Παρατηρείτε μερικές ασημί τρίχες νωρίτερα απ’ ό,τι περιμένατε; Ενώ τα γονίδια και το στρες παίζουν σημαντικό ρόλο, ειδικοί λένε ότι και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το πότε αρχίζουν να γκριζάρουν τα μαλλιά — και ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το φυσικό σας χρώμα για περισσότερο. Ποιες είναι;
Πώς να καλύψετε τα γκρίζα μαλλιά φυσικά και να δείχνετε νεότεροι χωρίς βαφή
Μπορεί η διατροφή να καθυστερήσει το γκριζάρισμα στα μαλλιά; Ποιες είναι οι 5 κατηγορίες τροφών που μπορεί να βοηθήσουν
Το να βρείτε την πρώτη σας γκρίζα τρίχα μπορεί να είναι απρόσμενο — ειδικά αν συμβεί πιο νωρίς από ό,τι περιμένατε. Αν και το γκριζάρισμα αποτελεί φυσικό μέρος της γήρανσης (και όπως αποδεικνύουν πολλοί, μπορεί να είναι εντυπωσιακό), οι πρόωρες ασημί τρίχες μπορεί να σας κάνουν να αναρωτιέστε γιατί σας συνέβη τόσο νωρίς. Σύμφωνα με την Αμερικανή Dr. Morgan Rabach, δερματολόγο στη Νέα Υόρκη, διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα, όπως η κληρονομικότητα, οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Ένας λιγότερο γνωστός λόγος μπορεί να βρίσκεται στη διατροφή — ή στην έλλειψη ορισμένων τροφών.
«Η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να συμβάλλει στο πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, καθώς επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης και προκαλεί οξειδωτικό στρες στους θύλακες των τριχών», λέει η Αμερικανή διαιτολόγος Samantha Dieras, RN, DCN, διευθύντρια υπηρεσιών διατροφής εξωτερικών ιατρείων στο Mount Sinai Hospital. «Τα μελανοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν χρωστική) ενδέχεται να υποστούν βλάβη ή να δυσλειτουργούν αν λείπουν από το σώμα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε απώλεια χρώματος».
Φυσικά, η διατροφή δεν είναι η μόνη αιτία. Η Dieras επισημαίνει ότι ενώ ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στον επαναχρωματισμό των μαλλιών, η διατροφή αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ των γκρίζων μαλλιών. Ωστόσο, η ενσωμάτωση συγκεκριμένων τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πιο υγιή μαλλιά.
Γκρίζα μαλλιά: Μπορούμε να τα καθυστερήσουμε; Αν ναι, πώς;
Σύμφωνα με άρθρο του 2025 με τίτλο «Gray Hair: From Preventive to Treatment», τα μαλλιά γκριζάρουν καθώς το οξειδωτικό στρες συσσωρεύεται με την ηλικία, καταστρέφοντας τα κύτταρα που παράγουν χρωστική. Η μελέτη εξηγεί ότι η προστασία αυτών των κυττάρων από το στρες και η υποστήριξη των φυσικών μηχανισμών επιδιόρθωσής τους μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του γκριζαρίσματος.
Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος να σταματήσει το γκριζάρισμα, ίσως είναι δυνατό να το επιβραδύνουμε ή ακόμα και να το καθυστερήσουμε εν μέρει — κυρίως προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν χρωστική (μελανοκύτταρα) και τα βλαστοκύτταρά τους από το στρες και τη φθορά. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει διάφορους βασικούς παράγοντες και πρώιμες στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν:
- Οξειδωτικό στρες: Οι ελεύθερες ρίζες επιταχύνουν το γκριζάρισμα — αντιοξειδωτικά μέσω διατροφής ή προϊόντων μπορεί να προστατεύσουν τα κύτταρα των μαλλιών.
- Βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων: Με την ηλικία ή το στρες, τα κύτταρα αυτά «κολλάνε» και σταματούν να παράγουν χρωστική — η έρευνα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία και την κίνησή τους.
- Στρες: Το χρόνιο ή οξύ στρες μπορεί να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα εξαντλώντας τα βλαστοκύτταρα της χρωστικής.
- Θρεπτικά συστατικά: Ελλείψεις σε Β12, σίδηρο ή χαλκό συνδέονται με πρόωρο γκριζάρισμα — η αποκατάστασή τους μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις.
- Τρόπος ζωής: Η αποφυγή καπνίσματος, ρύπανσης και υπερβολικής έκθεσης σε UV, η διαχείριση του στρες και η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά παραμένουν οι καλύτερες στρατηγικές για καθυστέρηση του γκριζαρίσματος.
