Botox: Πρέπει να κάνουμε προληπτικά για τις ρυτίδες; Τι λένε οι ειδικοί του Κλίβελαντ

botox

Αν έχετε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχετε δει έναν 22χρονο influencer να υπερηφανεύεται για το botox που έκανε πρόσφατα, ίσως αναρωτιέστε αν όντως μιλά για τις ενέσεις για τις ρυτίδες.

Πράγματι, έτσι είναι. Όμως, ενώ στο botox κατέφευγαν μέχρι πρότινος κατά κύριο λόγο από άτομα που είχαν ήδη ρυτίδες, πλέον όλο και νεότεροι άνθρωποι το κάνουν επίσης. Ο λόγος; Η πρόληψη των ρυτίδων.

Ο πλαστικός χειρουργός της Κλινικής του Κλίβελαντ, James Zins, εξετάζει την τάση του προληπτικού botox και εξηγεί αν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε, αν λειτουργεί και τελικά εάν αξίζει τον κόπο.

Πώς λειτουργεί το προληπτικό botox;

Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ενέσεις botox (βοτουλινική τοξίνη) για να σταματήσετε εξαρχής την εμφάνιση ρυτίδων. Αλλά για να καταλάβουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με τις ρυτίδες γενικά και σχετικά με την επιστήμη πίσω από το botox.

Οι ρυτίδες του προσώπου συμβαίνουν ως αποτέλεσμα των μυϊκών συσπάσεων και της βαρύτητας. Οι μύες του προσώπου συστέλλονται κάθε φορά που χαμογελάτε, συνοφρυώνεστε, ή κάνετε άλλες εκφράσεις του προσώπου. Καθώς μεγαλώνετε, ο συνδυασμός επαναλαμβανόμενων μυϊκών συσπάσεων και της βαρύτητας οδηγεί σε ρυτίδες.

Όμως το botox χαλαρώνει τους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες. «Σε πολύ, πολύ χαμηλή δόση, το botox μπλοκάρει τη νευροεπικοινωνία μεταξύ μυών και νεύρων. Αυτό προκαλεί αποδυνάμωση ή παράλυση αυτού του μυός», εξηγεί ο Δρ. Zins.

Σκεφτείτε ότι εάν το νεύρο δεν μπορεί να επικοινωνήσει για να πει στους μύες τι να κάνει, τότε ο μυς δεν θα κάνει τίποτα – συμπεριλαμβανομένου του είδους των ακραίων εκφράσεων του προσώπου που μπορούν να συμβάλουν στις ρυτίδες.

«Με επαναλαμβανόμενες ενέσεις, διαπιστώνουμε ότι οι ασθενείς δεν συνοφρυώνονται τόσο πολύ. Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύεται ότι θα σας βοηθήσει να κόψετε αυτή τη συνήθεια μέσω της τροποποίησης της συμπεριφοράς», λέει ο ειδικός του Κλίβελαντ.

Έτσι, μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν «προληπτικό botox», για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους μύες του προσώπου τους να κάνουν όλες αυτές τις συσπάσεις που τελικά θα οδηγούσαν σε ρυτίδες.

«Η ιδέα είναι διπλή. Πρώτον, για να κόψουν τη συνήθεια του συνοφρυώματος και δεύτερον, για να εκπαιδεύσουν, να αποδυναμώσουν ή να ατροφήσουν αυτούς τους μύες, έτσι ώστε να μην είναι τόσο ενεργοί και, επομένως, να μην οδηγήσουν σε ρυτίδες», εξηγεί ο Δρ. Zins.

Τι ισχύει για άλλους τύπους ενέσεων;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Botox® είναι ένα εμπορικό σήμα για έναν μόνο τύπο ένεσης βοτουλινικής τοξίνης, αλλά υπάρχουν και άλλοι. Και οι «προληπτικές» ενέσεις οποιασδήποτε από αυτές τις τοξίνες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Άλλοι τύποι είναι:

  • Dysport® (AbobotulinumtoxinA).
  • Xeomin® (IncobotulinumtoxinA).
  • Jeauveau® (PrabotulinumtoxinA).

Αν και είναι παρόμοια, δεν είναι ακριβώς τα ίδια. Εάν σκέφτεστε να κάνετε ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια είναι η καλύτερη για εσάς.

Υπάρχουν μειονεκτήματα του προληπτικού botox;

Το πρόβλημα με τις προληπτικές ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι λειτουργούν. «Η ιδέα είναι περισσότερο θεωρητική παρά λειτουργική. Νομίζω ότι είναι μια λογική υπόθεση, αλλά δεν έχουμε σκληρά δεδομένα για να το υποστηρίξουμε», διευκρινίζει ο Δρ. Zins.

Το να κάνετε ενέσεις, είτε έχετε ρυτίδες είτε όχι, πράγματι θα χαλαρώσει τους μύες του προσώπου σας αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του χρόνου που είναι ενεργό. «Το botox είναι προσωρινό, έτσι, μόλις σταματήσουν οι θεραπείες, το αποτέλεσμα εξαφανίζεται», υπογραμμίζει ο ειδικός.

Τα αποτελέσματα του botox και άλλων ενέσεων βοτουλινικής τοξίνης διαρκούν μόνο περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες και στη συνέχεια, το δέρμα επιστρέφει στη συνηθισμένη του μορφή. Εάν συνεχίσετε να κάνετε ενέσεις, οι μύες σας μπορεί να εξασκηθούν ώστε να συστέλλονται λιγότερο. Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αποτρέψουν την πρώτη εμφάνιση ρυτίδων.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα, όπως σε μια μελέτη του 2006 που εξέτασε τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου botox σε ένα σετ δίδυμων: Η μία από τις αδελφές λάμβανε τακτικές ενέσεις για 12 χρόνια, ενώ η άλλη όχι. Ακόμη και επτά μήνες αφότου είχαν ξεθωριάσει οι τελευταίες ενέσεις, η δίδυμη που έκανε κανονικό botox είχε λιγότερο εμφανές πόδι της χήνας από την αδερφή της.

Ποιοι είναι καλοί υποψήφιοι για προληπτικό botox;

Οι εκφράσεις του προσώπου και η βαρύτητα δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στις ρυτίδες. Η γενετική είναι επίσης στο μείγμα. Μπορεί να είστε καλός υποψήφιος για πρώιμες ενέσεις νευροτοξίνης εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό πολύ βαθιών ρυτίδων, ειδικά εάν οι συγγενείς σας τις ανέπτυξαν αρκετά νέοι.

Αλλά και πάλι, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι ενέσεις botox θα αποτρέψουν τις ρυτίδες, απλώς βοηθούν στη μείωση της εμφάνισής τους καθώς αναπτύσσονται.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top