7 προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο των όρχεων – Τι πρέπει να προσέξετε σύμφωνα με τους επιστήμονες του Cleveland

καρκίνο των όρχεων

Το πιο κοινό σημάδι που χαρακτηρίζει τον καρκίνο των όρχεων είναι ένα εξόγκωμα στον όρχι. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σύμπτωμα αυτής της ασθένειας.

Άνδρες και άτομα που έχουν οριστεί ως άνδρες κατά τη γέννηση που έχουν καρκίνο των όρχεων μπορεί να εμφανίσουν πολλά διαφορετικά είδη συμπτωμάτων. Αν και ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος, προσβάλλει συχνότερα άνδρες κάτω των 44 ετών και είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος για άνδρες ηλικίας 15 έως 34 ετών.

Είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος εάν εντοπιστεί έγκαιρα και είναι συνήθως ιάσιμος ακόμη και όταν βρίσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα. Η ογκολόγος Shilpa Gupta της Cleveland Clinic παραθέτει ορισμένα από τα σημάδια που πρέπει να ξέρετε για να εντοπίσετε.

Ποια είναι τα 7 σημάδια του καρκίνου των όρχεων

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν συνήθως και με άλλες καταστάσεις. Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

  1. Ένα ανώδυνο εξόγκωμα
  2. Αίσθημα βάρους ή πίεσης στο όσχεο
  3. Οίδημα ή ξαφνική συσσώρευση υγρού στο όσχεο
  4. Αλλαγή στο μέγεθος ή τη σφριγηλότητα των όρχεων
  5. Πρησμένα πόδια
  6. Πόνος στη μέση και δύσπνοια
  7. Αύξηση ή ευαισθησία του μαστού

1. Ένα ανώδυνο εξόγκωμα

Ένα από τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου των όρχεων είναι ένα εξόγκωμα στους όρχεις. Τις περισσότερες φορές, αυτό το εξόγκωμα δεν προκαλεί πόνο, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται πόνο και δυσφορία.

«Ο σωστός τρόπος για να κάνετε μια αυτοεξέταση των όρχεων είναι να ελέγξετε έναν όρχι κάθε φορά χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Μπορείτε να εξετάσετε την περιοχή κυλώντας τον όρχι ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δάχτυλά σας χρησιμοποιώντας ελαφρά πίεση», εξηγεί η Δρ. Gupta.

«Εξοικειωθείτε με τον σπερματικό λώρο και την επιδιδυμίδα, που είναι στενώσεις που συνδέονται στην πίσω πλευρά κάθε όρχι. Εξετάστε για σβώλους, αλλαγές στο μέγεθος ή ανωμαλίες. Είναι φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλο», προσθέτει.

2. Αίσθημα βάρους ή πίεσης στο όσχεο

Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι οι όρχεις σας είναι διαφορετικοί στην αίσθηση ή ακόμα πιο βαρείς. Μπορεί να αισθάνεστε τον έναν όρχι πιο σφριγηλό από τον άλλο. «Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε κανένα από αυτά τα συμπτώματα», τονίζει η ειδικός.

3. Οίδημα ή ξαφνική συσσώρευση υγρού στο όσχεο

Το όσχεο και οι όρχεις μπορεί να διογκωθούν. Μπορεί να φαίνονται κόκκινα ή/και μεγαλύτερα. Και μπορεί επίσης να έχετε πλεονάζον υγρό στο όσχεο. «Να ελέγχετε πάντα εάν αισθάνεστε ξαφνική συσσώρευση υγρού στο όσχεο», συμβουλεύει η Δρ. Gupta.

4. Αλλαγή στο μέγεθος ή τη σφριγηλότητα των όρχεων

Ορισμένοι τύποι όγκων των όρχεων μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη ή να αυξήσουν τα οιστρογόνα στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στο μέγεθος ή τη σφριγηλότητα των όρχεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν συρρικνούμενο όρχι, γνωστό ως ατροφία των όρχεων.

«Είναι σημαντικό να κάνετε μια αυτοεξέταση και να ελέγχεστε από γιατρό εάν σημειωθούν αλλαγές στη συνοχή των όρχεων», λέει η Δρ. Gupta.

5. Πρησμένα πόδια

Όταν ένας όγκος εξαπλώνεται σε έναν λεμφαδένα, μπορεί να διαταράξει τη ροή του αίματος στις φλέβες και να οδηγήσει σε θρόμβο αίματος. Οι θρόμβοι εμφανίζονται συχνά στα πόδια, γεγονός που προκαλεί πρήξιμο. Μπορεί ακόμη και να εμφανίσετε συμπτώματα θρόμβου αίματος όπως πόνο και δυσκολία στην αναπνοή.

«Είναι σημαντικό να προσέχετε για ξαφνικό πρήξιμο στα πόδια», επαναλαμβάνει η ειδικός.

6. Πόνος στη μέση και δύσπνοια

Αυτά είναι συμπτώματα προχωρημένου καρκίνου των όρχεων, που σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες πίσω από το στομάχι. Η δύσπνοια μπορεί επίσης να σηματοδοτεί ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την κίνηση του αέρα μέσα και έξω.

«Πιο προχωρημένη νόσος μπορεί να εμφανιστεί με πιο γενικευμένα συμπτώματα», σημειώνει η Δρ. Gupta. «Είναι σημαντικό να μην τα αγνοούμε».

7. Αύξηση ή ευαισθησία του μαστού

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να προκαλέσουν ευαισθησία στο στήθος ή ανάπτυξη ιστού του μαστού. Ορισμένοι όγκοι μπορούν να εκκρίνουν υψηλά επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), η οποία διεγείρει την ανάπτυξη του μαστού.

«Εάν οι άνδρες παρατηρήσουν ξαφνική ευαισθησία στο στήθος ή πρήξιμο, συνιστάται να το ελέγξουν», καταλήγει η ειδικός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top