Αισθητικές επεμβάσεις: 1 στους 8 υποφέρει από χρόνιο πόνο μετά από χειρουργείο

Αισθητικές επεμβάσεις

Το 10% των ερωτηθέντων σε μια πρόσφατη έρευνα ενηλίκων Νορβηγών είχε υποβληθεί σε αισθητική χειρουργική, με έναν στους οκτώ από αυτούς να βιώνει χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο, σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας για τις αισθητικές επεμβάσεις που δημοσιεύθηκαν στο Scandinavian Journal of Pain.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τον επιπολασμό της αισθητικής χειρουργικής μεταξύ των ενηλίκων στη Νορβηγία από το 2008. Είναι επίσης η πρώτη που εξετάζει τον μετεγχειρητικό πόνο σε ενήλικες που υποβάλλονται σε διάφορες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής.

Η αισθητική χειρουργική γίνεται όλο και πιο συχνή παγκοσμίως, αλλά ο επιπολασμός των επιπλοκών μετά από αισθητικές επεμβάσεις, όπως ο χρόνιος μετεγχειρητικός πόνος, δεν είναι καλά κατανοητός.

Αυξημένα τα ποσοστά των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Silje Endresen Reme από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, διεξήγαγαν μια σύντομη έρευνα σε 1.746 Νορβηγούς ενήλικες, ρωτώντας τους συμμετέχοντες εάν είχαν υποβληθεί σε αισθητική χειρουργική επέμβαση, εάν είχαν βιώσει χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο και αν είχαν ζητήσει θεραπεία για αυτό τον πόνο.

Το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε υποβληθεί σε αισθητική επέμβαση, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη δημοτικότητα τέτοιων επεμβάσεων. Από αυτούς, ένας στους τέσσερις ήταν ηλικίας 18-29 ετών και τρεις στους τέσσερις ήταν γυναίκες.

Ένας στους οκτώ ανέφερε ότι βίωσε χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο, ο οποίος ορίζεται ως επίμονος πόνος που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες. Ο χρόνιος μετεγχειρητικός πόνος ήταν περίπου πέντε φορές πιο συχνός στους άνδρες από τις γυναίκες.

Τα δύο τρίτα όσων βίωναν πόνο ήταν ηλικίας 18-29 ετών, ενώ όσοι ανήκαν σε άλλες ηλικιακές ομάδες βίωσαν πολύ λιγότερο πόνο. Τρία στα τέσσερα άτομα που βίωσαν πόνο αναζήτησαν θεραπεία, υποδηλώνοντας ότι τα αποτελέσματά του ήταν εξουθενωτικά και ενοχλητικά.

Στους ιδιώτες οι επεμβάσεις, στο δημόσιο το βάρος της φροντίδας

Ενώ οι αισθητικές επεμβάσεις είναι συνήθως διαθέσιμες από ιδιωτικές κλινικές, όσοι βιώνουν μετεγχειρητικό πόνο είναι πιο πιθανό να χρειαστούν φροντίδα από τα δημόσια συστήματα υγείας, μπορεί να μην είναι σε θέση να εργαστούν και μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη ποιότητα ζωής.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη αποδοχή και δημοτικότητα της αισθητικής χειρουργικής, είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς να είναι καλά ενημερωμένοι για πιθανές επιπλοκές», δήλωσε η Sophia Engel, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Επιπλέον, το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τον αντίκτυπο που έχει ο χρόνιος πόνος μετά από αισθητική επέμβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας», κατέληξε η ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top