Η Νο1 συνήθεια για να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα, σύμφωνα με αθλητικούς διαιτολόγους

μυϊκή μάζα

Υπάρχει μια εκπληκτική συνήθεια που μπορεί να παραμελούμε όταν προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη μυϊκή μάζα μας, ωστόσο είναι πολύ σημαντική. Τα καλά νέα είναι ότι για να το πετύχουμε δεν χρειάζεται κόπο αλλά τρόπο!

Η άρση βαρών και η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι αποτελεί το κλειδί για να αναπτύξετε και να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα ωστόσο υπάρχουν αρκετά ακόμη στοιχεία σε αυτή την εξίσωση. Πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι τρώτε αρκετές θερμίδες, καταναλώνετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά και κοιμάστε αρκετές ώρες.

Ερευνήτρια του καρκίνου αποκαλύπτει τη Νο1 συνήθεια που ενισχύει το σώμα και αυξάνει την επιβίωση

Επιπλέον, υπάρχει και αυτή η Νο1 συνήθεια που πρέπει να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας για να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα σας.

Η Νο1 συνήθεια για να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα

Η εκπληκτική συνήθεια στην οποία πρέπει να αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα για να διατηρήσετε τους μύες είναι να παραμένετε σωστά ενυδατωμένοι. Αυτό σημαίνει να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει όχι απλώς να πίνετε νερό όταν διψάτε ή πριν πάτε στο γυμναστήριο.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι περισσότεροι Αμερικανοί -περίπου το 75%– είναι χρόνια αφυδατωμένοι κάθε μέρα. Και η ενυδάτωση έχει σημασία για πολλές σωματικές διαδικασίες. Για να καταλάβουμε γιατί η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, δύο αθλητικοί διαιτολόγοι, η Amy Goodson και η Kelly Jones, εξηγούν πως η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και την υγεία των μυών.

Αυτή η βιταμίνη σταματά την απώλεια μυϊκής μάζας και δυναμώνει τους μυς – Πόσο πρέπει να παίρνουμε

Πώς η ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας;

Το νερό λειτουργεί με αμέτρητους τρόπους, διατηρώντας το σώμα μας στη βέλτιστη λειτουργία. «Το νερό είναι απαραίτητο για τις κυτταρικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή και την ανάπτυξη των μυών», λέει η Goodson.

«Όταν είσαι αφυδατωμένος, αυτές οι διαδικασίες μπορεί να επηρεαστούν, εμποδίζοντας την ανάκτηση και την ανάπτυξη των μυών», εξηγεί η ειδικός.

Έτσι, ακόμη και αυτή η εξοντωτική προπόνηση που κάνατε χθες δεν θα μεταφραστεί σε μυϊκή αύξηση αν δεν ενυδατωθείτε σωστά μετά. Η Goodson τονίζει επίσης τον ρόλο του νερού ως μεταφορέα θρεπτικών συστατικών, μεταφέροντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα, γεγονός που επηρεάζει επίσης τους μύες μας.

«Το νερό διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, όπως αμινοξέα και γλυκόζη, στα μυϊκά κύτταρα. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, η παροχή θρεπτικών συστατικών στους μύες μπορεί να διακυβευτεί, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και την επισκευή τους», σημειώνει.

Η αφυδάτωση όχι μόνο επηρεάζει την επισκευή και την αναδόμηση των μυών, αλλά εμποδίζει επίσης την παροχή θρεπτικών συστατικών (όπως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες) στους μύες ώστε να ξεκινήσει η μυϊκή αποκατάσταση. Το νερό επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο κινούνται και συστέλλονται οι μύες σας.

«Το νερό παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, η οποία είναι απαραίτητη για τις σωστές συσπάσεις των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες και μειωμένη απόδοση», λέει η Goodson.

Και κανένας αθλητής δεν θέλει να βιώσει μυϊκές κράμπες ή πτώση στην απόδοση, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου, σημαντικού αγώνα. «Μια απώλεια σωματικών υγρών μόνο κατά 2% μπορεί να μειώσει την ικανότητα αντοχής και τον ενεργειακό μεταβολισμό», τονίζει με τη σειρά της η Jones.

Ανθρακούχο νερό: Ποια τα οφέλη του και πότε δεν πρέπει να το πίνετε

Για παράδειγμα, μια απώλεια 2% μεταφράζεται σε περίπου 1,5 κιλά υγρών για κάποιον που ζυγίζει 68 κιλά, αλλά μπορεί να εμποδίσει το χρόνο που μπορείτε τελικά να τρέξετε, να κολυμπήσετε ή να κάνετε ποδήλατο. Αυτό συμβαίνει επειδή η αφυδάτωση διαταράσσει την παροχή θρεπτικών συστατικών στους μύες, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαρκή δραστηριότητα.

H Jones λέει, τέλος, ότι οι ελαφρώς υψηλότερες απώλειες σε υγρά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη δύναμη, την ένταση. ακόμη και την πνευματική οξύτητα. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε άρση ελαφρύτερων βαρών, ολοκλήρωση λιγότερων επαναλήψεων ή μείωση του χρόνου των προπονήσεων, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά σας να χτίσετε και να διατηρήσετε μυϊκή μάζα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top