Το ξινό και τραγανό λαχανικό που κρατάει την επιδερμίδα σφριγηλή, μειώνει τη χοληστερίνη και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ξινό και τραγανό λαχανικό που κρατάει την επιδερμίδα σφριγηλή, μειώνει τη χοληστερίνη και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Αυτό το ξινό και τραγανό λαχανικό ξεχωρίζει με το φωτεινό κόκκινο χρώμα του και τη φυσικά στυφή γεύση του. Συχνά το απολαμβάνουμε σε συνδυασμό με πιο γλυκά φρούτα, καθώς προσφέρει έναν καλό τρόπο να προσθέσουμε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και άλλες ευεργετικές ενώσεις στη διατροφή μας. Ποιο είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Το τραγανό και δροσιστικό λαχανικό που βοηθάει στην απώλεια βάρους, ενυδατώνει και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

Ποιο είναι το ξινό και τραγανό λαχανικό και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Με τη λαμπερή κόκκινη απόχρωσή του και τη φυσική ξινή του γεύση, αυτό το ξινό και τραγανό λαχανικό δεν είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή. Όμως, ειδικά όταν συνδυάζεται με πιο γλυκά φρούτα, αυτό το στέλεχος μπορεί να αποτελέσει έναν απολαυστικό τρόπο ενίσχυσης της διατροφής μας με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, λένε οι διατροφολόγοι. Έχει μακρά ιστορία παραδοσιακής ιατρικής χρήσης, σύμφωνα με την Αμερικανή διατροφολόγο Grace Derocha.

Τεχνικά κατατάσσεται ως φρούτο από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, σημειώνει η ίδια, μια ιδιαιτερότητα που χρονολογείται από απόφαση του 1947 για «τελωνειακούς λόγους», σύμφωνα με το Smithsonian. Είτε το θεωρείτε φρούτο, λαχανικό ή απλώς υλικό για πάστα φλώρα, αυτή η τροφή προσφέρει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες.

«Παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, έχει μεγάλη θρεπτική αξία συγκριτικά με τις θερμίδες του», λέει η Αμερικανή Shelly Wegman, διατροφολόγος στο UNC Rex Nutrition Services, σύμφωνα με το TODAY. «Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης K και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, παρόμοια με μήλο, πορτοκάλι ή σέλερι», σημειώνει. Περιέχει επίσης ευεργετικές φυτικές ενώσεις, όπως ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη, λένε οι ειδικοί.

Διατροφική αξία

Ένα φλιτζάνι (122 γρ.) ψιλοκομμένο ραβέντι περιέχει:

  • 26 θερμίδες
  • 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
  • 6 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 2 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 1 γραμμάριο ζάχαρης
  • 36 μικρογραμμάρια βιταμίνης K (40% της ημερήσιας αξίας)
  • 10 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (13% της ημερήσιας αξίας)

Οφέλη για την υγεία

Παρόλο που οι μελέτες για τα οφέλη του ραβεντιού είναι περιορισμένες, ορισμένες έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα μεμονωμένων συστατικών του βλαστού, όπως οι φυτικές ίνες που περιέχει.

Έρευνα σοκ: Ποια φρούτα και λαχανικά συνδέονται με αυτισμό και καρκίνο;

1. Έχει φωτοπροστατευτικές ιδιότητες

Σύμφωνα με μελέτη του 2013 με τίτλο «Photoprotective and antioxidant effects of Rhubarb: inhibitory action on tyrosinase and tyrosine kinase activities and TNF‑α, IL‑1α and α‑MSH production in human melanocytes», το εκχύλισμα ριζώματος ραβεντιού δρα σαν ασπίδα ενάντια στη βλάβη από τον ήλιο, εξουδετερώνοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, μπλοκάροντας ένζυμα παραγωγής μελανίνης (τυροσινάση και τυροσινική κινάση), και μειώνοντας τα φλεγμονώδη σήματα και ορμόνες που ενεργοποιούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία στα κύτταρα του δέρματος.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει φυσικό συστατικό για την προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, την καταπράυνση των φλεγμονών και τον έλεγχο της μελάγχρωσης.

2. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης

Ανασκόπηση μελετών του 2023 διαπίστωσε ότι η ρεσβερατρόλη, η εμοντίνη και άλλες χημικές ουσίες του ραβεντιού συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων και στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης.

