Μακροζωία: Πώς θα κερδίσουμε 6 χρόνια ζωής σύμφωνα με τους επιστήμονες

Μακροζωία

Το Life’s Essential 8, ορίζει οκτώ αλλαγές στον τρόπο ζωής, που προάγουν την καλή υγεία της καρδιάς και μπορούν να μας κάνουν να κερδίσουμε τουλάχιστον έξι χρόνια ζωής.

Αυτό  αποτέλεσε το βασικό συμπέρασμα στα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στις Επιστημονικές Συνεδριάσεις του American Heart Association 2023 στη Φιλαδέλφεια.

Τα δεδομένα εξέτασαν τα αποτελέσματα από 6.500 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 47 ετών. Τα πρώιμα ευρήματα δείχνουν ότι 8 αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν πραγματικά να αναστρέψουν τη γήρανση, προάγοντας την καλή υγεία της καρδιάς και γυρνώντας τον χρόνο πίσω κατά 6 χρόνια στους συμμετέχοντες που τις υιοθέτησαν.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τις εξής αλλαγές που αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες:

Φωτογραφία: Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

Ο Donald M Lloyd-Jones, πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας για το Life’s Essential 8 και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δήλωσε:

«Αυτά τα ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της χρονολογικής και της βιολογικής ηλικίας και πώς η υιοθέτηση συνηθειών ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουν να ζήσουν περισσότερο και υγιείς, ώστε να μπορούν πραγματικά να απολαμβάνουν τη ζωή και να έχουν καλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια».

Πώς αξιολογεί την υγεία το Life’s Essential 8

Το Life’s Essential 8 –το εργαλείο αξιολόγησης υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας– κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2022 και στοχεύει στον ορισμό της υγείας της καρδιάς με βάση τέσσερα τροποποιήσιμα μέτρα του τρόπου ζωής και τέσσερις τροποποιήσιμους δείκτες υγείας. Για να μετρήσουν τη φαινοτυπική -ή βιολογική- ηλικία ενός ατόμου, οι ερευνητές έλεγξαν τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνων και τη φλεγμονή.

Η φαινοτυπική επιτάχυνση ηλικίας είναι η διαφορά μεταξύ της βιολογικής ηλικίας του ατόμου και της πραγματικής ηλικίας, με τις υψηλότερες τιμές να υποδηλώνουν ταχύτερη βιολογική γήρανση. Αφού έλαβαν υπόψη τους κοινωνικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι το να έχει κανείς την υψηλότερη βαθμολογία Life’s Essential 8 –που σημαίνει επίσης υψηλή καρδιαγγειακή υγεία– συνδέθηκε με χαμηλότερη βιολογική ηλικία -κατά περίπου έξι χρόνια νεότερη.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Nour Makarem, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης, όπως μετράται με την φαινοτυπική ηλικία. Βρήκαμε επίσης μια δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση -καθώς η υγεία της καρδιάς αυξάνεται, η βιολογική γήρανση μειώνεται».

Για παράδειγμα, είπαν οι ερευνητές, η μέση πραγματική ηλικία εκείνων με καλή υγεία της καρδιάς ήταν τα 41 έτη, ωστόσο η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 36. Αντίστοιχα, η μέση πραγματική ηλικία όσων είχαν κακή καρδιαγγειακή υγεία ήταν 53, αν και η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 57.

«Η μεγαλύτερη συμμόρφωση με όλες τις μετρήσεις του Life’s Essential 8 και η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του σώματος και να αποφέρει πολλά οφέλη», ανέφερε ο καθηγητής Makarem και κατέληξε:

«Η μειωμένη βιολογική γήρανση δεν σχετίζεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, αλλά συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου».

Scroll to Top