Η Νο1 αιτία που γερνάει το δέρμα σας σύμφωνα με ειδικό και πως θα καθυστερήσετε τη γήρανση του

δέρμα

Μια συντάκτρια ομορφιάς, γνωρίζει τις πιο πρόσφατες έρευνες για τη γήρανση του δέρματος και τις διάφορες αιτίες της, κυρίως επειδή πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένη, αλλά επίσης για να γνωρίζει πάντα τυχόν νέες, συναρπαστικές προσεγγίσεις στην περιποίηση του δέρματος που βοηθούν στη διατήρηση της όψης του δέρματος όσο το δυνατόν πιο νεανικής.

Η Shawna Hudson συντάκτρια ομορφιάς μοιράζεται με τους αναγνώστες της το μυστικό που μοιράστηκε ένας ειδικός σε θέματα ομορφιάς. Ένα θέμα που ενδιαφέρει πάντα όσους ασχολούνται με θέματα ομορφιάς είναι η επιγενετική. Η επιγενετική αναφέρεται στη μελέτη του πώς οι συμπεριφορές και το περιβάλλον σας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά σας.  Υπάρχουν επίσης πλέον μάρκες περιποίησης δέρματος στην αγορά που χρησιμοποιούν αυτήν την αρχή στην ανάπτυξη των προϊόντων τους. Ο ιδρυτής μιας τέτοιας εταιρείας, ο Richard Parker, μιλώντας στο whowhatwear εξηγεί:

«Η ανακάλυψη της δομής και της λειτουργίας του DNA τη δεκαετία του 1950 δημιούργησε την πλάνη ότι είμαστε θύματα της γενετικής μας κωδικοποίησης», λέει. «Γνωρίζουμε, ωστόσο, τώρα ότι έχουμε μια εξαιρετικά ισχυρή ικανότητα να επηρεάζουμε τα γονίδια και τις γενετικές τάσεις που εκφράζονται και το εκπληκτικό με την επιγενετική του δέρματος είναι ότι μπορούμε να το δούμε να λειτουργεί. Η πιο ισχυρή συμβουλή μας είναι να ξεκινήσετε με ένα γενετικό τεστ δέρματος για να κατανοήσετε τη γενετική του δέρματός σας και τις προληπτικές επιγενετικές αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνετε για να έχετε υγιές, λαμπερό δέρμα για όλη τη ζωή».

Η επιγενετική αναφέρεται στη μελέτη του πώς οι συμπεριφορές και το περιβάλλον σας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά σας.

Με απλά λόγια, η επιγενετική είναι η μελέτη του πώς οι συνήθειες του τρόπου ζωής σας και το περιβάλλον σας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδιά σας. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα από μόνο του, αλλά ο Parker το πήγε ένα βήμα παραπέρα για να εξηγήσει πώς μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένα το δέρμα σας. «Η επιγενετική αναφέρεται σε αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση (όχι αλλαγές στο γενετικό υλικό), που επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές όπως η διατροφή, η άσκηση και η προληπτική φροντίδα του δέρματος», εξηγεί.

Πιθανώς να το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές στο παρελθόν, και αυτό δεν θα σας εκπλήξει, αλλά σίγουρα θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό και ο Parker μπορεί να εξηγήσει γιατί. Η εταιρεία του αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη, εξατομικευμένη, επιγενετική προσέγγιση για την υγεία του δέρματος που αντιμετωπίζει την κύρια αιτία γήρανσης του δέρματος – τον ήλιο. Το ογδόντα τοις εκατό της γήρανσης του προσώπου προκαλείται από τον ήλιο. Τα γονίδια του δέρματος μας, τα οποία καθορίζουν πώς ανταποκρινόμαστε στον ήλιο και ρύπανση, μας δίνονται και από τους δύο γονείς. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να εκφράζουμε γενετικές αδυναμίες του δέρματος – π.χ. ακμή, μελάγχρωση, ροδόχρου ακμή κ.λπ..”

Και συνεχίζει, «Οι επιλογές που κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής του ηλιακού εγκαύματος και της χρήσης ενός θεραπευτικού σχήματος περιποίησης που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επισκευάζει οποιαδήποτε βλάβη από τον ήλιο τη νύχτα, αποτελούν τη βάση για μια επιγενετική απόκριση που λειτουργεί με σύμμαχο τις δυνάμεις του δέρματός μας/ Καθώς το 80% της βλάβης του δέρματος προκαλείται από τον ήλιο και καθώς η ανταπόκριση του δέρματός μας στον ήλιο καθορίζεται γενετικά, είναι λογικό το 80% του χρόνου και των χρημάτων μας για την περιποίηση της επιδερμίδας να δαπανάται σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα περιποίησης που προσφέρει προσαρμοσμένη απόκριση στην ηλιακή προστασία και επανόρθωση με βάση τη γενετική του δέρματός σας.

«Το πρωί, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ενισχυτικά του ανοσοποιητικού (βιταμίνες της ομάδας Β), αντιοξειδωτικά (βιταμίνες A, C, E και ένζυμα) και ένα υπερρευστό αντηλιακό οξείδιο του ψευδαργύρου (που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, το ορατό φως και την υπέρυθρη ακτινοβολία). Θα πρέπει επίσης να γίνεται επιδιόρθωση του φραγμού του δέρματος με πανομοιότυπα λιπίδια του δέρματος, εξισορρόπηση του pH με χρήση υδροξυοξέων και επιδιόρθωση DNA με ρετινοειδή καθώς και ένζυμα επιδιόρθωσης DNA κάθε βράδυ», υποστηρίζει.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top