Αυτά τα συμπληρώματα βελτιώνουν τη μνήμη και επιβραδύνουν τη γνωστική γήρανση

συμπληρώματα πολυβιταμινών

Μέχρι το 2060, σχεδόν ένας στους τέσσερις Αμερικανούς θα βρίσκεται σε ηλικιακή κατηγορία για αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό ίσως αποτραπεί, εάν οι παρεμβάσεις μπορέσουν να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας πριν αρχίσουν τα ελλείμματα.

Η Μελέτη Αποτελεσμάτων Συμπληρωμάτων και Πολυβιταμινών COCOA (COSMOS) είναι μια μεγάλης κλίμακας, σε εθνικό επίπεδο (ΗΠΑ), τυχαιοποιημένη δοκιμή που δοκιμάζει το εκχύλισμα κακάο και τα συμπληρώματα πολυβιταμινών όπως υποδείχθηκαν από ερευνητές στο Mass General Brigham. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Δύο προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες για τη γνωστική λειτουργία πρότειναν μια θετική επίδραση από την καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης. Οι ερευνητές του COSMOS αναφέρουν τώρα τα αποτελέσματα μιας τρίτης μελέτης για τη γνωστική λειτουργία, η οποία επικεντρώθηκε σε συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις, μαζί με τα αποτελέσματα μιας συνδυασμένης ανάλυσης από τις τρεις ξεχωριστές μελέτες.

Τα αποτελέσματα αυτής της τελευταίας έκθεσης επιβεβαιώνουν σταθερά και στατιστικά σημαντικά οφέλη της καθημερινής λήψης πολυβιταμίνης έναντι εικονικού φαρμάκου τόσο για τη μνήμη όσο και για την γνωστική λειτουργία.

«Η γνωστική έκπτωση είναι ένα από τα κύρια προβλήματα υγείας για τους περισσότερους ηλικιωμένους και ένα καθημερινό συμπλήρωμα πολυβιταμινών έχει τη δυνατότητα να είναι μια ελκυστική και προσιτή προσέγγιση για την σταδιακή γνωστική γήρανση», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Chirag Vyas, εκπαιδευτής ερευνητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Η επίδραση των συμπληρωμάτων πολυβιταμινών στη μνήμη

Στην ενδοκλινική μελέτη, οι ερευνητές προέβησαν σε λεπτομερείς γνωστικές αξιολογήσεις 573 συμμετεχόντων. Στις προκαθορισμένες αναλύσεις δεδομένων από την COSMOS-Clinic, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα μέτριο όφελος από την πολυβιταμίνη, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, στην γνωστική λειτουργία για δύο χρόνια. Υπήρχε ένα στατιστικά σημαντικό όφελος από τα συμπληρώματα πολυβιταμινών για αλλαγή στην επεισοδιακή μνήμη, αλλά όχι στην εκτελεστική λειτουργία/προσοχή.

Η ομάδα διεξήγαγε επίσης μια μετα-ανάλυση βασισμένη στις τρεις ξεχωριστές μελέτες, η οποία έδειξε ισχυρές ενδείξεις οφελών τόσο για την γνώση όσο και για την επεισοδιακή μνήμη. Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης επιβράδυνε την γνωστική γήρανση κατά δύο χρόνια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

«Η μετα-ανάλυση τριών χωριστών γνωστικών μελετών παρέχει ισχυρές και σταθερές ενδείξεις ότι η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης, που περιέχει περισσότερα από 20 βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, βοηθά στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης», είπε ο Δρ. Vyas.

Η Olivia Okereke, ανώτερη συγγραφέας της έκθεσης και διευθύντρια Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο MGH, πρόσθεσε: «Αυτά τα ευρήματα θα τραβήξουν την προσοχή πολλών ηλικιωμένων που ενδιαφέρονται, όπως είναι λογικό, πολύ για τρόπους διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου, καθώς παρέχουν στοιχεία για τον ρόλο μιας πολυβιταμίνης καθημερινά στην υποστήριξη της καλύτερης γνωστικής γήρανσης».

Ασφαλής, προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή λύση τα συμπληρώματα πολυβιταμινών για τη μνήμη

Η JoAnn Manson, ιδρυτικό μέλος του Mass General Brigham και μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης, δήλωσε: «Το εύρημα ότι μια πολυβιταμίνη καθημερινά βελτίωσε τη μνήμη και επιβράδυνε τη γνωστική γήρανση σε τρεις ξεχωριστές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες είναι συναρπαστικό και υποστηρίζει περαιτέρω την χρήση πολυβιταμινών ως μια ασφαλή, προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή προσέγγιση για την προστασία της γνωστικής υγείας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».

Με τη σειρά του, ο Δρ. Howard Sesso, επίσης ιδρυτικό μέλος του Mass General Brigham σχολίασε: «Αυτές τις τρεις μελέτες που χρησιμοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας και η καθεμία παρέχει υποστήριξη για καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης».

«Έτσι, είναι πλέον σημαντικό να κατανοήσουμε μηχανισμούς με τους οποίους μια πολυβιταμίνη καθημερινά μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια μνήμης και τη γνωστική εξασθένηση με έμφαση στη διατροφική κατάσταση και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη γήρανση», πρόσθεσε ο ειδικός.

«Για παράδειγμα, ο τροποποιητικός ρόλος της βασικής διατροφικής κατάστασης στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση έχει αποδειχθεί για την παρέμβαση με εκχύλισμα κακάο. Μια τυπική πολυβιταμίνη όπως αυτή που δοκιμάστηκε στο COSMOS περιέχει πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα πιθανά οφέλη της», κατέληξε ο Δρ. Sesso.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top