Αραίωση μαλλιών: Πότε να πάτε σε γιατρό για να μη χάσετε τα μαλλιά σας – Ειδικός της Mayo Clinic συμβουλεύει

αραίωση των μαλλιών

Η αραίωση των μαλλιών είναι συχνή καθώς γερνάμε. Και ενώ τα σημάδια μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή όσο στους άνδρες, περίπου το 55% των γυναικών βιώνουν κάποια απώλεια μαλλιών μέχρι τα 70.

Οι θεραπείες για την πρόληψη ή τη διακοπή της αραίωσης των μαλλιών μπορούν να βοηθήσουν πολλές γυναίκες που χάνουν τα μαλλιά τους. «Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι η τριχόπτωση ή η κλασική φαλάκρα συμβαίνει μόνο στους άνδρες», λέει η Δρ. Dawn Davis, δερματολόγος της Mayo Clinic.

Αλλά πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών στις γυναίκες: εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, ιατρικά προβλήματα, φάρμακα, ακόμη και το άγχος. Ωστόσο, η πιο κοινή αιτία είναι η γυναικεία φαλάκρα, μια γενετική και ορμονική τριχόπτωση που εμφανίζεται σταδιακά σε πολλές γυναίκες.

«Ξεκινά με την αραίωση των μαλλιών στο στέμμα του τριχωτού της κεφαλής ακριβώς στο κέντρο. Έτσι, οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ότι όταν χτενίζουν και χωρίζουν τα μαλλιά τους, το σημείο αυτό είναι λίγο πιο φαρδύ ή ίσως είναι πιο μαλακό», λέει η Δρ. Davis.

«Τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι η πυκνότητα απλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Και σε ακραία μορφή, μπορεί να υπάρχει απουσία τριχών στο στέμμα του τριχωτού της κεφαλής», προσθέτει η ειδικός.

Ο χρόνος είναι ουσιαστικός. «Μόλις αρχίσετε να βλέπετε τριχόπτωση -επειδή οι διαταραχές των μαλλιών είναι συχνά ευαίσθητες στο χρόνο- θα σας συνιστούσα να επισκεφτείτε έναν ειδικό στα μαλλιά, όπως έναν δερματολόγο», υπογραμμίζει.

Τέλος, η Δρ. Davis έχει μερικές συμβουλές. «Να είστε απαλοί με τα μαλλιά σας. Να τα λούζετε λιγότερο συχνά. Μην τα βάζετε σε σφιχτές πλεξούδες ή κοκαλάκια. Να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας, ώστε να μην χρησιμοποιείτε σκληρές χημικές ουσίες», λέει.

3 τύποι τριχόπτωσης λόγω στρες

Τρεις τύποι τριχόπτωσης που μπορεί να σχετίζονται με υψηλά επίπεδα στρες είναι:

  1. Τελογενής τριχόπτωση. Στην τελογενή τριχόπτωση, το έντονο στρες ωθεί μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων σε φάση ηρεμίας. Μέσα σε λίγους μήνες, οι προσβεβλημένες τρίχες μπορεί να πέσουν ξαφνικά όταν απλώς χτενίζετε ή λούζετε τα μαλλιά σας.
  2. Τριχοτιλλομανία. Η τριχοτιλλομανία είναι μια ακαταμάχητη επιθυμία να τραβήξετε τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώματός σας. Το τράβηγμα των μαλλιών μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αρνητικών ή άβολων συναισθημάτων, όπως άγχος, ένταση, μοναξιά, πλήξη ή απογοήτευση.
  3. Γυροειδής αλωπεκία. Μια ποικιλία παραγόντων πιστεύεται ότι προκαλούν γυροειδή αλωπεκία, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του σοβαρού στρες. Με τη γυροειδή αλωπεκία, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στους θύλακες των τριχών — προκαλώντας απώλεια μαλλιών.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top