Ύπνος: Οι ώρες που χρειάζεστε για να είστε υγιείς – Οι συμβουλές του Ηarvard

ύπνος

Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να γίνεται σωστά στη ζωή, είναι ο ύπνος. Και νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να κοιμηθούν επαρκώς κάθε βράδυ.

Το Great Aussie Debate ερεύνησε 50.000 ανθρώπους στην Αυστραλία και αποκάλυψε ότι ένας στους τέσσερις βιώνει διαταραχές στον ύπνο τις περισσότερες νύχτες της εβδομάδας. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και κακών αποτελεσμάτων υγείας.

5 διαφορετικοί τρόποι για καλύτερο ύπνο – Θα σας αλλάξουν τη ζωή

Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερος είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει καλύτερο ύπνο. Οι ερωτηθέντες από την ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν μια ολόκληρη εβδομάδα καλού ύπνου, ενώ εκείνοι στην ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι πιο πιθανό να έχουν μια ολόκληρη εβδομάδα κακού ύπνου.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι συνιστώμενες ώρες ύπνου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επτά.

Αιτίες αϋπνίας

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την αϋπνία, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών ύπνου, των επιλογών του τρόπου ζωής και των ιατρικών καταστάσεων. Ορισμένες αιτίες είναι ασήμαντες και μπορεί να βελτιωθούν με την προσωπική φροντίδα, ενώ άλλες μπορεί να απαιτήσουν ιατρική βοήθεια, όπως η υπνική άπνοια, η αϋπνία ή το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Άλλες κοινές αιτίες περιλαμβάνουν την υπερβολική διέγερση πριν από τον ύπνο (όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, τα βιντεοπαιχνίδια ή η άσκηση), η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ ή το εργασιακό στρες ή η κατάθλιψη. Μια άλλη αιτία είναι απλώς το άγχος, το οποίο μπορεί να προκληθεί από τη δουλειά, τις σχέσεις, τα παιδιά και τα οικονομικά προβλήματα.

Υπάρχουν νεότεροι άνθρωποι που αναγνωρίζουν ότι οι ρυθμοί της ζωής τους είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την κακή υγιεινή του ύπνου τους, με πολλούς να αναγκάζονται να κατοικούν σε μεγάλες πόλεις με πολύ θόρυβο, να συμβιώνουν με πολλούς ανθρώπους ή άλλα τέτοια ζητήματα.

Πώς μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα;

Σκεφτείτε πόσο ύπνο χρειάζεστε για να αισθάνεστε σε εγρήγορση και να λειτουργείτε καλά καθημερινά. Για τους περισσότερους ενήλικες οι συνιστώμενες ώρες ύπνου είναι μεταξύ επτά και εννέα ωρών, αλλά κάποιοι μπορεί να χρειάζονται έξι ή και 10 ώρες. Βάλτε προτεραιότητα να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να κοιμάστε τόσο πολύ κάθε βράδυ.

Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν να κρατάτε ένα ημερολόγιο ύπνου για μια εβδομάδα για να κρατάτε σημειώσεις για το πώς νιώθετε μετά από διαφορετικές ποσότητες ύπνου και επίσης ποιες δραστηριότητες φάνηκε να επηρεάζουν τον ύπνο σας, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Όποτε είναι δυνατόν, πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Το να έχετε τακτικό χρόνο ύπνου και αφύπνισης είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Ακόμη, πριν κοιμηθείτε κάντε πράγματα που βοηθούν το μυαλό και το σώμα σας να χαλαρώσουν. Είναι χρήσιμο μάλιστα εάν αυτά είναι παρόμοια τις περισσότερες νύχτες, ώστε να γίνουν η συνήθειά σας πριν τον ύπνο.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και μείνετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν μπορείτε να τρώτε και να ασκείστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, αυτό έχει επιπλέον οφέλη για τον ύπνο.

Τέλος, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τακτικά φυτικά συμπληρώματα όπως χαμομήλι και μαγνήσιο, αλλά προτού ξοδέψετε πολλά χρήματα σε συμπληρώματα, βεβαιωθείτε ότι είναι τα κατάλληλα για εσάς. Η δοκιμή ορισμένων συνταγογραφούμενων προϊόντων επίσης μπορεί να βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση, μιλήσετε με το γιατρό σας εάν δυσκολεύεστε με τον ύπνο.

Συμβουλές του Harvard για πιο ξεκούραστο ύπνο

Πολλά πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν την καλό ύπνο. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με τον ύπνο συχνά ανακαλύπτουν ότι η καθημερινή τους ρουτίνα -το εργασιακό στρες, άγχος κ.λπ.- κρατά το κλειδί για τα δεινά της νύχτας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Harvard, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποκοιμηθείτε ευκολότερα και να διασφαλίσετε ότι ο ύπνος που έχετε είναι υψηλής ποιότητας. Ένα από αυτά είναι να κάνετε την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν πιο ήσυχη. Μπορείτε να μειώσετε ή να συγκαλύψετε τους θορύβους που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο με:

  • χρήση ωτοασπίδων
  • διακόσμηση με βαριές κουρτίνες και χαλιά, που απορροφούν τον ήχο
  • εγκατάσταση παραθύρων με διπλά τζάμια
  • προσθέτοντας «λευκό θόρυβο» είτε αγοράζοντας μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει αυτού του είδους σταθερό βουητό, ανάβοντας έναν ανεμιστήρα ή αγοράζοντας CD ή κατεβάζοντας εφαρμογές που παρέχουν χαλαρωτικούς ήχους.

Άλλοι τρόποι για να βελτιστοποιήσετε το περιβάλλον σας για ύπνο περιλαμβάνουν την αφαίρεση της τηλεόρασης, του τηλεφώνου και οποιουδήποτε εξοπλισμού γραφείου από την κρεβατοκάμαρα.

Αυτό σάς απαλλάσσει τις διαταραχές και εγγυάται ότι η κρεβατοκάμαρα προορίζεται μόνο για ύπνο, μαζί με ένα περιβάλλον ήσυχο, σκοτεινό και σχετικά δροσερό, με άνετο κρεβάτι και ελάχιστη ακαταστασία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top