Έμφραγμα: Μην αγνοείτε αυτά τα σημάδια

άνδρας με έμφραγμα πιάνει την καρδιά του

Ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος που δεν πρέπει να αγνοήσουμε; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

 

Στις ταινίες όταν ένας ηθοποιός παθαίνει έμφραγμα, συνήθως σφίγγει το στήθος του, τα μάτια γυρίζουν προς τα πίσω, φωνάζουν από τον έντονο πόνο προτού πέσουν στο πάτωμα. Ωστόσο, ένα έμφραγμα του… Χόλιγουντ μπορεί να είναι διαφορετικό από ένα πραγματικό. Μπορεί ο πόνος να είναι λιγότερο δραματικός – και μπορεί να μην είναι καν πολύ επώδυνος. Αν δεν έχετε το ενδεικτικό σημάδι του ξαφνικού πόνου στο στήθος που όλοι διδάσκονται να αναγνωρίζουν, μπορεί να σας μπερδέψει και να καθυστερήσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η αντιμετώπισή του αποτελεί, μία από τις κύριες αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι μία οξεία και απειλητική κατάσταση και γι’ αυτό η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ταχεία αντιμετώπιση του στα κατάλληλα κέντρα μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς και να περιορίσει σημαντικά τις όποιες μελλοντικές επιπλοκές.

Από τι προκαλείται το έμφραγμα;

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εξηγεί ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ , Καθηγητής Καρδιολογίας, ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», προκαλείται από την απότομη απόφραξη ή σημαντική στένωση μιας στεφανιαίας αρτηρίας. Μίας αρτηρίας δηλαδή που αρδεύει την καρδιά παρέχοντας αίμα και οξυγόνο. Η οξεία αυτή απόφραξη ή στένωση οφείλεται στη δημιουργία θρόμβου εντός της στεφανιαίας αρτηρίας σε έδαφος συνήθως ρήξης στην περιοχή μιας προ-υπάρχουσας αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί ήπια ή σοβαρή απόφραξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε;

Μπορεί η καρδιακή προσβολή να εμφανίζεται αιφνιδίως με έντονο πόνο σφίξιμο στον θώρακα, εφίδρωση, ναυτία, έμετο και ο ασθενής να καταρρεύσει χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα. Όμως υπάρχουν και συμπτώματα που είναι πιο αμβλυχρά ή εμφανίζονται σταδιακά, όπως:

• Δυσφορία / πόνος στο στήθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις το έμφραγμα του μυοκαρδίου εμφανίζεται με πόνο / ενόχληση στο κέντρο του θώρακα που διαρκεί κάποια λεπτά ή μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Ο πόνος συνήθως είναι συσφικτικός με τη μορφή δηλαδή «σφιξίματος», βάρους, πίεσης δύσπνοιας και μπορεί να αντανακλά / επεκτείνεται στους ώμους στα άνω άκρα κυρίως στο αριστερό και την κάτω γνάθο. Αυτά μπορεί να εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές του κορμού όπως και στο επιγάστριο.
• Δυσκολία στην αναπνοή με ή χωρίς συνοδεία θωρακικού άλγους, θεωρείται το προεξάρχον σύμπτωμα του εμφράγματος.
•  Εφίδρωση, «κρύος ιδρώτας», ναυτία και εμετός.
•  Αίσθημα κόπωσης.
• Σε κάποιες περιπτώσεις συμπτώματα όπως ο πόνος στον θώρακα μπορεί να προηγούνται μερικές ημέρες του εμφράγματος. Εμφανίζονται στην κόπωση ή κατά την άσκηση και το περπάτημα και να υποχωρούν με την ανάπαυση.
Οι γυναίκες συχνά εμφανίζουν πιο αμβληχρά  συμπτώματα, με απουσία του πόνου στο στήθος και εμφάνιση δύσπνοιας, ναυτίας, εμέτων και πόνο στην πλάτη ή στον τράχηλο και την κάτω γνάθο.

Τι να κάνω αν υποψιαστώ ότι «περνάω» έμφραγμα;

Ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται για έμφραγμα πρέπει να καλέσετε άμεσα το 166 (ΕΚΑΒ). Με αυτό τον τρόπο θα μεταφερθείτε με ασφάλεια και με την κατάλληλη παρακολούθηση και στο πιο κατάλληλο νοσοκομείο για να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία σας γιατί σε διαφορετική περίπτωση η παροχή θεραπείας μπορεί να καθυστερήσει ή να κινδυνεύσει η ζωή σας κατά τη μεταφορά.

Γιατί κάποιοι ασθενείς καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια;

Πολλοί άνθρωποι με έμφραγμα καθυστερούν περισσότερο από τρεις ώρες πριν ζητήσουν βοήθεια πιστεύοντας ότι θα ήταν ντροπιαστικό να κάνουν άσκοπη χρήση των υπηρεσιών υγείας σε περίπτωση λάθους αντίληψης για την κατάσταση της υγείας τους.

Κάποιοι ασθενείς από άρνηση της ασθένειάς τους και του φόβου της καρδιακής προσβολής πείθουν τον εαυτό τους ότι δεν πρόκειται για κάτι σημαντικό. Η καθυστέρηση αυτή, παρότι ευεξήγητη σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να αποφεύγεται καθότι μπορεί να θέσει την ίδια τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο και να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση και την έκβαση της υγείας του.

Όλο Υγεία

Scroll to Top