Ένας Ιάπωνας σεφ αποκαλύπτει στα 100 του τι θεωρούσε το «καλύτερο φάρμακο» για τη μακροζωία. Μια απλή καθημερινή του συνήθεια, την οποία ακολουθούσε πιστά σε όλη του τη ζωή.
Ιταλίδα προγιαγιά που έζησε ως τα 101 μοιράζεται τη συνταγή με τα αυγά που της χάριζε ζωή
Αιωνόβιος Ιάπωνας βρήκε το μυστικό της μακροζωίας και μας έχει διχάσει
Οι κύριοι παράγοντες μακροζωίας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια πρόσφατη διεθνή μελέτη του Πανεπιστημίου Duke που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine, περιλαμβάνουν κυρίως τη σωματική λειτουργικότητα, την ποσότητα και το μέγεθος των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), την ηλικία, τη γνωστική λειτουργία και το ιστορικό καπνίσματος.
Η μελέτη ανέλυσε 1.500 δείγματα αίματος από ηλικιωμένους και διαπίστωσε ότι η ικανότητα να εκτελεί κανείς καθημερινές δραστηριότητες (όπως ψώνια ή καθαρισμός σπιτιού) ήταν ο πιο σταθερός προγνωστικός παράγοντας για μακροζωία σε όλα τα χρονικά διαστήματα που εξετάστηκαν. Επιπλέον, η ύπαρξη μικρών σωματιδίων HDL στο αίμα συσχετίστηκε με μειωμένη φλεγμονή και καλύτερη απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης, ενώ η έλλειψη καπνίσματος και η καλή γνωστική λειτουργία ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες για την επιβίωση σε μεγαλύτερη ηλικία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρουσία καρκίνου ή καρδιακής νόσου δεν αποτελούσε κύριο προγνωστικό παράγοντα, ενώ η συνδυασμένη επίδραση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής και στην προσαρμογή της κλινικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους
Συνήθως, στη συζήτηση για τη μακροζωία, αναζητείται κάποιο «φάρμακο» που θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και θα διατηρήσει την υγεία για περισσότερα χρόνια. Ο διάλογος μετατοπίζεται από υπερτροφές, τάσεις γυμναστικής, δίαιτες κ.ο.κ. Αλλά τι γίνεται με τη δουλειά; Σπάνια θεωρείται μυστικό μακροζωίας, καθώς συχνά αντιμετωπίζεται ως το ίδιο το πράγμα που εξαντλεί τον άνθρωπο. Η εργασία συνήθως συνδέεται με πολλές ώρες, εξάντληση και στρες.

Κι όμως, για τον γαστρονομικό θρύλο της Ιαπωνίας Jiro Ono, γνωστό από το ντοκιμαντέρ του 2011 «Jiro Dreams of Sushi», η εργασία είναι ακριβώς αυτό που τον κρατάει ζωντανό και ακμαίο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του AP, που δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2025, ο Ono, ο οποίος είναι πλέον αιωνόβιος, δεν έχει σκοπό να αποσυρθεί. Ο Jiro Ono έκλεισε τα 100 του χρόνια φέτος, στις 27 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο. Ακόμα και μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, η συνταξιοδότηση δεν φαίνεται να είναι στους άμεσους στόχους του. Το ρεπορτάζ, βασισμένο σε κυβερνητικά στατιστικά, ανέφερε επίσης ότι ο Jiro είναι πλέον ένας από τους σχεδόν 100.000 αιωνόβιους της Ιαπωνίας.
Στα 101 της εργάζεται 6 ημέρες την εβδομάδα και αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας της
Τι είναι το μυστικό του Jiro για να παραμένει υγιής;
Το ρεπορτάζ του AP περιλάμβανε αποσπάσματα από τη συνομιλία του με την Κυβερνήτη του Τόκιο Yuriko Koike, η οποία τον ρώτησε ποιο είναι το μυστικό της καλής του υγείας. Ο Jiro απάντησε: «Δεν μπορώ πια να πηγαίνω στο εστιατόριο κάθε μέρα… αλλά ακόμα και στα 100 μου, προσπαθώ να δουλεύω όταν είναι δυνατό. Πιστεύω ότι το καλύτερο φάρμακο είναι η εργασία».
Το πάθος του για την τέχνη του είναι εμφανές. Ακόμη κι όταν η ηλικία τον έχει επιβραδύνει και ίσως δεν μπορεί να εμφανίζεται καθημερινά, η αφοσίωσή του στο πάθος του παραμένει ακλόνητη. Για τον ίδιο, η παρασκευή σούσι είναι κάτι πέρα από απλό επάγγελμα.
Ο Jiro Ono, ο γηραιότερος head chef με αστέρι Michelin στον κόσμο και τρεις φορές βραβευμένος με τη διάκριση αυτή, αποτελεί ζωντανή απόδειξη του πώς το πάθος και ο σκοπός μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρά «φάρμακα» μακροζωίας.
«Σκοπεύω να συνεχίσω για περίπου πέντε ακόμη χρόνια», δήλωσε τον προηγούμενο μήνα σε εκδήλωση για την Ημέρα Σεβασμού στους Ηλικιωμένους της Ιαπωνίας, τονίζοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει να εργάζεται.
Παραδέχτηκε ότι τα χέρια του δεν λειτουργούν «καλά», αλλά δεν τα παρατά, καθώς συνεχίζει να σερβίρει σούσι σε ειδικούς καλεσμένους.
Η καλύτερη άσκηση που χαρίζει μακροζωία και δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα
Σχετικά με τη δουλειά του
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AP, ο Jiro είναι ο ιδρυτής του Sukiyabashi Jiro, ενός sushi bar με 10 θέσεις, στο υπόγειο ενός κτηρίου στη φημισμένη συνοικία Ginza του Τόκιο. Ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη του σούσι στην ηλικία των 7 ετών, σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο που λειτουργούσε μέσα σε ένα τοπικό πανδοχείο. Έγινε σεφ σούσι όταν ήταν 25 χρονών. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, άνοιξε το δικό του εστιατόριο, το 1965.
111χρονος αποκαλύπτει πώς το κρασί και τα γλυκά τον βοήθησαν να γίνει αιωνόβιος
Το 2011, το ντοκιμαντέρ «Jiro Dreams of Sushi» κατέγραψε την πορεία της ζωής του και την αφοσίωσή του στην τέχνη του. Κέρδισε πολλά βραβεία και έκανε γνωστή τη μεθοδικότητα και την πειθαρχία του σε παγκόσμιο κοινό.
