Ο καρπός που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει την γονιμότητα

καρπός

Πρόκειται για ένα δέντρο που παράγει καρπούς με αγκαθωτό κέλυφος. Περιέχουν σπόρους, οι οποίοι ίσως έχουν κάποια οφέλη για την υγεία. Μπορεί π.χ. να είναι χρήσιμοι στη θεραπεία των κιρσών και των αιμορροΐδων.

Οι καρποί του συγκεκριμένου δέντρου δεν τρώγονται, ωστόσο, θα τους βρείτε υπό μορφή συμπληρώματος διατροφής

Σύμφωνα με έρευνα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει τα κύτταρα που υπάρχουν στις φλέβες. Χάρη σε αυτές μπορεί να μειώσει τυχόν διαρροή του πλάσματος του αίματος και να αποτρέψει το οίδημα. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των φλεβών να συστέλλονται αποτελεσματικά.

Οι φυτικές ιδιότητες του αγριοκάστανου φαίνεται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πιθανή θεραπεία για καταστάσεις που περιλαμβάνουν φλεγμονή ή πρήξιμο στις φλέβες. Ας δούμε τα πιθανά οφέλη του.

Είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (CVI) εμφανίζεται όταν οι βαλβίδες στις φλέβες ενός ατόμου δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φλέβες να είναι λιγότερο ικανές να μεταφέρουν αίμα πίσω στην καρδιά. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κιρσών.

Η πάθηση επηρεάζει περίπου 6-7 εκατομμύρια ανθρώπους μονάχα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερες γυναίκες να έχουν την πάθηση σε σχέση τους άνδρες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο και αποχρωματισμό του δέρματος. Εάν κάποιος γιατρός δεν τη θεραπεύσει άμεσα, μπορεί το άτομο να υποστεί φλεβικά έλκη ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Καθώς το αγριοκάστανο έχει αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τις φλέβες να αντλήσουν αίμα πίσω στην καρδιά.

Μια ανασκόπηση του 2015 δείχνει ότι το εκχύλισμα σπόρων του συγκεκριμένου φυτού θα μπορούσε να προσφέρει μια ασφαλή και καλώς ανεκτή επιλογή θεραπείας για τη φλεβική ανεπάρκεια. Ομοίως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) τονίζει ότι το εκχύλισμα μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα βάρους και ενοχλήσεις στα πόδια που σχετίζονται με τη νόσο.

Το αγριοκάστανο ίσως αντιμετωπίζει τις αιμορροΐδες

Λόγω της ευεργετικής του επίδραση στις φλέβες, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το αγριοκάστανο μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση από τις αιμορροΐδες. Ωστόσο, υπάρχει μικρός αριθμός διαθέσιμων κλινικών μελετών που να το υποστηρίζουν αυτό. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν το εκχύλισμα του φυτού θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Πιθανά οφέλη για την ανδρική υπογονιμότητα

Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ (NICCH) αναφέρει ότι οι επιστήμονες έχουν μελετήσει το εκχύλισμα σπόρων αγριοκάστανου σε σχέση με τα οφέλη του όσον αφορά στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας που σχετίζεται με την κιρσοκήλη. Αυτή είναι μια πάθηση κατά την οποία οι φλέβες μέσα στο όσχεο φλεγμαίνουν. Ωστόσο, απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Πιθανές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Μια μελέτη σε ζώα του 2021 έδειξε ότι χάρη σε αντιφλεγμονώδες συστατικό που υπάρχει σε έναν τύπο αγριοκάστανου που προέρχεται από το Ουζμπεκιστάν μπορεί αυτό να διαθέτει αντιφλεγμονώδη και υπογλυκαιμική δράση.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ενεργά συστατικά του μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθούν σε φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη και της φλεγμονής. Επιπλέον, σημειώνουν ότι αυτές οι ενώσεις ενδέχεται να θεραπεύσουν τη θρομβοεμβολή, τους ιούς, ακόμη και τον καρκίνο.

Επιπλέον, μια εργαστηριακή μελέτη του 2022 έδειξε ότι το εκχύλισμα του μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών, στη θεραπεία όγκων και στον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, καθώς πρόκειται για μελέτες που έγιναν σε ζώα ή στο εργαστήριο οι επιστήμονες πρέπει να διεξαγάγουν περισσότερη έρευνα στον άνθρωπο για να επιβεβαιώσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Τι να προσέξετε:

Σύμφωνα με την NICCH, οι ακατέργαστοι σπόροι, ο φλοιός, τα άνθη και τα φύλλα της αγριοκαστανιάς δεν είναι ασφαλή λόγω ενός τοξικού συστατικού που περιέχουν . Ωστόσο, υποστηρίζει ότι τα τυποποιημένα εκχυλίσματα σπόρων του δέντρου από τα οποία οι κατασκευαστές έχουν αφαιρέσει το τοξικό στοιχείο φαίνονται ασφαλή για βραχυπρόθεσμη χρήση. Παρόλο που υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία, η έρευνα υποδεικνύει επίσης ότι το αγριοκάστανο είναι απίθανο να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη. Σε κάθε περίπτωση προτού λάβετε κάποιο συμπλήρωμα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top