Αιμορροΐδες: Από τι προκαλούνται, πώς να τις προλάβετε και 5 τρόποι να τις αντιμετωπίσετε

αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες έχουν όλοι οι άνθρωποι, καθώς αποτελούν φυσιολογικό μέρος του σώματός μας. Είναι απλά μαξιλάρια φλεβών κατά μήκος του πάνω και του κάτω μέρους του πρωκτικού καναλιού, μια μικρή σήραγγα που συνδέει το ορθό με τον πρωκτό.

Τα μαξιλάρια αυτά, οι αιμορροΐδες, στηρίζουν τον πρωκτικό σωλήνα από τυχαία διαρροή. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς το σώμα σας γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ αερίου, στερεού ή υγρού; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι εκείνες οι ευαίσθητες αιμορροΐδες που μπορούν να ανιχνεύσουν πότε είναι ασφαλές να κενώσετε το έντερό σας.

Αλλά αυτές οι φλέβες μπορεί να πρηστούν και ο ιστός που τις κρατά στη σωστή τους θέση μπορεί να αποδυναμωθεί. Όταν συμβαίνει αυτό, παρατηρούμε τις αιμορροΐδες μας και τότε τις αποκαλούμε πρόβλημα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, αιμορραγία, αίσθηση πληρότητας, άβολο εξόγκωμα, ακούσια κένωση και πόνο.

Από τι προκαλούνται οι αιμορροϊδες

Πριν από δεκαετίες, οι γιατροί πίστευαν ότι η δυσκοιλιότητα και μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες ήταν οι κύριοι λόγοι που οι άνθρωποι πάθαιναν συμπτωματικές αιμορροΐδες. Αλλά οι μελέτες μέσα στα χρόνια δεν το έχουν αποδείξει με συνέπεια. Και μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες δεν μειώνει σαφώς τον κίνδυνο ανάπτυξης αιμορροΐδων -αν και συνιστάται ως θεραπεία. Οι μετα-αναλύσεις έχουν δείξει ότι οι αυξημένες φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων μόλις τα εμφανίσετε.

Σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι συμπτωματικές αιμορροΐδες μπορεί να σχετίζονται με αυτούς τους παράγοντες -αλλά είναι μια πιο περίπλοκη σχέση. Είναι πιο πιθανό να είναι αποτέλεσμα καταπόνησης και σκληρών κοπράνων (που σίγουρα μπορεί να εμφανιστεί με δυσκοιλιότητα, αν και όχι πάντα).

Το να κάθεστε στην τουαλέτα και να πιέζεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους -κάτι που τείνει να συμβαίνει συχνότερα λόγω της χρήσης κινητού τηλεφώνου στην τουαλέτα- μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον υποστηρικτικό ιστό στα κανάλια του πρωκτού.

Ωστόσο, παρόλο που τα smartphone έχουν επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα, οι πρόγονοί μας αντιμετώπιζαν επίσης: Μια μελέτη του 1989 που δημοσιεύθηκε στο Lancet διαπίστωσε ότι όσοι είχαν αιμορροΐδες περνούσαν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας στην τουαλέτα από εκείνους που δεν είχαν αιμορροΐδες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί υπενθυμίζουν συχνά στους ασθενείς τους ότι στην τουαλέτα έχουν μια και μόνο δουλειά. Εάν η διατροφή σας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά εξακολουθείτε να καταπονείστε, μιλήστε με έναν γαστρεντερολόγο για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αιτία -μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα με τους μύες του πυελικού εδάφους που θα μπορούσε να βελτιωθεί με τη φυσικοθεραπεία.

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες

Οι πρησμένες αιμορροΐδες συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες. Όπως και με ένα κρυολόγημα, τα βασικά πράγματα είναι να ελέγχετε τα συμπτώματά σας και να υποστηρίζετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η γιατρός Trisha Pasricha, μοιράζεται στην Washington Post τις συμβουλές που δίνει στους ασθενείς της αμέσως μόλις αισθανθούν πόνο από αιμορροΐδες:

  1. Ξεκινήστε να λαμβάνετε επιπλέον φυτικές ίνες. Τα συμπληρώματα φυτικών ινών μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο αιμορραγίας από αιμορροΐδες. Μια τυπική δόση είναι από 10 γραμμάρια έως και 30 γραμμάρια ημερησίως (συχνά χωρίζεται σε πρωινή και βραδινή δόση).
  2. Χρησιμοποιήστε μπιντέ. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια αντί για χαρτί υγείας. Αυτά είναι πιο ήπια στην περιοχή του πρωκτού και λιγότερο ερεθιστικά.
  3. Δοκιμάστε μια τοπική κρέμα με υδροκορτιζόνη δύο φορές την ημέρα, αλλά μην τη χρησιμοποιείτε για περισσότερο από μία εβδομάδα. Αυτές οι κρέμες πωλούνται στα φαρμακεία και μπορεί να ανακουφίσουν τον κνησμό. Αλλά στεροειδή όπως η υδροκορτιζόνη μπορούν επίσης να αποδυναμώσουν τον εύθραυστο ιστό γύρω από τον πρωκτό, επομένως θα πρέπει να σταματήσουν μετά από μια εβδομάδα.
  4. Κάντε ένα μπάνιο sitz. Το μπάνιο sitz δεν είναι τίποτα εξειδικευμένο -είναι απλά ένας όρος που προέρχεται από το γερμανικό Sitzbad, που δηλώνει ένα μπάνιο στο οποίο κάθεστε. Μπορείτε να αγοράσετε ένα φορητό μπολ που φωλιάζει στο κάθισμα της τουαλέτας σας ή απλώς να κάτσετε στην μπανιέρα σας για περίπου 10 λεπτά. Το ζεστό νερό μπορεί να μειώσει την πίεση στον πρωκτικό σωλήνα και να μειώσει τη φλεγμονή. Η ειδικός προτείνει να το κάνετε δύο ή τρεις φορές την ημέρα.
  5. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε επώδυνες θρομβωμένες αιμορροΐδες. Όταν οι αιμορροΐδες μετατρέπονται από ήπια ερεθιστικές σε πολύ επώδυνες, οι πιθανότητες είναι ότι έχουν γεμίσει με θρόμβο αίματος. Ενώ συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, εάν ο πόνος είναι βασανιστικός, μια γρήγορη διαδικασία μπορεί να επιλύσει τα συμπτώματα άμεσα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top