Αυτό το στυλ περπατήματος μειώνει έως 29% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και έως 62% από καρδιά

στυλ περπατήματος

Τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι ένας στόχος για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αλλά το στυλ περπατήματος του καθενός -και συγκεκριμένα ο ρυθμός με τον οποίο περπατούν- μπορεί να είναι πιο σημαντικός στόχος στον οποίο πρέπει να εστιάσουν.

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι περπατούν γρήγορα -δηλαδή πάνω από 6 χιλιόμετρα την ώρα- είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο ή να υποστούν καρδιακή προσβολή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γρήγορο στυλ περπατήματος ενισχύει τη φυσική κατάσταση και προστατεύει από τις ασθένειες.

Αλλά οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οφείλονται στο ότι οι υγιέστεροι άνθρωποι μπορούν να περπατούν πιο γρήγορα. Πιο αναλυτικά, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ παρακολούθησαν 391.652 άτομα, ηλικίας 57 ετών κατά μέσο όρο, που περιλαμβάνονταν στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ο ρυθμός του περπατήματος ήταν «αργός» (κάτω από 4,8 χιλιόμετρα/ώρα), «σταθερός/μέσος» (4,8-6,4 χιλιόμετρα/ώρα) ή «γρήγορος» (πάνω από 6,4 χιλιόμετρα/ώρα).

Μόλις το 6,6% είπε ότι περπατούσε αργά, το 52,6% ανήκε στη μεσαία κατηγορία και το 40,8% ανέφερε ότι είχε γρήγορο στυλ περπατήματος. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 22.000 θάνατοι.

Τι έδειξε η έρευνα για το στυλ περπατήματος

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Progress in Cardiovascular Diseases, έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν γρήγορο στυλ περπατήματος είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με τόσες ανέφεραν ότι περπατούσαν αργά. Οι άνδρες αντιμετώπιζαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με αυτόν με αργό στυλ περπατήματος.

Επιπλέον, οι γυναίκες με γρήγορο ρυθμό αντιμετώπιζαν 60% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Για τους άνδρες, το ποσοστό ήταν 62%. Και τα δύο φύλα είδαν τις πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από άλλες αιτίες, όπως η άνοια και οι αναπνευστικές ασθένειες, να μειώνονται κατά 71% εάν περπατούσαν γρήγορα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η έρευνα αποδεικνύει μόνο μια συσχέτιση και όχι αίτιο και αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο Δρ. Jonathan Goldney και η ομάδα του πρότειναν ότι ένα ταχύτερο στυλ περπατήματος θα μπορούσε να ενισχύσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, δηλαδή πόσο καλά παίρνει οξυγόνο το σώμα και το παρέχει στους μύες και τα όργανα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αυτό, θεωρητικά, μπορεί να προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις -ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Τα υψηλά επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας είχαν προηγουμένως συνδεθεί με βελτιωμένη καρδιακή παροχή -την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά- και καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου. Δεν είναι σαφές πόσο ο γρήγορος ρυθμός περπατήματος μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από άλλες αιτίες θανάτων, όπως ο καρκίνος, η άνοια και οι αναπνευστικές ασθένειες.

Ο ρυθμός βαδίσματος ως προγνωστικός δείκτης της υγείας

Αλλά η διατήρηση της υγείας σε μεγάλη ηλικία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο και για κακή καρδιακή παροχή και για μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να οφείλονται στην αντίστροφη αιτιότητα, που σημαίνει ότι όσοι περπατούν αργά μπορεί να είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Σύμφωνα με την ίδια θεωρία, θα μπορούσαν να έχουν μια αδιάγνωστη πάθηση που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους ασθενείς τον ρυθμό βαδίσματός τους για να τον χρησιμοποιήσουν ως «προγνωστικό δείκτη» της υγείας.

Για εκείνους που δεν ξέρουν πόσο γρήγορα περπατούν, οι ερευνητές είχαν προηγουμένως προτείνει ότι η ελαφρά δύσπνοια ή ο ιδρώτας όταν περπατούν είναι σημάδια γρήγορου ρυθμού. 

Το NHS λέει ότι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης. Ένα γρήγορο δεκάλεπτο περπάτημα καθημερινά συμβάλλει στα προτεινόμενα 150 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης.

Το περπάτημα είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να δραστηριοποιηθείτε, να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς, καθώς μπορεί να δημιουργήσει αντοχή, να κάψει θερμίδες και να κάνει την καρδιά πιο υγιή, καταλήγειτο NHS.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top