Η 102χρονη που εξακολουθεί να εργάζεται – Η συμβουλή της για καλή υγεία και μακροζωία

102χρονη
  • Η Deborah Szekely είναι 102 ετών και εργάζεται 3 ημέρες την εβδομάδα στο θέρετρο ευεξίας Rancho La Puerta.
  • Ίδρυσε το θέρετρο με τον σύζυγό της το 1940 στο Μεξικό.
  • Το Rancho La Puerta εστιάζει στην υγεία και τη φυσική κατάσταση.
  • Η Szekely αποδίδει τη μακρά και υγιή ζωή της στην αγάπη της για τη μάθηση, τις ισχυρές κοινωνικές σχέσεις και τη διατροφή με φρέσκα, φυτικά τρόφιμα.

Η 102χρονη Deborah Szekely σπάει όλα τα ρεκόρ, καθώς εξακολουθεί ακόμη και σε αυτή την ηλικία να εργάζεται τρεις ημέρες την εβδομάδα στο θέρετρο ευεξίας που ίδρυσε μαζί με τον τότε σύζυγό της το 1940!

Το Rancho La Puerta, το θέρετρο της Szekely, όπου ζει η ίδια και ο σύζυγός της, Edmond, θεωρείται ένα από τα πρώτα θέρετρα ευεξίας στη Βόρεια Αμερική, δημιουργήθηκε σε μια ταραχώδη περίοδο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

102χρονη
Φωτογραφία: Rancho La Puerta

«Δεν είχαμε χρήματα. Έγινε ήταν ο πόλεμος. Ο σύζυγός μου έπρεπε να πάει στην Αγγλία και έτσι, όταν παντρευτήκαμε, θα πηγαίναμε εκεί», λέει η Szekely στο CNBC Make It. Αλλά ήρθε ο πόλεμος και η βίζα του Edmond για τις ΗΠΑ έληξε.

«Του είπαν ότι έπρεπε να έχει φύγει πριν από την 1η Ιουνίου ή να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, όπου η εβραϊκή του κληρονομιά ήταν θανατική καταδίκη», αναφέρεται στο site του θερέτρου.

Πώς η 102χρονη με τον σύζυγό της ίδρυσαν το θέρετρο στο Μεξικό

Το ζευγάρι ταξίδεψε στο Μεξικό και ο Edmond, ο οποίος ήταν γνωστός ερευνητής υγείας και καθηγητής, προσπάθησε να ανανεώσει τα χαρτιά του αλλά δεν τα κατάφερε. «Με πήρε τηλέφωνο και κατάλαβα ότι θα μέναμε στο Μεξικό», λέει η Szekely.

102χρονη
Φωτογραφία: Rancho La Puerta

Εγκαταστάθηκαν στην χώρα της κεντρικής Αμερικής κοντά στα σύνορα του Σαν Ντιέγκο, νοίκιασαν μια αποθήκη και άρχισαν να χτίζουν τα θεμέλια για το Rancho La Puerta με έμφαση στην υγεία και τη φυσική κατάσταση μέσω χορτοφαγικών γευμάτων και μαθημάτων άσκησης.

«Οι πρώτοι επισκέπτες ήρθαν λόγω του καθηγητή -το χάρισμά του, η φήμη του και να ακούς τις διαλέξεις του από κοντά, που γίνονται κάθε μέρα κάτω από μια τεράστια βελανιδιά», αφηγείται η Deborah στον ιστότοπο του θερέτρου.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, η Szekely υπηρέτησε πολλούς διαφορετικούς ρόλους στο θέρετρο: αρχιμάγειρας, γενική διευθύντρια και διευθύντρια δραστηριοτήτων. Βοήθησε στη διατήρηση της φάρμας του θέρετρου ώστε να έχουν φρεσκοκαλλιεργημένα τρόφιμα για τα γεύματά τους. Η κηπουρική είναι μια δεξιότητα που είναι κοινή μεταξύ των αιωνόβιων στις «Μπλε Ζώνες».

Τώρα, το Rancho La Puerta διευθύνεται από την κόρη της Szekely, Sarah Livia Brightwood, η οποία είναι η πρόεδρος του θερέτρου, αλλά η Deborah εξακολουθεί να συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στις λειτουργίες του.

«Έχουμε εκπληκτικούς ομιλητές κάθε βράδυ. Τις Τρίτες συναντιέμαι με τους παρουσιαστές, ώστε να ξέρω τι συζητούν οι καλεσμένοι μου. Τις Τετάρτες μιλάω εγώ και τις Πέμπτες, συναντώ άτομα που θέλω να γνωρίσω ή φίλους. Εργάζομαι λοιπόν τρεις μέρες την εβδομάδα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη», λέει η Szekely στο CNBC Make It.

Παρευρίσκεται επίσης στις συναντήσεις για να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει στο ράντσο.

Πώς γιόρτασε τα 102ά γενέθλιά της και το μυστικό της για μια μακρά, επιτυχημένη καριέρα

Η Szekely είναι συχνά προσκεκλημένη ομιλήτρια και σε άλλες εκδηλώσεις εκτός του θέρετρου, με την ίδια να έχει προγραμματισμένη μια ομιλία λίγες μόνο ώρες μετά τη συνέντευξη στο CNBC Make It. Η λίστα καλεσμένων για την εκδήλωση ήταν μερικές δεκάδες από τους στενότερους φίλους της για τα 102α γενέθλιά της.

102χρονη
Η Deborah με την κορη της Sarah/ Φωτογραφία: Rancho La Puerta

Οι αιωνόβιοι είναι γνωστό ότι εκτιμούν τις εξαιρετικές κοινωνικές σχέσεις και τείνουν να αναπτύσσουν συχνά νέες φιλίες. Η Szekely επίσης προσπαθεί πάντα να μάθει και ενδιαφέρεται για νέα πράγματα. «Οι διαλέξεις μου είναι σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων και πρέπει να έχω αρκετά γνώσεις για να τις πραγματοποιώ κάθε Τετάρτη βράδυ», λέει.

Στη συνέντευξη με το αμερικανικό κανάλι, παρήγγειλε poppers κουνουπιδιού τσίλι επειδή της κίνησε το ενδιαφέρον η περιγραφή του στο μενού και ήθελε να δοκιμάσει κάτι νέο.

«Το κύριο πράγμα είναι να μαθαίνεις», λέει η Szekely και καταλήγει: «Διαβάζω τα πάντα. Διαβάζω αυτά που με ενδιαφέρουν, αλλά διαβάζω την πρώτη και την τελευταία παράγραφο για τα περισσότερα πράγματα, ώστε να έχω μια γενική κατανόηση. Και μετά, αν είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες η πρώτη και η τελευταία παράγραφος, τότε διαβάζω και το υπόλοιπο».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top