Covid-19: Τα 2 νέα συμπτώματα που έχει το στέλεχος JN.1 – Τι πρέπει να προσέξετε

COVID-19, ιοί

Ένα λοιμογόνο στέλεχος της Covid-19 που έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή του ιού παγκοσμίως έχει προκαλέσει δύο νέα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί από αρκετούς ανθρώπους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποίησαν προηγουμένως ότι το στέλεχος JN.1 του ιού ανθίζει στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στις ΗΠΑ, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι ειδικοί λένε ότι εξαπλώνεται επίσης γρήγορα στη Γαλλία, την Κίνα και την Ινδία.

Οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι ακόμα ανακαλύπτουν περισσότερα για το στέλεχος JN.1, αλλά φοβούνται ότι η τελευταία παραλλαγή θα μπορούσε να γίνει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Δύο νέα συμπτώματα της COVID-19 εξαιτίας του στελέχους JN.1

Στα τελευταία στοιχεία που αποκάλυψε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας, καθώς και τα συνήθη συμπτώματα που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από άτομα με Covid-19, όπως ρινική καταρροή, βήχας, πονοκεφάλους και αδυναμία, ορισμένοι είπαν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα ύπνου και άγχος.

Στην πιο πρόσφατη έκδοση της Μελέτης Χειμερινών Λοιμώξεων από τον Κορωνοϊό, τα δεδομένα ανέφεραν: «Υπήρξε μια αύξηση στον επιπολασμό του SARS-CoV-2 στην Αγγλία και τη Σκωτία κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2023».

Αναφέρθηκε επίσης ότι υπήρχαν λιγότεροι άνθρωποι που ανέφεραν έλλειψη γεύσης και όσφρησης. Ο Thomas Russo, καθηγητής και επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο στο Buffalo στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε προηγουμένως το JN.1 θα μπορούσε να γίνει πιο διαδεδομένο όσο περνάει ο καιρός.

«Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το μητρικό BA.2.86 του JN.1 μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από προηγούμενες παραλλαγές. Εφόσον το JN.1 είναι παράγωγο του BA.2.86, υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό», ανέφερε ο ειδικός στο Prevention και συνέχισε:

 «Το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι πιο κοντά στο JN.1 από το παλιό. Η ελπίδα είναι ότι, ακόμα κι αν δούμε περισσότερα κρούσματα με JN.1, το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα προστατεύσει από σοβαρή ασθένεια».

Μεγάλη ανάγκη για συνέχιση των εμβολιασμών

Τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν κάνει ακόμη εμβόλιο γρίπης ή Covid-19 κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) προέτρεψε τους Βρετανούς να εμβολιαστούν μετά τις προσδοκίες ότι οι μολύνσεις από τη γρίπη και την Covid-19 θα αυξηθούν αυτή τη σεζόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, 11,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία έχουν εμβολιαστεί για γρίπης, ενώ 8,6 εκατομμύρια έχουν λάβει ενισχυτικό για την Covid-19. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύρια ενήλικες που δεν έχουν κάνει τα εμβόλια, όπως έγκυες γυναίκες, άτομα με προβλήματα υγείας και παιδιά ηλικίας 2 και 3 ετών.

Η Δρ. Mary Ramsay, του UKHSA, είπε: «Κανείς δεν θέλει να χάσει τις εκδηλώσεις με τους φίλους και την οικογένειά του αυτόν τον χειμώνα και τα εμβόλια παρέχουν την καλύτερη προστασία. Προτρέπω όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων που έχουν λάβει δωρεάν εμβόλια για να δυναμώσουν τον οργανισμό τους χειμώνα. Μην το αναβάλλετε, κλείστε το ραντεβού σας σήμερα και οπλιστείτε ενάντια στον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας».

Πλήρης λίστα με τα αναφερόμενα συμπτώματα της COVID-19

  • Καταρροή
  • Βήχας
  • Πονοκέφαλο
  • Αδυναμία ή κόπωση
  • Μυικός πόνος
  • Πονόλαιμος
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Ανησυχία ή άγχος
Όλο Υγεία

Scroll to Top