Νέα θεραπεία για την τριχόπτωση – Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε 6 μήνες

τριχόπτωση

Η έγχυση λίπους στο τριχωτό της κεφαλής θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της φαλάκρας και να κάνει τα μαλλιά πιο πυκνά.

Μια επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ενέσεις λιπώδους ιστού που αφαιρούνται από το σώμα κάποιου μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά του να αναγεννηθούν.

Η ασυνήθιστη τεχνική φαίνεται να λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για την ουλωτική αλωπεκία, η οποία συνήθως προκαλεί μη αναστρέψιμη τριχόπτωση. Θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση πάθηση, από την οποία μάλιστα πάσχει ο διάσημος κωμικός Matt Lucas.

Ωστόσο, η νέα αυτή θεραπεία φέρεται να είναι πολλά υποσχόμενη και για τον πιο κοινό τύπο τριχόπτωσης στους άνδρες, την ανδρική φαλάκρα, η οποία επηρεάζει περίπου τους μισούς άνδρες πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Πώς διεξήχθη η ανασκόπηση

Η ανασκόπηση εξέτασε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν τέσσερις άνδρες με αυτό το είδος φαλάκρας, καθώς και πέντε γυναίκες. Από τους συμμετέχοντες αφαιρέθηκε λίπος από τους μηρούς, με 20 ml λιπώδους ιστού να εγχύονται στη συνέχεια στο τριχωτό της κεφαλής τους τρεις φορές σε μεσοδιαστήματα τριών μηνών.

Αυτά τα άτομα είδαν σημαντική αύξηση στο πάχος των μαλλιών τους, μετρούμενη από την πυκνότητα των τριχών στο κεφάλι τους και τη διάμετρο των μεμονωμένων τριχών, έξι μήνες μετά τη θεραπεία. Έχασαν επίσης λιγότερες τρίχες στο «τεστ τραβήγματος μαλλιών», για να διαπιστωθεί πόσο εύκολα πέφτουν.

Συνολικά, η ανασκόπηση εξέτασε 10 αναφορές περιπτώσεων και μελέτες σχετικά με τη χρήση ενέσεων λίπους για διάφορους τύπους τριχόπτωσης.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Ιράν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία μπορεί να ελέγξει σημαντικά την επιβλαβή φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής, αυξάνοντας την πυκνότητα και τη διάμετρο των μαλλιών.

Οι παρενέργειες μετά τη θεραπεία βρέθηκε ότι δεν ήταν σοβαρές. Περιελάμβαναν κυρίως προσωρινούς μώλωπες, ήπιιο έως μέτριο πόνο μετά την αφαίρεση λίπους και ήπιο έως μέτριο αίσθημα καύσου και πόνου μετά την ένεση στο τριχωτό της κεφαλής.

Πώς λειτουργούν οι ενέσεις λίπους στην αντιμετώπιση της φαλάκρας

Οι ενέσεις λίπους, που οι επιστήμονες αποκαλούν «λιπώδη ιστό», υποστηρίζεται ότι μπορεί να προκαλέσουν αναγέννηση της τρίχας και ότι είναι πλούσιες πηγές βλαστοκυττάρων.

«Η αυτόλογη μεταφορά λιπώδους ιστού μπορεί να θεωρηθεί μια νέα και δυνητικά αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για την τριχόπτωση και τις καταστάσεις αλωπεκίας», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Η ανασκόπηση περιγράφει τις υπάρχουσες θεραπείες για τη φαλάκρα, που κυμαίνονται από μεταμοσχεύσεις μαλλιών έως τη χρήση μικροβελόνων.

Ωστόσο, πολλές θεραπείες έχουν περιορισμούς, σύμφωνα με τους  συγγραφείς, επομένως χρειάζονται πάντα νέες προσεγγίσεις για ένα εξουθενωτικό ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ελκυστικότητα και την εμφάνιση, την αυτοεκτίμηση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο λιπώδης ιστός παράγει μόρια που ονομάζονται «αυξητικοί παράγοντες», τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση των μαλλιών και να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή, αποτρέποντας τη βλάβη στους θύλακες της τρίχας.

Χρησιμοποιείται στην αισθητική χειρουργική εδώ και χρόνια για να κάνει τα πρόσωπα των ανθρώπων να φαίνονται πιο σαρκώδη και πιο νεανικά.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top