Αυτές οι 9 τροφές απαλύνουν γρήγορα την καούρα

καούρα 9 τροφές

Εάν φάγατε πολύ και νιώθετε το στομάχι σας ή ο οισοφάγος σας να φλέγεται, αντιμετωπίσετε την καούρα με αυτές τις τροφές.

Η καούρα μπορεί πραγματικά να χαλάσει τη διάθεση. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι περνάτε μια υπέροχη βραδιά με φίλους το 15αυγουστο, φάγατε αρκετά το μεσημέρι και τώρα ήρθε η ώρα να πιείτε μερικά κοκτέιλ σε κάποιο καλοκαιρινό μπαρ. Αλλά κάτι σας σταματά. Αυτό το «κάτι» είναι η καούρα. Αισθάνεστε άβολα, μπορεί ακόμη και να πονάτε. Περισσότερα κοκτέιλ; Σε καμία περίπτωση! Ύπνος και αντιόξινα, παρακαλώ!

Τι είναι η καούρα;

Η καούρα (γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) είναι μια πεπτική διαταραχή που συνήθως αναπτύσσεται όταν τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν ή ανεβαίνουν στον οισοφάγο. Ο οισοφάγος και το στομάχι σας συνδέονται με έναν μυϊκό δακτύλιο που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας. Σε κανονικές συνθήκες, κλείνει αφού αφήσει την τροφή να περάσει μέσα από τον οισοφάγο και στο στομάχι.

Αυτό εμποδίζει τα οξέα του στομάχου να παλινδρομήσουν στον οισοφάγο σας. Ένας μη φυσιολογικός ή εξασθενημένος σφιγκτήρας μπορεί να χάσει την ικανότητά του να κλείνει αποτελεσματικά κατά τη μεταφορά της τροφής, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να επιστρέφουν πίσω στον οισοφάγο. Αυτό ερεθίζει τη βλεννογόνο επένδυση του οισοφάγου σας, και οδηγεί σε ανεπιθύμητα συμπτώματα και πιθανές επιπλοκές.

Μερικά συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι πόνος, καύσος στο στήθος και το λαιμό, πικρή ή όξινη γεύση στο στόμα σας και έντονη καούρα.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο και την ενόχληση ή να τα αποφύγετε εξαρχής; Και ποιες τροφές πρέπει να δοκιμάσετε για να απαλύνετε την καούρα;

Τι προκαλεί καούρα;

Η καούρα προκαλείται από την κατανάλωση ορισμένων τροφών. «Ορισμένες αιτίες καούρας περιλαμβάνουν τα πικάντικα τρόφιμα, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τα τηγανητά τρόφιμα, τη σοκολάτα, το αλκοόλ και τον καφέ», λέει ο Αλέξανδρος Φραγκουλίδης, γαστρεντερολόγος.

«Τα ανθρακούχα ποτά μπορούν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα, όπως και τα εσπεριδοειδή. Η καούρα μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από ευαισθησία στη γλουτένη ή στα γαλακτοκομικά ή από διαταραχή του μικροβιώματος».

Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να το προκαλέσουν, όπως το να ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα, να τρώτε υπερβολικά, να τρώτε πριν κοιμηθείτε και να τρώτε μεγάλα γεύματα. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αποτελεί αιτία.

Επίσης παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, τις διαφραγματοκήλες, ακόμη και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

9 τροφές που απαλύνουν την καούρα

Αν ψάχνετε να αντιμετωπίσετε την καούρα, εκτός από τα αντιόξινα, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλύτερα.

  1. Τροφές με φυτικές ίνες
  2. Τροφές με υψηλό pH
  3. Τροφές με νερό
  4. Νερό με λεμόνι
  5. Μπανάνες
  6. Τζίντζερ
  7. Γλυκόριζα
  8. Βρόμη
  9. Μαστίζει

1. Τροφές με φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο γαστροσοιφαγικής παλινδρόμησης. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι: τα δημητριακά ολικής αλέσεως (πλιγούρι βρόμης, κουσκούς, καστανό ρύζι), λαχανικά  (γλυκοπατάτες, καρότα, παντζάρια) και πράσινα λαχανικά (σπαράγγια, μπρόκολο και φασολάκια).

Τροφές με διαλυτές φυτικές ίνες είναι: φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, αβοκάντο, αχλάδια, σύκα, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, φουντούκια, βρόμη, αρακάς, κριθάρι και μήλο. Το ψύλλιο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μπορεί να ληφθεί με τη μορφή συμπλήρωμα.

2. Τροφές με υψηλό pH

Η κλίμακα του pH είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τα επίπεδα οξύτητας και αλκαλικότητας σε ένα υδατικό διάλυμα. Αποδεικνύεται ότι τα τρόφιμα έχουν τα δικά τους επίπεδα pH. Τα τρόφιμα με χαμηλό pH είναι πιο όξινα, ενώ τα τρόφιμα με υψηλό pH, γνωστά ως αλκαλικές τροφές, μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα οξέος του στομάχου και την γαστροοισογαγική παλινδρόμηση. Αλκαλικά τροφές είναι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σόγια, πατάτες, όσπρια, σπόροι και ξηροί καρποί.

3. Τροφές με νερό

Επίσης οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καούρας, όπως το σέλινο, το μαρούλι, το αγγούρι, το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα, οι ζωμοί και οι σούπες.

4. Νερό με λεμόνι

Εάν νιώθετε καούρα πιείτε νερό με λεμόνι με ωμό μέλι Manuka. Αν και το λεμόνι θεωρείται όξινο, όταν αναμιγνύεται με ζεστό νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι manuka, εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου.

5. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε pH (pH 5.6) και ωφελούν αρκετά αυτούς που ταλαιπωρούνται από καούρα.

6. Τζίντζερ

Το τζίντζερ ανακουφίζει από την καούρα. Οι αλκαλικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του συμβάλλουν στη μείωση του ερεθισμού. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλύνετε την καούρα, καταπραΰνοντας τη βλεννογόνο επένδυση του οισοφάγου σας.

7. Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται από παλιά για την αντιμετώπιση δυσπεψίας, αισθήματος καύσου και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Για τη χρήση της δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, αν και προκύπτει ότι μπορεί – σε καθαρή μορφή – να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση σε κάποιους ανθρώπους. Στο εμπόριο διατίθεται ένα εκχύλισμα γλυκόριζας (Deglycyrrhizinated Licorice, DGL) ως συμπλήρωμα διατροφής, που δεν έχει τις ανωτέρω παρενέργειες.

8. Βρόμη

Το πλιγούρι βρόμης πιστεύεται ότι απορροφά το οξύ του στομάχου και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της καούρας. Άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν ή να αποτρέψουν τα συμπτώματα.

9. Μαστίχα Χίου

H μαστίχα μπορεί να μειώσει το γαστρικό οξύ στο στομάχι, προστατεύοντας έτσι το βλεννογόνο του στομάχου και του εντέρου. Ερευνητικά φαίνεται πως ανταγωνίζεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori), που προκαλεί έλκη, χωρίς να μπορεί να το εκριζώσει (σ.σ. αυτό γίνεται με διπλό σχήμα αντιβιοτικών). Θεωρείται αποτελεσματική στη βελτίωση συμπτωμάτων δυσπεψίας, στομαχόπονου, άλγους άνω κοιλίας και καούρας.

Scroll to Top