Η τροπική υπερτροφή που χαρίζει ενέργεια, μειώνει φλεγμονή και αναιμία, προστατεύει τα οστά

τροπική υπερτροφή χουρμάδες

Αυτή η τροπική υπερτροφή είναι θρεπτική και νόστιμη και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σας.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, εκ των οποίων η πλειοψηφία τους είναι σάκχαρα, ενώ περιέχει και αρκετές φυτικές ίνες. Μπορεί να αποτελέσει ένα έξυπνο σνακ για τη δουλειά ή το σχολείο αλλά και σε ταξίδια. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «γλυκάνετε» το γιαούρτι σας αντί για μέλι! Μεταξύ άλλων χαρίζει ενέργεια, μειώνει τη φλεγμονή και την αναιμία και προστατεύει τα οστά σας.

Χουρμάδες: η τροπική υπερτροφή

Οι χουρμάδες είναι ο καρπός του φοίνικα Phoenix dactylifera, ενός δέντρου που ευδοκιμεί σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τα κάνει πλούσια πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% καταλαμβάνεται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Θρεπτική αξία

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, κυρίως σάκχαρα. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια:

  • Θερμίδες: 277
  • Υδατάνθρακες: 75 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 66 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Κάλιο: 696 mg
  • Ασβέστιο: 27 mg
  • Μαγνήσιο: 54 mg
  • Φωσφόρος: 62 mg
  • Σίδηρος: 0,92 mg

Χουρμάδες και οφέλη

Οι χουρμάδες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων.

Ισορροπούν τα επίπεδα του σιδήρου: Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε σίδηρο και είναι μια πολύ καλή πηγή του εάν έχετε αναιμία ή αν δεν τρώτε συχνά κόκκινο κρέας. Επίσης, ο σίδηρος βελτιώνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Δίνουν ενέργεια: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη, σας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεστε για να κάνετε μία απαιτητική προπόνηση ή να ολοκληρώσετε την ημέρα σας.

Δυναμώνουν τα οστά σας: Η κατανάλωση χουρμάδων σας προστατεύει από την οστεοπόρωση ή την οστεοπενία καθώς το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το σελήνιο που περιέχουν παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών: Είναι πλούσιοι σε βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, οι χουρμάδες έχουν μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών ανάμεσα σε όλα τα αποξηραμένα φρούτα, λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο και των ακραίων θερμοκρασιών στις οποίες εκτίθενται, σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών: Οι χουρμάδες είναι καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η υγεία των οστών και η υγεία του νευρικού συστήματος.

Παρενέργειες

Οι χουρμάδες είναι γενικά ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Οι χουρμάδες είναι επίσης υψηλοί σε θερμίδες και σε σάκχαρα, επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο.

 

Scroll to Top