Χουρμάδες: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

χουρμαδες

Αυτή η τροπική υπερτροφή είναι θρεπτική και νόστιμη και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σας.

Tϊ είναι οι χουρμάδες

Οι χουρμάδες είναι ο καρπός του φοίνικα Phoenix dactylifera, ενός δέντρου που ευδοκιμεί σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τα κάνει πλούσια πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% καταλαμβάνεται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Χουρμάδες: Διατροφική αξία

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, κυρίως σάκχαρα. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

Ανά 100 γραμμάρια περιέχονται: 

  • Θερμίδες: 277
  • Υδατάνθρακες: 75 g
  • Σάκχαρα: 66 g
  • Φυτικές ίνες: 7 g
  • Πρωτεΐνη: 2 g
  • Κάλιο: 696 mg
  • Ασβέστιο: 27 mg
  • Μαγνήσιο: 54 mg
  • Φωσφόρος: 62 mg
  • Σίδηρος: 0,92 mg

Χουρμάδες: Οφέλη

Οι χουρμάδες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  • Ισορροπούν τα επίπεδα του σιδήρου.
  • Δίνουν ενέργεια.
  • Δυναμώνουν τα οστά σας.
  • Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.
  • Αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών.

1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων.

2. Ισορροπούν τα επίπεδα του σιδήρου

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε σίδηρο και είναι μια πολύ καλή πηγή του εάν έχετε αναιμία ή αν δεν τρώτε συχνά κόκκινο κρέας. Επίσης, ο σίδηρος βελτιώνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

3. Δίνουν ενέργεια

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη, σας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεστε για να κάνετε μία απαιτητική προπόνηση ή να ολοκληρώσετε την ημέρα σας.

4. Δυναμώνουν τα οστά σας

Η κατανάλωση χουρμάδων σας προστατεύει από την οστεοπόρωση ή την οστεοπενία καθώς το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το σελήνιο που περιέχουν παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

5. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Είναι πλούσιοι σε βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, οι χουρμάδες έχουν μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών ανάμεσα σε όλα τα αποξηραμένα φρούτα, λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο και των ακραίων θερμοκρασιών στις οποίες εκτίθενται, σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

6. Αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών

Οι χουρμάδες είναι καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η υγεία των οστών και η υγεία του νευρικού συστήματος.

Πώς να τους καταναλώσετε

Οι χουρμάδες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι, αποξηραμένοι ή σε μορφή σάλτσας, chutney ή γλυκών. Αποτελούν υγιεινό σνακ και μπορούν να προστεθούν σε διάφορες συνταγές, όπως:

  • Σαλάτες: Οι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες για να προσδώσουν γλυκιά γεύση και υφή.
  • Δημητριακά: Οι αποξηραμένοι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά πρωινού για να τα εμπλουτίσουν με θρεπτικά συστατικά.
  • Smoothies: Οι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε smoothies για να προσδώσουν γλυκιά γεύση και θρεπτικά συστατικά.
  • Γλυκά: Οι χουρμάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή υγιεινών γλυκών, όπως μπάρες δημητριακών, μπισκότα και κέικ.

Παρενέργειες

Οι χουρμάδες είναι γενικά ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Οι χουρμάδες είναι επίσης υψηλοί σε θερμίδες και σε σάκχαρα, επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με διαβήτη: Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Είναι σημαντικό για τους διαβητικούς να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν χουρμάδες, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες.
  • Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Οι χουρμάδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου σε ορισμένα άτομα. Εάν έχετε ευερέθιστο έντερο, συνιστάται να εισάγετε τους χουρμάδες σταδιακά στη διατροφή σας και να παρακολουθείτε την ανοχή σας για να αποφύγετε τυχόν δυσφορία.
Scroll to Top