Ποιο βάρος πρέπει να έχουν οι γυναίκες στα 60 για να φτάσουν τα 100 – Νέα μελέτη δείχνει ότι δεν πρέπει να αδυνατίσουν

βιολογική ηλικία

Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουμε ότι όσο μεγαλώνουμε πρέπει να χάνουμε βάρος προκειμένου να διατηρήσουμε την καλή υγεία μας και να ζήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο οι επιστήμονες φαίνεται πως, τελικά, έχουν άλλη άποψη!

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το βάρος που έχουν οι γυναίκες γύρω στα 60 είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν θα καταφέρουν να ζήσουν πολλά χρόνια.Βρήκαν μάλιστα το ιδανικό βάρος, για να φτάσει η γυναίκα τα 90. Σε πρόσφατη μελέτη, ανατράπηκε η διαδεδομένη πεποίθηση ότι πρέπει να χάσουν βάρος για να κερδίσουν την μακροζωία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μιας νέας μελέτης υποστηρίζουν πως περισσότερη σημασία για τη μακροζωία έχει η διατήρηση σταθερού βάρους από μια ηλικία και μετά, παρά η απώλεια βάρους -και σίγουρα όχι η αύξησή του.

Για παράδειγμα, το να φτάσουν στην ηλικία των 90, 95 ή 100 ετών, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική μακροζωία», ήταν πιο πιθανό για τις γυναίκες που διατήρησαν το σωματικό τους βάρος μετά την ηλικία των 60 ετών, σύμφωνα με μια πολυϊδρυματική μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που διατηρούσαν σταθερό βάρος είχαν 1,2 έως 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν μακροζωία σε σύγκριση με εκείνες που είχαν απώλεια βάρους κατά 5% ή περισσότερο.

Απώλεια βάρους ακόμα και 5% μετά τα 60 μειώνει τις πιθανότητες για μακροζωία

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology: Medical Sciences, οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ των αλλαγών βάρους αργότερα στη ζωή με την εξαιρετική μακροζωία σε 54.437 γυναίκες που εγγράφηκαν στο Women’s Health Initiative, μια προοπτική μελέτη που διερευνά τα αίτια των χρόνιων ασθενειών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 30.647 (56%) των συμμετεχόντων, επέζησαν μέχρι την ηλικία των 90 ετών και άνω.

Οι γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον 5% βάρος είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιτύχουν μακροζωία σε σύγκριση με εκείνες που πέτυχαν σταθερό βάρος. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχασαν άθελά τους βάρος είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μέχρι την ηλικία των 90 ετών.

Ωστόσο, η αύξηση βάρους 5% ή περισσότερο, σε σύγκριση με το σταθερό βάρος, δεν συνδέθηκε με εξαιρετική μακροζωία.

«Είναι πολύ συνηθισμένο για τις ηλικιωμένες γυναίκες να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες με εύρος δείκτη μάζας σώματος από 25 έως 35. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν το σταθερό βάρος ως στόχο μακροζωίας στις ηλικιωμένες γυναίκες», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Aladdin H. Shadyab.

«Αν οι ηλικιωμένες γυναίκες βρεθούν να χάνουν βάρος όταν δεν προσπαθούν κάτι τέτοιο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι κακής υγείας και ένας προγνωστικός δείκτης μειωμένης μακροζωίας», πρόσθεσε ο ειδικός, που είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Herbert Wertheim School of Public Health and Human Longevity Science στο UC San Diego.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γενικές συστάσεις για απώλεια βάρους σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί τελικά να μην τις βοηθούν να ζήσουν περισσότερο. Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιατρικές συμβουλές, σχετικά με το εάν συνιστάται μέτρια απώλεια βάρους για τη βελτίωση της υγείας ή της ποιότητας ζωής τους.

Τα δεδομένα επεκτείνονται στις αυξανόμενες έρευνες που συνδέουν τη σχέση μεταξύ αλλαγής βάρους και θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που εξετάζει την αλλαγή βάρους αργότερα στη ζωή και τη σχέση της με την εξαιρετική μακροζωία.

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top