Οι βλαστοί του ραβεντιού είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα δεν είναι αποκλειστικό των ινών του ραβεντιού – πολλές άλλες πηγές ινών είναι εξίσου αποτελεσματικές.

3. Παρέχει αντιοξειδωτικά

Το ραβέντι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Μελέτη του 2012 προτείνει ότι η συνολική του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μπορεί να είναι ακόμα και υψηλότερη από εκείνη της λαχανίδας. Τα αντιοξειδωτικά του ραβεντιού περιλαμβάνουν ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα του και θεωρούνται ευεργετικές για την υγεία.

Το ραβέντι είναι επίσης πλούσιο σε προανθοκυανιδίνες, γνωστές και ως συμπυκνωμένες τανίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να ευθύνονται για κάποια από τα οφέλη στην υγεία που έχουν τα φρούτα, το κόκκινο κρασί και το κακάο.

4. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Παρόλο που έχει λίγες θερμίδες και υδατάνθρακες, το ραβέντι είναι «σίγουρα πλούσιο σε φυτικές ίνες», λέει η Derocha, κάτι που ωφελεί την υγεία του εντέρου, της καρδιάς και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

5. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες

Το ραβέντι είναι αρκετά πλούσιο σε βιταμίνη K, σημειώνει η Wegman, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ορθή πήξη του αίματος. Η βιταμίνη K προάγει επίσης τη «δημιουργία και ενίσχυση των οστών», λέει, και «βοηθά στον περιορισμό της βλάβης των νευρώνων στον εγκέφαλο». Παρόλο που τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη βιταμίνης K, όλοι χρειάζονται κάποια ποσότητα της βιταμίνης στη διατροφή τους.

Επιπλέον, το ραβέντι περιέχει λίγη β-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη A, εξηγεί η Wegman, καθώς και βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ανοσία και σε πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες.

6. Συμβάλλει στην ενυδάτωση

Το ραβέντι είναι επίσης εκπληκτικά πλούσιο σε ηλεκτρολυτικά μέταλλα, λέει η Derocha, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Αυτά είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση και τη διατήρηση της «λεπτής ισορροπίας πίεσης υγρών» εντός και γύρω από τα κύτταρα.

7. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τέλος, όπως μπορεί να υποψιάζεστε από το ζωηρό του χρώμα, το ραβέντι περιέχει «ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών», σημειώνει η Derocha. Περιέχει ανθοκυανίνες, που συμβάλλουν στο χρώμα του, καθώς και πολυφαινόλες.

Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις «προστατεύουν τα κύτταρα και μειώνουν το οξειδωτικό στρες», εξηγεί η Derocha, κάτι που είναι ευεργετικό για τη μεταβολική υγεία και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Μπορείτε να φάτε τα φύλλα;

Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται, δεν πρέπει να καταναλώνετε τα φύλλα του ραβεντιού, λέει η Derocha. Τα φύλλα του φυτού περιέχουν ιδιαίτερα υψηλή ποσότητα οξαλικών, σημειώνει το USDA, που μπορεί να είναι τοξικά. «Τα φύλλα μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε σοβαρά, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί», προειδοποιεί η Wegman.

Το παραδοσιακό λαχανικό που προστατεύει την καρδιά, τα οστά, το δέρμα και τα μάτια και βοηθά στην απώλεια βάρους

Επιπλέον, όσοι έχουν ιστορικό πέτρας στα νεφρά πρέπει να προσέχουν με το ραβέντι — συμπεριλαμβανομένου του βλαστού — λόγω της παρουσίας οξαλικού ασβεστίου, λέει η Wegman. Αυτή η ένωση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων πέτρας. Το μαγείρεμα του ραβεντιού βοηθά στη διάσπαση κάποιων από τα οξαλικά, λέει η Derocha, αλλά δεν τα εξαλείφει εντελώς.

Πηγές: Today, Healthline, PMC, IFST, PMC

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το ραβέντι είναι πλούσιο σε βιταμίνη K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη.
  • Μπορεί να προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο, να μειώνει τη χοληστερίνη και να ενισχύει τη μεταβολική υγεία.
  • Περιέχει ηλεκτρολύτες και βιταμίνες που προάγουν την ενυδάτωση, την οστική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Δεν πρέπει να καταναλώνονται τα φύλλα του λόγω υψηλής τοξικότητας σε οξαλικά – ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με πέτρες στα νεφρά.
Scroll to Top