Η καλύτερη άσκηση για να κάψετε λίπος και να χτίσετε μύες

άσκηση

Αν αισθάνεστε νωθροί μετά από τα πολλά γλυκά και τα φαγητά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε με τη γυμναστική και την άσκηση, δεν είστε μόνοι.

Ο γνωστός Βρετανός γιατρός Michael Mosley μοιράστηκε τις καλύτερες ασκήσεις που πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε στη δημιουργία μυών και στην καύση λίπους και θερμίδων.

Το να ξεκινήσετε από κάτι μικρό μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τηρήσετε μια συνήθεια, με τον γιατρό-γκουρού της υγείας να αποκαλύπτει σε ποια άσκηση πρέπει να δώσετε προτεραιότητα εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

Πώς γίνεται η καλύτερη άσκηση για να κάψετε λίπος και να χτίσετε μύες

Αποδεικνύεται ότι τα squat -δηλαδή τα καθίσματα– είναι η νικητήρια φόρμουλα για μια ωραία φιγούρα, με τον Δρ. Mosley να τους αποδίδει τεράστια οφέλη για μια ολοκληρωμένη υγεία. Μιλώντας στο podcast του Just One Thing, ο ειδικός συζήτησε με την καθηγήτρια Marie Murphy η οποία υποστηρίζει τις απόψεις του.

squats, καθίσματα
Φωτογραφία: Freepik

Το ζευγάρι των ειδικών ισχυρίζεται ότι είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε τόσο για δύναμη όσο και για αύξηση του καρδιακού σας παλμού – καθώς χρησιμοποιεί πολλούς μύες.

«Αρκετοί άνθρωποι μου έχουν πει ότι το squat είναι ίσως η καλύτερη άσκηση που μπορείς να κάνεις. Χρησιμοποιεί τους μεγαλύτερους μύες του σώματός σου. Υπάρχει επίσης έρευνα που δείχνει ότι οδηγεί σε αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Mosley.

Η κίνηση ορίζει να χαμηλώσετε τους γοφούς, να λυγίσετε τα γόνατά σας σε γωνία 90 μοιρών και στη συνέχεια να ξανασηκωθείτε. «Έτσι θέτετε σε λειτουργία το καρδιαγγειακό σας σύστημα επειδή οι μεγάλοι μύες απαιτούν πολύ οξυγόνο», εξήγησε η καθηγήτρια Murphy και πρόσθεσε:

«Επομένως, αν χρησιμοποιείτε δύο από τους μεγαλύτερους μύες του σώματός σας -τους τετρακέφαλους και τους γλουτούς- θα θέσετε μια πρόκληση τόσο στο καρδιαγγειακό όσο και στο μυϊκό σας σύστημα. Η άσκηση αυτή παίρνει ψήφο και από εμένα».

Γιατί είναι σημαντικό να χτίσετε μύες

Η καθηγήτρια Marie Murphy, από το Πανεπιστήμιο του Ulster, τόνισε ότι είναι πολύ ωφέλιμο να διατηρούνται δυνατοί οι μύες, καθώς και να διατηρείται ένα υγιές βάρος.

«Χτίζοντας μύες, θα ενισχύσετε την καύση θερμίδων. Οι μύες είναι πραγματικά ο φούρνος του σώματος. Παίρνουν καύσιμο, καίνε καύσιμο και χρησιμοποιούν ενέργεια. Έτσι, αν έχετε περισσότερη μυϊκή μάζα, ο μεταβολισμός σας παραμένει υψηλότερος».

«Επομένως, αν έχετε δύο άτομα ίδιου βάρους, αλλά ο ένας έχει περισσότερους μύες και ο άλλος περισσότερο λίπος, τότε το άτομο που κάθεται ακίνητο, χωρίς να κάνει τίποτα, καίει περισσότερες θερμίδες. Επομένως, υπάρχει πραγματικό όφελος εάν θέλετε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος ή να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.

Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την προπόνηση και να μην μπείτε στον πειρασμό να τα παρατήσετε όταν δεν βλέπετε άμεσα αποτελέσματα, η καθηγήτρια Murphy συνέστησε να βρείτε μια μορφή άσκησης που σας αρέσει και για την οποία θα ανυπομονείτε.

Ως εκ τούτου είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσετε, καθώς οι άνθρωποι που ασκούνται μόνο για να χάσουν βάρος δεν θα φτάσουν πολύ μακριά -και η άσκηση θα πρέπει να γίνεται για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top