Το κοινό τρόφιμο που μειώνει κατά 47% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη – Πόσο πρέπει να τρώμε;

τρόφιμο - Αλτσχάιμερ

Υπάρχει ένα απλό τρόφιμο που, σύμφωνα με νέα μελέτη, μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας – ειδικά όσο μεγαλώνετε.

Άνοια: Το τεστ των 30 δευτερολέπτων από το σπίτι που δείχνει τη νόσο

Το τρόφιμο που σύμφωνα με μελέτες μειώνει κατά 47% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Η νέα μελέτη έρχεται να κάνει πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα παλιότερων ερευνών που μιλούσαν για τα οφέλη της διατροφής στη μείωση του κινδύνου για άνοια. Ένα παράδειγμα αποτελεί και η μελέτη της Martha C. Morris και συνεργατών που δημοσιεύτηκε το 2016 και κατέληγε ότι μετά από δύο δεκαετίες έρευνας βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη διατροφή και την άνοια: συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά (όπως η βιταμίνη Ε), οι βιταμίνες B και τα ω-3 λιπαρά οξέα φάνηκε ότι λειτουργούν προστατευτικά, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά αύξησαν τον κίνδυνο για γνωστική έκπτωση.

Επίσης, μεμονωμένες ομάδες τροφίμων, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, διάφορα άλλα λαχανικά, μούρα και θαλασσινά συσχετίστηκαν με νευροπροστατευτική δράση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, αναπτύχθηκε η διατροφή MIND, που συνδυάζει στοιχεία από τη μεσογειακή και τη DASH δίαιτα εστιάζοντας σε τροφές με εμπεριστατωμένη νευροπροστασία.

Τώρα, λοιπόν, μαθαίνουμε και ότι ένα δημοφιλές τρόφιμο που βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας σχεδόν στο μισό. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την εβδομάδα συνδέθηκε με μείωση 47% στην πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυτό ίσχυε σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν αυγά λιγότερο από μία φορά το μήνα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα άτομα που έτρωγαν αυγά παρουσίαζαν μειωμένη συσσώρευση των τοξικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο αυτή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Nutrition», έλαβαν χρηματοδότηση από το Egg Nutrition Centre στις ΗΠΑ.

Το σύμπτωμα της άνοιας που εμφανίζεται όταν διαβάζουμε – Δεν είναι η απώλεια μνήμης

Αρκεί ένα αυγό την εβδομάδα

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται στο Medical News Today, η μελέτη περιλάμβανε δεδομένα από 1.024 ηλικιωμένους με μέσο όρο ηλικίας τα 81,4 έτη. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφικής συχνότητας, ενώ οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο για 6,7 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων εμφάνισε τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αυγό την εβδομάδα είχαν 47% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ένα αυγό το μήνα ή και λιγότερο.

Στην ίδια έρευνα, η μελέτη στους εγκεφάλους 578 συμμετεχόντων αποκάλυψε ότι εκείνοι που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν λιγότερη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο.

Μπορεί η μοναξιά να σκοτώσει; Τι λένε οι έρευνες για τη σύνδεσή της με τον πρόωρο θάνατο

Χολίνη και ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Πιστεύεται ότι τα ευεργετικά για τον εγκέφαλο οφέλη των αυγών οφείλονται σε δύο θρεπτικά συστατικά, τη χολίνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χολίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν ότι «η χολίνη ρυθμίζει την έκφραση βασικών γονιδίων που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τις γνωστικές λειτουργίες μέσω επιγενετικών μηχανισμών». Περιέγραψαν επίσης τα αυγά ως «κορυφαία πηγή τροφής» σε χολίνη.

Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε. Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι η χολίνη και τα ωμέγα-3 στα αυγά μπορεί να έχουν ένα «συνεργιστικό» αποτέλεσμα, μέσω του οποίου δρουν από κοινού για να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου κατά τη γήρανση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα άτομα με τη νόσο είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν έλλειψη σε ωμέγα-3 και χολίνη.

Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

«Μόλις αυτά τα ευρήματα επαναληφθούν σε άλλες προοπτικές μελέτες και επιβεβαιωθούν μέσω κλινικών δοκιμών, ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης [νόσου Alzheimer] στον πληθυσμό».

Τι δείχνει η μύτη για την υγεία μας – Πότε η βλέννα είναι σύμπτωμα Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Αν και τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι οριστικά, ενισχύουν τη σημασία της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου — ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Ένα απλό αυγό την εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει μια μικρή, αλλά πιθανώς σημαντική, συνήθεια για την πρόληψη της άνοιας.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top