Ο ζουμερός καρπός που μοιάζει με σταφύλι και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, παράγει κολλαγόνο και είναι αντιφλεγμονώδης

Ο ζουμερός καρπός που μοιάζει με σταφύλι και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, παράγει κολλαγόνο και είναι αντιφλεγμονώδης

Ο ζουμερός καρπός που μοιάζει με σταφύλι είναι ένα μοναδικό φρούτο που προέρχεται από τη Βραζιλία, γεμάτο ισχυρά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που βοηθούν στην προστασία και αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Ποιος είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Το ιερό φρούτο της θεάς Ήρας που προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην πέψη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Ποιος είναι ο ζουμερός καρπός που μοιάζει με σταφύλι και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Ο ζουμερός καρπός που μοιάζει με σταφύλι είναι ένα δημοφιλές φρούτο που καταναλώνεται στη Νότια Αμερική, κυρίως στη Βραζιλία, και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Δυστυχώς, λόγω της μικρής διάρκειας ζωής του, αρχίζει να ζυμώνεται 3 έως 4 ημέρες μετά τη συγκομιδή του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξαχθεί παγκοσμίως. Στη χώρα μας είναι πιο πιθανό να το βρούμε σε μορφή πουρέ, και όχι ωμό ή φρέσκο. Φυτρώνει απευθείας στον κορμό του δέντρου και μπορεί να συγκομιστεί 6 έως 8 χρόνια μετά τη φύτευση.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με πολλά οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με άρθρο του 2022 με τίτλο Bioactive compounds, health‑promotion properties and technological applications of Jabuticaba: A literature overview, το jabuticaba (Myrciaria/Plinia spp.) είναι πλούσιο σε βιοενεργές ενώσεις—ιδιαίτερα ανθοκυανίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα—που βρίσκονται στη σάρκα, τη φλούδα, τους σπόρους και τα φύλλα του και συμβάλλουν σε σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι ενώσεις προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία—όπως υπογλυκαιμική, υπολιπιδαιμική, αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση—και έχουν οδηγήσει σε πρακτικές εφαρμογές του jabuticaba στην παρασκευή ροφημάτων, αρτοσκευασμάτων, καλλυντικών και βιοδιασπώμενων φιλμ.

Διατροφικά οφέλη

Τα οφέλη του είναι πολυδιάστατα. Ανά 100g του φρούτου, καταναλώνεται η παρακάτω διατροφική σύνθεση:

  • 87.1 g Νερό
  • 0.11–0.32 g Πρωτεΐνη
  • 6.3–7.6 mg Ασβέστιο
  • 9.2–34.6 mg Φώσφορος
  • 0.49–0.87 mg Σίδηρος
  • 13.2 mg Κάλιο
  • 0.04 mg Βιταμίνη B1
  • 0.09 mg Βιταμίνη B2
  • 0.08 mg Φυτικές ίνες
  • 0.02 mg Ριβοφλαβίνη
  • 1.0 mg Τρυπτοφάνη
  • 7.0 mg Λυσίνη
  • 17.7–238 mg Ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C)
  • 58.1–315 mg Ανθοκυανίνες
  • 460.9 mg Φαινολικές ενώσεις
  • 0.32 mg Καροτενοειδή

Οφέλη για την υγεία

1. Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα

Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη που υπάρχει στους ιστούς μας, ιδιαίτερα στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τα οστά. Συνεργάζεται με στοιχεία όπως το υαλουρονικό οξύ και η ελαστίνη (μία πρωτεΐνη του σώματος) ώστε να παρέχει στο δέρμα ελαστικότητα, ενυδάτωση και όγκο. Το σώμα παράγει φυσικά κολλαγόνο, όμως παράγοντες όπως η βλάβη από τον ήλιο, η γήρανση, το αλκοόλ και το κάπνισμα μειώνουν την παραγωγή του

Στο jabuticaba, η βιταμίνη C είναι ο βασικός παράγοντας που ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Η κατανάλωσή του αυξάνει τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος, που με τη σειρά του ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.

Το Νο1 φρούτο που προστατεύει το έντερο, μειώνει τα τριγλυκερίδια και τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με ειδικούς

2. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το jabuticaba αναγνωρίζεται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή και κρατούν μακριά τις λοιμώξεις. Πλούσιο σε ανθοκυανίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βοηθά στην αποτροπή του κινδύνου διαφόρων φλεγμονωδών παθήσεων όπως το άσθμα, η ηπατίτιδα, οι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η αρθρίτιδα, η σπειραματονεφρίτιδα και η ΧΑΠ.

Η φλεγμονή του δέρματος, γνωστή και ως δερματίτιδα, είναι το πρήξιμο ή ο ερεθισμός του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει τα εξής συμπτώματα:

  • Ερυθρότητα
  • Φαγούρα
  • Εξανθήματα
  • Φουσκάλες
  • Πόνο

Το jabuticaba περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή. Οι ανθοκυανίνες, ένα συστατικό του φρούτου, είναι υπεύθυνες για αυτή την αντιφλεγμονώδη δράση. Η ουσία αυτή μπορεί να ελέγχει τον πολλαπλασιασμό του DNA, την επιβίωση των κυττάρων και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, επηρεάζοντας συνολικά τη φλεγμονή.

