Το χαμόγελο είναι αποτελεσματικότερο από το botox! Αλλάζει τους μύες της θλίψης

Χαμόγελο

Οι μύες στο πρόσωπο βοηθούν να δώσουν στους ανθρώπους το συναισθηματικό τους τόνο, ενώ το πάγωμα των συγκεκριμένων μυών του προσώπου μπορεί να μειώσει τις καταθλιπτικές σκέψεις. Ένα χαμόγελο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή νιώθουμε.

Υπάρχει μια σειρά από έρευνες για τη χρήση του Botox που χρησιμοποιείται να «παγώσει» ορισμένες περιοχές του προσώπου – ιδιαίτερα, την περιοχή του προσώπου που σχετίζεται με αρνητικά συναισθήματα. Αυτή είναι η περιοχή ανάμεσα στα μάτια που όταν είμαστε δεν είμαστε χαρούμενοι ή νιώθουμε λυπημένοι προδίδει ένα συνοφρυωμένο πρόσωπο. Ακόμη και ο Κάρολος Δαρβίνος και ο Γουίλιαμ Τζέιμς πίστευαν ότι αυτοί οι « μύες θλίψης » θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση των αρνητικών συναισθημάτων.  Και δεν είχαν άδικο…

Ένα χαμόγελο για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν Botox για να παγώσουν τους συγκεκριμένους μύες στα πρόσωπα των εθελοντών και ανακάλυψαν ότι αυτά τα άτομα δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τις σκέψεις γύρω από τον θυμό και τη λύπη. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν τους ήταν εύκολο να πάρουν την έκφραση του προσώπου που θα συνάδει με τη σκέψη τους. Τα καλά νέα; Ένα σκόπιμο ή επιτηδευμένο χαμόγελο προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα με το Botox δηλαδή μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο χαρούμενοι.

Δοκιμάστε το μόνοι σας τώρα. Χαμογελάστε με ένα ωραίο μεγάλο χαμόγελο που θα φωτίσει το πρόσωπό σας καθώς παίρνετε μια μεγάλη αναπνοή. Κρατήστε αυτό το χαμόγελο στο πρόσωπό σας καθώς εκπνέετε. Προσέξτε και το σώμα σας; Πώς σας κάνει το χαμόγελο να αισθάνεστε; Έχετε μια αίσθηση χαλάρωσης; Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ενσωματώσετε το χαμόγελο στην καθημερινότητά σας και να καταστήσετε αυτές τις αλλαγές πιο μόνιμες.

Αλλάξτε το σώμα σας, αλλάξτε το μυαλό σας με ένα χαμόγελο

Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη πρακτική, η οποία προέρχεται από απόσπασμα από το βιβλίο, Simply Mindful Resilience , για να αλλάξετε τη σωματική και πνευματική σας οπτική…

  1. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσέξτε τη στάση σας—ιδιαίτερα όταν αισθάνεστε αρνητικοί, αγχωμένοι ή ανήσυχοι . Συσφίγγει το πρόσωπό σας; Έχετε την τάση να κοιτάτε πάνω, κάτω ή μακριά από τους άλλους;
  2. Πάρτε μια πιο χαλαρή και ανοιχτή στάση. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια και το σαγόνι σας είναι χαλαρά και όχι σφιγμένα. Αποφύγετε να σταυρώνετε τα χέρια σας πάνω από το στήθος σας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να πάρετε μια χαλαρωτική αναπνοή. Παρατηρείτε διαφορά;
  3. Πειραματιστείτε με το χαμόγελο. Χαμογελάστε για τα επόμενα 30 δευτερόλεπτα και δείτε πώς αυτό αλλάζει το πώς νιώθετε και ίσως ακόμη και τον τρόπο που σκέφτεστε.
  4. Δοκιμάστε τις παρακάτω διαφορετικές κινήσεις και εκφράσεις του σώματος: μια σίγουρη στάση και έκφραση προσώπου, μια που να εκφράζει συμπόνια και μια αγάπη.
  5. Κοιτάξτε τις στάσεις και τις εκφράσεις αυτών που θαυμάζετε. Όταν μιλούν ή ενεργούν, είναι το σώμα τους σε ευθυγράμμιση με τη διάθεσή τους; Εξασκηθείτε πειραματιζόμενοι με τις στάσεις και τις εκφράσεις εκείνων που θέλετε να μιμηθείτε.

 

Συμπέρασμα

Αυτός που περιγράψαμε είναι ένας ισχυρός τρόπος αλλαγής σταθερών νοοτροπιών. Χρησιμοποιήστε τον όποτε αισθάνεστε αμυντικοί, κολλημένοι στον θυμό ή θέλετε να αλλάξετε τη διάθεσή σας επί τόπου.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top