Ένας 50χρονος έχει βιολογική ηλικία 42 ετών: Πώς τα κατάφερε και τι μπορείτε να κάνετε για να το πετύχετε

50χρονος

Ο 50χρονος Bob G. ζει στο Κάνσας της Αμερικής και ακολουθεί μια υγιεινή ζωή, γεμάτη με σωματική δραστηριότητα. Όσο μεγαλώνει όμως, οι δυνάμεις του λιγοστεύουν παρά την τακτική άσκηση. Ζήτησε λοιπόν τη γνώμη των ειδικών για να μάθει τι άλλο μπορεί να κάνει.

Όπως εξήγησε ο Bob, φροντίζει να κάνει 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα -και μερικές φορές περισσότερο- περπατώντας το μεσημέρι και μετά το δείπνο όταν μπορεί.

Επιπλέον, κάνει αθλήματα τα Σαββατοκύριακα (pickleball και κολύμπι) και χρησιμοποιεί ελαφριά βάρη χεριών για το πάνω μέρος του σώματος ενώ παρακολουθεί τηλεόραση.

Παρόλα αυτά, τώρα στα 50 του χρόνου, νιώθει ότι αυτή η ποσότητα άσκησης δεν είναι αρκετή για να τον βοηθήσει να ζήσει καλύτερα και περισσότερο. Απηύθυνε, λοιπόν, μια ερώτηση στον Δρ. Mehmet Oz, ομότιμο επικεφαλής ευεξίας στην κλινική του Κλίβελαντ και επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, για να μάθει τι παραπάνω μπορεί να κάνει.

«Ο Bob τα καταφέρνει εξαιρετικά. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν αυτό που κάνει ο Bob και όσο μεγαλώνουν καλό θα είναι να κάνουν και λίγο περισσότερο», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Oz.

Μειωμένος κατά 31% κίνδυνος θανάτου

Μια νέα 30ετής μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εξέτασε περισσότερους από 116.000 ανθρώπους αποκαλύπτει ότι εάν κάνετε δύο φορές περισσότερο από τα συνιστώμενα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης την εβδομάδα, θα μειώσετε τον κίνδυνο να πεθάνετε τις επόμενες τρεις δεκαετίες. κατά 26% έως 31%.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 60 λεπτά περπάτημα την ημέρα, επιπλέον της απόλαυσης δύο 20 λεπτών προπονήσεων ενδυνάμωσης την εβδομάδα (χρησιμοποιώντας το σωματικό σας βάρος ή λάστιχα).

«Όταν εξετάσαμε τι κάνει αυτή η ποσότητα άσκησης στην χρονολογική και στη βιολογική ηλικία, διαπιστώσαμε ότι μειώνει κατά 8,1 χρόνια την χρονολογική ηλικία», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Oz. Επομένως, ο Bob είναι μόλις… 42 ετών.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για υγεία και μακροζωία

Αλλά ο έλεγχος για ένα υγιές και μακρύ μέλλον δεν σταματά εκεί. Ένα άλλο πολύ δυνατό βήμα που πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι να εξαλείψετε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα σιρόπια από τη διατροφή σας.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Mike Roizen, συνάδελφος του Δρ. Oz, μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας λόγω της ικανότητας της ζάχαρης να προκαλεί συσσώρευση ενός φυσικού απόβλητου προϊόντος, του ουρικού οξέος. Αυξάνει επίσης τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και οδηγεί σε αιχμές του σακχάρου στο αίμα.

Τα καλά νέα είναι ότι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δείχνουν ότι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και μετά την ηλικία των 80 ετών, μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τις καρδιακές προσβολές, τη νεφρική δυσλειτουργία, τη γνωστική δυσλειτουργία και την ακινησία.

Επομένως, ο στόχος σας για να παρατείνετε την μακροζωία σας και να ζήσετε μια όσο το δυνατόν υγιέστερη ζωή είναι ο συνδυασμός άσκησης και καλής διατροφής.

Όλο Υγεία

Scroll to Top