Μια 67χρονη βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της ζωής της – Ποιο είναι το μυστικό στην άσκηση που κάνει

67χρονη

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους και η μείωση της υγείας είναι απλώς μέρος της γήρανσης, η Karen Brown είναι η απόδειξη ότι αυτό είναι απλά ένας μύθος. Πιστοποιημένη personal trainer και εκπαιδεύτρια φυσικής κατάστασης, η 67χρονη Brown έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνοντας άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω να αναλάβουν τον έλεγχο της υγείας τους κάνοντας απλές κινήσεις μέσα στην ημέρα τους.

Με περισσότερα από 45 χρόνια προπονητικής εμπειρίας, η Brown έχει δει -και έχει βιώσει από πρώτο χέρι- το πώς οι σύντομες, μίνι-προπονήσεις μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με το να περάσετε μια ώρα στο γυμναστήριο.

Η Νο1 τεχνική για δυνατό και γραμμωμένο σώμα, σύμφωνα με personal trainer

Το κόλπο της 67χρονης προπονήτριας για καλύτερη υγεία

Παρόλο που η επαγγελματική ζωή της Brown είναι πλέον αφιερωμένη στη φυσική κατάσταση, η ίδια λέει ότι δεν την ενδιέφερε πάντα η υγεία. «Ως έφηβη, δεν μου άρεσε η γυμναστική και έτρωγα πρόχειρο φαγητό», λέει. Αν και η σκέψη να πάει για τρέξιμο ή στο γυμναστήριο δεν ήταν κάτι που την ενδιέφερε, της άρεσε να χορεύει, έτσι στα 19 της άρχισε να παρακολουθεί ένα μάθημα χορού.

«Ο δάσκαλος ενσωμάτωσε πολλές ασκήσεις στην τάξη, όπως τα push-ups. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων περιλάμβανε αυτούς τους τύπους ασκήσεων, έτσι ώστε το σώμα μας να είναι αρκετά κατάλληλο για να κάνει τις ρουτίνες χορού», εξηγεί.

Ο συνδυασμός χορού και ασκήσεων μεταμόρφωσε το σώμα της, αλλά και τη στάση της απέναντι στη φυσική κατάσταση. Την έλκυσε πολύ. Με τον καιρό, η Brown απέκτησε πιστοποιήσεις φυσικής κατάστασης και υγείας και άρχισε να διδάσκει μαθήματα γυμναστικής.

@easyfitnessover50 Five minutes can change your day and change your Health.Back to basics#fitnessover50 #moveeveryday #beginnerworkout #5minuteworkout #deerlake ♬ original sound – Karen Brown

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι ο χορός έχει βαθιά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Μελέτες που επικεντρώνονται σε μεγαλύτερους ενήλικες και χορό έχουν δείξει ότι όσοι χορεύουν σε τακτική βάση έχουν καλύτερη ευελιξία, σταθερότητα, ισορροπία, χρόνο σωματικής αντίδρασης και γνωστική υγεία. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συναισθηματική ευεξία.

@easyfitnessover50 The hips are so very important. These joints are where the legs meet your torso and they are responsible for all ranges of motion involving your legs. Make sure you keep your hips mobile.#h#hipmobilityf#fitnesstipsb#beginnerworkoutf#fitnessover50n#newyork ♬ original sound – Karen Brown

Διδάσκοντας ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων φυσικής κατάστασης, η Brown άρχισε να βλέπει από πρώτο χέρι τους τύπους ασκήσεων που ήταν πραγματικά αποτελεσματικοί στη μεταμόρφωση του σώματος. Ενώ ο χορός είναι ευεργετικός λόγω της αερόβιας πτυχής του, διαπίστωσε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις ήταν σημαντική για τη μυϊκή αντοχή και την οικοδόμηση της δύναμης.

«Ξεκίνησα αυτή την προπόνηση στα 65 μου και βελτίωσα σημαντικά τη σοβαρή μου οστεοπόρωση»

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να το κάνουμε καθώς γερνάμε, επειδή η αντίσταση στο βάρος διατηρεί τα οστά δυνατά και προστατεύει από την απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία. Έχοντας αυτό κατά νου, η Brown άρχισε να δημιουργεί περιεχόμενο που δείχνει πώς να αποκτήσετε αυτά τα οφέλη ενσωματώνοντας την κίνηση στη μέρα σας.

Πώς μοιάζει μια τυπική ημέρα προπόνησης

Τι κάνει λοιπόν η ίδια η Brown για να παραμείνει σε φόρμα; Λέει ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει το πρωί είναι να ανοίγει τη μουσική. «Ξοδεύω 10 με 15 λεπτά για να κάνω cardio», λέει. Ως δημιουργός περιεχομένου, χρησιμοποιεί αυτόν τον χρόνο για να δοκιμάσει νέες κινήσεις cardio και να τις μοιραστεί με τους ακόλουθούς της. Αλλά το να ξεκινάς τη μέρα σου με 15 λεπτά cardio μπορεί να είναι απλά το να χορεύεις στα αγαπημένα σου τραγούδια ή να ακολουθείς μια προπόνηση στο YouTube.

Η Brown κάνει άλλα 15 λεπτά cardio αργότερα όταν κάνει βόλτα το σκύλο της στη γειτονιά. Το κλειδί είναι να περπατάτε βιαστικά, αυξάνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό στη διαδικασία. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους ενήλικες να συμμετέχουν σε 2,5 ώρες άσκησης για την καρδιά την εβδομάδα. Κάνοντας αυτά τα δύο 15λεπτα cardio κάθε μέρα, ξεπερνάτε αυτόν τον στόχο κατά μια ολόκληρη ώρα την εβδομάδα.

Εκτός από αυτά τα δύο 15λεπτα, η Brown λέει ότι κάνει συνειδητή προσπάθεια να σηκώνεται όρθια κάθε μισή ώρα, που μπορεί να είναι απλώς να περπατά στην κουζίνα για να πιει ένα ποτήρι νερό ή να κάνει διατάσεις για 60 δευτερόλεπτα.

@easyfitnessover50 This one is great if you want a little balance support. It’s a very effective way to workout. Beginners love it!#homeworkout #agility #core #moveeveryday #fitafter50 #toningworkout #balance #mobility ♬ original sound – Karen Brown

«Το να κάθεσαι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κυκλοφορία και τη στάση του σώματος. Όταν κάθεστε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η λεκάνη σας περιστρέφεται προς τα εμπρός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση», λέει, προσθέτοντας ότι τα τακτικά διαλείμματα ορθοστασίας βοηθούν στην αποφυγή αυτού.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top