3. Ενυδατώνει το δέρμα

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα και απαραίτητο για την κανονική λειτουργία των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος. Το δέρμα εκτίθεται συνεχώς σε τοξίνες, και όταν δεν καταναλώνεται αρκετό νερό, μπορεί να γίνει λιπαρό και συνεπώς πιο επιρρεπές σε σπυράκια. Η ενυδατωμένη επιδερμίδα είναι σημαντική καθώς βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες, ενώ η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο ευάλωτη στην υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να εμφανίσει λεπτές γραμμές.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο. Αυτό περιλαμβάνει και το jabuticaba, το οποίο περιέχει 87,1 g νερό. Συγκριτικά, το αγγούρι, που έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό με 95,9 g ανά 100g, έχει ελαφρώς υψηλότερη τιμή—κάτι που δείχνει πως το jabuticaba είναι επίσης εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης.

4. Αντιμετωπίζει αναπνευστικές ανωμαλίες

Ο καρπός του jabuticaba έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του αναπνευστικού και μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άσθμα. Βοηθά στον καθαρισμό των αποφραγμένων βρόγχων, των αεραγωγών, των ρινικών κοιλοτήτων και της συμφόρησης στο στήθος, ανοίγοντας τους βρόγχους και αντιμετωπίζοντας το άσθμα. Η τακτική κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου με άσθμα.

5. Αντιμετωπίζει την τριχόπτωση

Το εκχύλισμα jabuticaba αποτελεί φυσική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για τα μαλλιά, ενισχύει τους θύλακες της τρίχας, αποτρέπει την απώλεια μαλλιών και προάγει την ανάπτυξη πλούσιων και λαμπερών μαλλιών. Τα εκχυλίσματα του φρούτου χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

6. Προλαμβάνει τον καρκίνο

Ο καρπός jabuticaba είναι πολύτιμος για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική του δράση. Χάρη στα φαινολικά συστατικά, τις ανθοκυανίνες και άλλα φυτοθρεπτικά στοιχεία, βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, αποτρέπει την κυτταρική βλάβη και τις μεταλλάξεις του DNA. Αυτές οι ιδιότητες απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου.

7. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Πλούσιο σε ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες, το φρούτο αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ενεργές φυτικές ενώσεις που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και την «κακή» LDL χοληστερόλη, ενώ αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη.

8. Αντιμετωπίζει τη διάρροια

Οι φυσικές στυπτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων jabuticaba είναι σημαντικές για την καταπολέμηση της διάρροιας. Ο καρπός είναι πλούσιος σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου, ρυθμίζουν τις εντερικές κινήσεις και αποτρέπουν την αφυδάτωση.

9. Ευεργετεί το έντερο

Η αξία των φυτικών ινών που περιέχει βοηθά στη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας και ενισχύει τη διαδικασία της πέψης. Επίσης, απομακρύνει επιβλαβείς τοξίνες από το έντερο και προλαμβάνει βλάβες στο γαστρεντερικό σύστημα. Η τακτική κατανάλωση αυτού του ξυλώδους φρούτου ενισχύει την πεπτική υγεία και αντιμετωπίζει άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Προφυλάξεις και πιθανοί κίνδυνοι

Ο καρπός του θεωρείται ασφαλής για όλους τους υγιείς ενήλικες όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Η υπερβολική κατανάλωση εκχυλισμάτων φρούτου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ταννινών στο σώμα, οι οποίες είναι καρκινογόνες όταν καταναλώνονται σε μακροχρόνια βάση. Η φλούδα του φρούτου μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Αν και το φρούτο θεωρείται χαμηλού κινδύνου, ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. Αυτή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:

  • Καταρροή
  • Φτέρνισμα
  • Πόνος γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια ή το μέτωπο
  • Βήχας
  • Συριγμός
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εξανθήματα
  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Πρήξιμο στα μάτια, χείλη, στόμα ή λαιμό

Ο γίγαντας των εσπεριδοειδών που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πεντανόστιμος

Υπάρχουν επίσης και άλλοι κίνδυνοι από την κατανάλωση του φρούτου, όπως:

  • Αλληλεπίδραση με φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις
  • Αλληλεπίδραση με συμπληρώματα διατροφής όπως ο σίδηρος, προκαλώντας εμετό ή στομαχικές διαταραχές
  • Άυξηση της αρτηριακής πίεσης

Αν ανησυχείτε για κάποιον από αυτούς τους παράγοντες ή τους εμφανίσετε, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Πηγές: Klarity, PMC, ScienceDirect, PMC, PMC, PMC, PMC, PMC, NetMeds, PMC, ScienceDirect

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το jabuticaba είναι βραζιλιάνικος καρπός με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αντιοξειδωτικά και ανθοκυανίνες, που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και της καρδιάς.
  • Προστατεύει από φλεγμονώδεις παθήσεις, βελτιώνει την πέψη, καταπολεμά τη διάρροια και δρα ενάντια στην τριχόπτωση και τον καρκίνο.
  • Παράγει κολλαγόνο μέσω της υψηλής βιταμίνης C και ενυδατώνει την επιδερμίδα με φυσικό τρόπο.
  • Υπερβολική κατανάλωση ή αλληλεπίδραση με φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες και αλλεργίες.
Scroll to Top