Mακροζωία: 4 εκπληκτικές συνήθειες που θα σας χαρίσουν χρόνια ζωής

υγεία

Καθώς μεγαλώνουμε, όλοι προσπαθούμε να ακολουθούμε πιο υγιεινές συνήθειες και να φροντίζουμε περισσότερο την υγεία μας προκειμένου να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως, δεν είναι απαραίτητες τεράστιες αλλαγές για να παραμείνουμε υγιείς και να έχουμε μακροζωία.

Πολύ απλά πράγματα, όπως ένα φρούτο, ένα χόμπι ή μία κίνηση μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την υγεία μας. Διαβάστε αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για τις γυναίκες που ζουν σε γειτονιές που μπορείς να περπατήσεις 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, η οποία παρακολούθησε 14.000 γυναίκες για τρεις δεκαετίες, διαπίστωσε ότι η ζωή σε μια γειτονιά που έχει τις υποδομές ώστε να μπορεί να περπατήσει κανείς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η σύνδεση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για όσους ζουν σε υψηλότερα επίπεδα φτώχειας.

Γιατί έχει σημασία: Οι ενδείξεις ότι το περπάτημα είναι εξαιρετικό για την υγεία αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με μελέτες που προηγουμένως έδειχναν ότι η ενσωμάτωση του περπατήματος στη ζωή και την καθημερινότητά μας μπορεί να ωφελήσει κάθε πτυχή της υγείας, από τη μείωση του κινδύνου άνοιας και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης έως τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Εάν δεν ζείτε σε μια γειτονιά που έχει τις υποδομές για περπάτημα, μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη μεταβαίνοντας σε μια τοποθεσία πιο φιλική για περπάτημα για τον εβδομαδιαίο σας περίπατο.

Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού μπορεί να σας ωφελήσει καθώς μεγαλώνετε

Μια νέα μελέτη από τη Σιγκαπούρη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Directors Association, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφεΐνης με τη μορφή καφέ, μαύρου τσαγιού ή πράσινου τσαγιού μείωσε την πιθανότητα σωματικής αδυναμίας και η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες σωματικής αδυναμίας, ανεξάρτητα από την πηγή.

Γιατί έχει σημασία: Αυτή είναι μόνο μια ακόμη μελέτη που δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος να περιορίσετε τη συνήθεια του καφέ. Το 2019, μια μελέτη από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον. Το 2022, μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα σταφύλια μπορεί να βοηθήσουν την όρασή σας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σταφυλιών επηρεάζει ευεργετικά την υγεία των ματιών στους ανθρώπους. Αυτό αποδείχθηκε από τη βελτίωση πολλών διαφορετικών βιοδεικτών για την υγεία των ματιών στα 16 άτομα που έτρωγαν 1,5 φλιτζάνι σταφύλι την ημέρα, σε σύγκριση με τα 16 άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Γιατί έχει σημασία: Ένας παράγοντας κινδύνου οφθαλμικής νόσου είναι το οξειδωτικό στρες και τα υψηλά επίπεδα οφθαλμικών τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) -στη μείωση των οποίων μπορούν να βοηθήσουν τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά στα σταφύλια. Η προσθήκη ενός φλιτζανιού σταφυλιών στη διατροφή σας (ή και περισσότερο) μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποτρέψετε τις ασθένειες των ματιών.

Το ψάρεμα μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Μια νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι το ψάρεμα είχε κάποια σοβαρά οφέλη για την υγεία των ανδρών. Η έρευνα σε 1.752 άνδρες, που διεξήχθη από ερευνητές στο Anglia Ruskin University στο Cambridge, στο Ulster University, και στο Queen’s University στο Belfast, διαπίστωσε ότι οι ψαράδες είχαν σχεδόν 17% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας.

Γιατί έχει σημασία: Εάν η ιδέα να ασχοληθείτε με το ψάρεμα δεν σας ευχαριστεί και ιδιαίτερα, μην ανησυχείτε. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μπορεί να μην είναι η πραγματική πράξη του ψαρέματος που βελτιώνει την ψυχική υγεία, αλλά η έκθεση σε κάτι που ονομάζεται «μπλε χώροι», δηλαδή στο υδάτινο περιβάλλον. Δεν είναι η μόνη μελέτη που δείχνει τη συσχέτιση μεταξύ της βελτιωμένης ψυχικής υγείας και της έκθεσης σε μπλε χώρους. Μια μελέτη του 2022, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology, βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της καλύτερης ψυχικής υγείας και των ενηλίκων που πέρασαν χρόνο σε αυτούς τους μπλε χώρους κατά την παιδική τους ηλικία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top