Ύπνος και φαγητό: Είναι κακό να τρώω πριν κοιμηθώ; Τι λένε οι ειδικοί

Ύπνος και φαγητό

Σας αρέσει να τσιμπάτε κάτι πριν κοιμηθείτε; Διαβάστε τι έχουν να πουν οι διαιτολόγοι για το φαγητό πριν τον ύπνο

Η αλήθεια είναι ότι οι συνέπειες του να τρώτε αργά το βράδυ εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Πιο σημαντικό από την ώρα που τρώτε, είναι το πόσο τρώτε.

Μεταμεσονύχτιο τσιμπολόγημα και αύξηση σωματικού βάρους

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το φαγητό το βράδυ θα έχει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά στο βάρος τους. Μάλιστα, στο μυαλό του κόσμου πολλές φορές ισοσταθμίζεται με το να τρώνε junk food. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το να πάρετε μερικά κιλά δεν σημαίνει απόλυτα ότι φταίνε τα μεταμεσονύχτια σνακ.

Τι λένε οι έρευνες για το φαγητό πριν από τον ύπνο;

Το φαγητό πριν πέσετε για ύπνο μπορεί να είναι απολύτως ασφαλές, με την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα. Όσες έρευνες και να κοιτάξει κανείς, τα αποτελέσματά τους είναι τόσο διαφορετικά που δεν μπορεί να βγάλει ένα συμπέρασμα. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ερώτημα του τίτλου είναι δύσκολο να απαντηθεί με βεβαιότητα.

Η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους σας, μόνο αν τρώτε αργά το βράδυ, αφού είχατε ήδη φάει βραδινό νωρίτερα. Αν από την άλλη, είχατε φυλάξει το βραδινό σας για να το φάτε πιο αργά, τότε δεν θα έχετε πρόβλημα.

Επίσης, υπάρχει και ο παράγοντας του πρωινού. Και συγκεκριμένα η έλλειψη αυτού.  Συνήθως, όταν έχετε φάει ακριβώς πριν κοιμηθείτε, όπως λέει και η έρευνα στο περιοδικό Journal of Obesity, το πρωί όταν ξυπνάτε δεν έχετε όρεξη για πρωινό και το παραλείπετε. Και γνωρίζετε ήδη ότι δεν πρέπει να παραλείπετε το πρωινό σας, που είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Αν δεν φάτε πρωινό μετά θα φάτε παραπάνω από όσο πρέπει στο μεσημεριανό και θα χαλάσετε τη δίαιτά σας.

Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται μία τάση στους αθλητές, επειδή –ούτως ή άλλως-καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα, να τρώνε αργά το βράδυ πριν κοιμηθούν. Το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο του αθλητισμού, αλλά έχει γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό σχετικά πρόσφατα.

Υπάρχει μια σαφής απάντηση;

Αν θέλετε να είστε πολύ προσεκτικοί με τη διατροφή σας και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σας, τότε αποφύγετε το φαγητό πριν τον ύπνο. Αν όμως σας αρέσει να απολαμβάνετε ένα σνακ όσο βλέπετε μια ταινία ή σειρά στον καναπέ αργά το βράδυ, δεν χάθηκε και ο κόσμος αν το κάνετε.

Απλώς σιγουρευτείτε ότι έχετε “φυλάξει” μερικές θερμίδες από το βραδινό που αποφύγατε, για μπορείτε να φάτε ένα σνακ εκείνη την ώρα. Κάθε μέρα πρέπει να καταναλώνετε έναν ορισμένο αριθμό θερμίδων. Οι ώρες που θα τις καταναλώσετε μπορούν να είναι ευέλικτες.

Ποιοι ωφελούνται από τα μεταμεσονύχτια σνακ;

Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που το να τρώνε αργά το βράδυ, είναι ευεργετικό για την υγεία τους. Άνθρωποι με διαβήτη που έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα στην ουσία επωφελούνται από τα μεταμεσονύχτια σνακ. Καλό θα είναι όμως να μην τρώτε κάτι πολύ βαρύ, και να προτιμήσετε κάτι πιο θρεπτικό, όπως γάλα, γιαούρτι, φρούτα, ψωμί ή λίγη γαλοπούλα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top