Πόσο συχνά να λούζετε τα μαλλιά σας για να παραμείνουν υγιή και λαμπερά, σύμφωνα με ειδικούς
Τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να καθυστερήσετε το γκριζάρισμα στα μαλλιά

1. Τροφές πλούσιες σε χαλκό
Τροφές που μπορείτε να δοκιμάσετε: Συκώτι, στρείδια, πατάτες και μανιτάρια
Ο χαλκός είναι βασικό ισχνοστοιχείο για τη σύνθεση μελανίνης, λέει η Dr. Rabach, και τα χαμηλά επίπεδα χαλκού μπορεί να μειώσουν την παραγωγή της στα μαλλιά. Μερικές από τις τροφές που μπορεί να καλύψουν την ανεπάρκεια είναι οι πατάτες, που περιέχουν 675 μικρογραμμάρια (mcg) χαλκού ανά ολόκληρη πατάτα, και τα μανιτάρια, με 650 mcg ανά μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα. Αν σας αρέσουν τα θαλασσινά και το κρέας, τα στρείδια περιέχουν 4.850 mcg χαλκού ανά 85 γραμμάρια μαγειρεμένα, ενώ το συκώτι μοσχαριού περιέχει 12.400 mcg για την ίδια ποσότητα.
2. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Τροφές που μπορείτε να δοκιμάσετε: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, όσπρια και σπανάκι
Η Dr. Rabach εξηγεί ότι ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή μελανίνης, επομένως τα χαμηλά επίπεδά του μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη χρωστική στα μαλλιά. Από τις πιο πλούσιες τροφές σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας (2,5 mg ανά 85 γραμμάρια μαγειρεμένο) και το κοτόπουλο (1 mg για ίδια ποσότητα). Αν προτιμάτε φυτικές πηγές, δοκιμάστε όσπρια και σπανάκι. Τα ρεβίθια περιέχουν 2,4 mg και οι φακές περίπου 3,3 mg ανά μισό φλιτζάνι.
3. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D
Τροφές που μπορείτε να δοκιμάσετε: Σολωμό, σαρδέλες, γάλα και χυμό πορτοκάλι
Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία των μαλλιών. Μελέτες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά. Η Dr. Rabach αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία των μελανοκυττάρων, κάτι που επηρεάζει την παραγωγή χρωστικής και αποδυναμώνει τις τρίχες.
Για να αποφύγετε την έλλειψη του θρεπτικού αυτού συστατικού, δοκιμάστε τροφές όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες. Ο σολωμός περιέχει περίπου 383 έως 570 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D, ενώ μία κονσέρβα σαρδέλες περιέχει 164 IU. Μπορείτε επίσης να στραφείτε σε ροφήματα όπως το γάλα και ο χυμός πορτοκαλιού — ένα φλιτζάνι γάλα περιέχει 115 IU και ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι περιέχει 100 IU βιταμίνης D.
4. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B12
Τροφές που μπορείτε να δοκιμάσετε: Κυδώνια, συκώτι κοτόπουλου και σαρδέλες
Η βιταμίνη B12 είναι άλλο ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την παραγωγή μελανίνης στα μαλλιά. Η Dr. Rabach εξηγεί ότι η ανεπάρκεια B12 μειώνει το οξυγόνο στους θύλακες των τριχών και παρεμποδίζει την παραγωγή χρώματος. Για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε αρκετή B12, οι καλύτερες τροφές είναι τα κυδώνια, το συκώτι κοτόπουλου και οι σαρδέλες.
Τα ψάρια σε κονσέρβα είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία — και η πρόσφατη «αναβάθμισή» τους ως μοντέρνο στοιχείο διατροφής βοηθά ακόμη περισσότερο. Μία κονσέρβα σαρδέλες περιέχει 8,22 mcg βιταμίνης B12. Αν δεν σας αρέσουν τα θαλασσινά, τα κυδώνια περιέχουν περίπου 17 mcg, ενώ η πιο πλούσια πηγή είναι το συκώτι κοτόπουλου, με 70,7 mcg ανά μερίδα.
5. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ
Τροφές που μπορείτε να δοκιμάσετε: Συκώτι μοσχαρίσιο, σπανάκι και μαυρομάτικα φασόλια
Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη B9, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του DNA. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια, είναι πιθανό να παρατηρήσετε αλλαγές στα μαλλιά και στη χρωστική τους. Ορισμένες τροφές που μπορείτε εύκολα να εντάξετε στη διατροφή σας είναι το σπανάκι (131 mcg ανά μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο) και τα μαυρομάτικα φασόλια (105 mcg ανά μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα). Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι η πιο πυκνή πηγή βιταμίνης B9, με 215 mcg ανά 85 γραμμάρια.
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι, ενώ οι τροφές αυτές μπορεί να βοηθήσουν, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στη διατροφή για να αντιμετωπίσετε τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά. Η καλύτερη συμβουλή της Dr. Rabach για την πρόληψη του πρόωρου γκριζαρίσματος είναι η ίδια που ισχύει για την γενική υγεία: βελτιώστε τη διατροφή σας, μειώστε το στρες όσο το δυνατόν περισσότερο και προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε επαρκώς.
Πηγές: Vogue, PMC, NIH, Harvard Stem Cell Institute, PMC, PMC
