Αγόρι εννέα ετών πέθανε από τη γρίπη των πτηνών στην Καμπότζη – Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

γρίπη των πτηνών

Ένα αγόρι, 9 ετών, πέθανε από θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών που έχει ήδη εντοπιστεί και στην Αγγλία, ενώ έχει μολυνθεί και ο αδελφός 16 ετών.

Τα δύο αγόρια, ηλικίας εννέα και 16 ετών, πιστεύεται ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης H5N6, γνωστός και ως γρίπη των πτηνών, αφού έφαγαν ένα γεύμα από πουλερικά που διατηρούσαν  στη φάρμα τους στην Καμπότζη.

Το νεαρό αγόρι πέθανε από γρίπη των πτηνών ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο μεγαλύτερος αδερφός του βρέθηκε επίσης θετικός στον ιό.

Η γρίπη των πτηνών, περιστασιακά μεταδίδεται και στους ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που έρχονται σε στενή επαφή με τα πουλερικά και έχει τρομακτικό ποσοστό θνησιμότητας που μπορεί να ανέλθει έως και 50%. Την περασμένη εβδομάδα ένα νεαρό αγόρι, εννέα ετών, πέθανε στη βορειοανατολική επαρχία Kratie της Καμπότζης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τώρα ο μεγαλύτερος αδερφός του αγοριού, 16 ετών, βρέθηκε επίσης να έχει μολυνθεί. Τέσσερις θάνατοι από τη γρίπη των πτηνών αναφέρθηκαν στην Καμπότζη πέρυσι, όπου πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγοράζουν ζωντανά κοτόπουλα σε αγορές με πολλές φάρμες να βρίσκονται στην πίσω αυλή των σπιτιών των κατοίκων.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας της Καμπότζης είπε ότι ο 16χρονος αδερφός βρέθηκε θετικός στον ιό την Κυριακή, αλλά δεν εμφάνισε συμπτώματα. Το αγόρι βρισκόταν σε ιατρική παρακολοόυθηση και οι αξιωματούχοι ερευνούν ποιος είχε επαφή με τα αδέρφια και πώς και πού μολύνθηκαν από τον ιό. Πρόσθεσε ότι το αγόρι, το οποίο πέθανε την περασμένη εβδομάδα, αρρώστησε εκδηλώνοντας πυρετό, δύσπνοια, βήχα και τάσεις λιποθυμίας, αφού έφαγε ένα γεύμα που είχαν μαγειρέψει οι γονείς του από κοτόπουλο και πάπιες που μεγάλωσαν οι ίδιοι.

Ο ΠΟΥ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έχουν εκφράσει φόβους ότι οι εορτασμοί του Σεληνιακού Νέου Έτους που γιορτάζονται σε μεγάλο μέρος της Ασίας ενέχουν κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Πέρυσι αναφέρθηκε ότι μια γυναίκα πέθανε αφού προσβλήθηκε από τον H5N6 – μια σπάνια μορφή γρίπης των πτηνών μετά από επίσκεψη σε μια αγορά ζωντανών πουλερικών στο Σιτσουάν του Χονγκ Κονγκ. Η 33χρονη εμφάνισε για πρώτη φορά συμπτώματα στις 22 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο αλλά πέθανε στις 14 Νοεμβρίου.

Ο H5N6 εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 2014 και έκτοτε, έχουν καταγραφεί 88 περιπτώσεις του στελέχους, όλες εκτός από δύο στην Κίνα, τα τελευταία 10 χρόνια. Στην τελευταία ενημέρωση για την ασθένεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει σχετικά: «Η αύξηση του αριθμού των αναφερόμενων κρουσμάτων μόλυνσης από τον άνθρωπο A(H5N6) μπορεί να αντανακλά τη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού στα πτηνά και το ενισχυμένο σύστημα επιτήρησης και τη διαγνωστική μας ικανότητα ως άμεσο αποτέλεσμα της αντίδρασης στην πανδημία COVID-19».

Η ζωονοσογόνος απειλή παραμένει αυξημένη λόγω της εξάπλωσης των ιών μεταξύ των πτηνών. Όποτε κυκλοφορούν ιοί της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά, υπάρχει κίνδυνος για σποραδική μόλυνση και μικρές ομάδες ανθρώπων λόγω έκθεσης σε μολυσμένα πουλερικά ή μολυσμένο περιβάλλον. Οι ανθρώπινες περιπτώσεις δεν είναι απροσδόκητες σποραδικά».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top