Ένας 35χρονος έπαθε τον τύπο άνοιας που έχει ο Μπρους Γουίλις – Τα συμπτώματα που παραξένεψαν τη σύζυγό του

μετωποκροταφική άνοια
  • Ο σύζυγος της Kristin, Lee, εμφάνισε δραστικές αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του, όπως απουσία από την εργασία και επιθετικότητα.
  • Σε ηλικία 35 ετών, ο Lee διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια, μια σπάνια μορφή άνοιας που επηρεάζει νεότερα άτομα.
  • Συμπτώματα μετωποκροταφικής άνοιας:  αλλαγές προσωπικότητας, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και επιθετικές τάσεις, που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή.

Μια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος εμφάνισε άνοια στα 30 του, αποκάλυψε πως η πάθηση σχεδόν απορρίφθηκε τόσο από το ίδιο το ζευγάρι όσο και από τους γιατρούς ως κρίση μέσης ηλικίας.

Η Kristin παντρεύτηκε τον Lee Holloway στο Maui το 2015 και απέκτησαν παιδί το 2016. Αλλά μέσα σε λίγους μήνες ο «λαμπρός, καταπληκτικός σύζυγός της» έγινε εντελώς διαφορετικός άνθρωπος.

μετωποκροταφική άνοια
Φωτογραφία: Facebook

Ξαφνικά, ο γνωστός για τις πρωινές τους συνήθειες άνδρας, πάλευε να σηκωθεί εγκαίρως από το κρεβάτι για να πάει στη δουλειά, κάτι που σύντομα μετατράπηκε σε απουσία για ολόκληρες μέρες από την εργασία του στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cloudflare, της οποίας ήταν ένας εκ των ιδρυτών.

Ήταν επιθετικός απέναντι στους συναδέλφους του, αποτραβήχτηκε και τελικά δεν μπορούσε να αποχωριστεί τον καναπέ, επιλέγοντας αντ’ αυτού να παρακολουθεί το Home Alone 10 φορές μέσα σε μια εβδομάδα.

Η διάγνωση της μετωποκροταφικής άνοιας που σόκαρε την Kristin

Η Kristin φοβόταν ότι η συμπεριφορά του συζύγου της προέκυπτε από κάποιο πρόβλημα στο γάμο τους -ίσως αυτή η ζωή να μην ήταν αυτό που ήθελε τελικά ο Lee.

μετωποκροταφική άνοια
Φωτογραφία: Facebook

Όμως, τον Ιανουάριο του 2017, ένας νευροψυχολόγος είπε στο ζευγάρι ότι ο 35χρονος Lee βίωνε ένα από τα δύο: είτε ένα σοβαρό ψυχωτικό επεισόδιο ή τα αρχικά στάδια της μετωποκροταφικής άνοιας, μια σπάνια και επιθετική μορφή της νόσου που χτυπά άτομα στην ηλικία των 30-40 ετών.

Είναι ο ίδιος τύπος άνοιας που έπληξε τον 69χρονο τότε ηθοποιό Bruce Willis το 2022 και την τηλεοπτική προσωπικότητα Wendy Williams στα 59 της, πέρυσι.

Ο Lee, ο οποίος τώρα είναι 43 ετών, βρίσκεται στην προχωρημένη παραλλαγή της μετωποκροταφικής άνοιας, η οποία τον έχει αφήσει ανίκανο να μιλά ή να φροντίζει τον εαυτό του χωρίς συνεχή βοήθεια. Ο Lee, οι γονείς του και η 24ωρη φροντίδα του βρίσκονται πλέον σε ένα κτήμα στην Καλιφόρνια, μακριά από εκεί που η Kristin και ο γιος τους ζουν την κανονική τους ζωή.

Η απόφαση της Kristin να μείνει χωριστά από τον άρρωστο σύζυγό της

Το να ζήσει χωριστά από τον σύζυγο και πατέρα του παιδιού της ήταν μια δύσκολη απόφαση για την Kristin, αλλά, όπως εξηγεί η ίδια, την πήρε για να δώσει στον γιο τους όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική παιδική ηλικία. Είπε ότι ούτως ή άλλως ήταν μόνη στον γάμο τους για χρόνια.

μετωποκροταφική άνοια
Φωτογραφία: The Association for Frontotemporal Degeneration

Όταν οι συνάδελφοι του Lee, Matthew Prince και Michelle Zatlyn τον είδαν το 2018 για πρώτη φορά μετά από μήνες, δεν αναγνώρισαν τον παλιό τους φίλο. Για αυτούς, έμοιαζε με ζόμπι που τριγυρνούσε μιλώντας ακατάληπτα από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Η συμβίωση με τον Lee και ένα μωρό έγινε επικίνδυνη για την Kristin. Κάποιες μέρες, ο Lee άφηνε ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού ή έβγαινε στον δρόμο χωρίς να κοιτάζει για διερχόμενα αυτοκίνητα.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην εξέλιξη του γιου μου και της προόδου της νόσου του Lee ήταν κάτι άγριο. Όταν ο γιος σταμάτησε να χρησιμοποιεί πάνα, ο Lee παρουσίασε ακράτεια. Όταν ο γιος μου άρχισε να μιλάει, ο άντρας μου σταμάτησε», ανέφερε καταληκτικά η Kristin.

Άλλα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας

Σε αντίθεση με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο τη μνήμη ενός ατόμου, η μετωποκροταφική άνοια εκδηλώνεται πρώτα ως αλλαγές προσωπικότητας και συμπεριφοράς, έτσι ώστε ένας ευγενικός και με κίνητρα άνθρωπο γίνεται απερίσκεπτος και απαθής, επιλέγοντας τσακωμούς με φίλους και χάνοντας το ενδιαφέρον για την προσωπική του υγιεινή.

μετωποκροταφική άνοια
Φωτογραφία: The Association for Frontotemporal Degeneration

Άλλα χαρακτηριστικά σημάδια της μετωποκροταφικής άνοιας, όπως αυτά που εκδήλωσε ο Lee εμφανίζονται αργότερα: ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας δέκα φορές στη σειρά ή το να μετράει με εμμονή τα δέντρα στην αυλή του ή επιθετικές αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, όπως ο τσακωμός με τον μαιευτήρα της Kristin, ο οποίος είπε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε επείγουσα καισαρική τομή.

Παραπομπές

  1. Do the FTD symptoms sound familiar?
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top