Αλτσχάιμερ: Πώς να τρώτε τα αυγά για να προστατευθείτε από τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη

Αλτσχάιμερ

Νέα δεδομένα στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ φέρνει μία μελέτη που καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές για το Αλτσχάιμερ που αποτελεί χρόνια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου και αποτελεί το συχνότερο αίτιο της άνοιας.

Η πρόληψη του Αλτσχάιμερ εξακολουθεί να παραμένει ένα δύσκολο κομμάτι, καθώς οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που έχουν διαπιστωθεί για τη νόσο είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας που είναι παράγοντες μη τροποποιήσιμοι.

Αλτσχάιμερ: Πότε κινδυνεύετε να εμφανίσετε τη νόσο- Αν έχει η μητέρα ή ο πατέρας σας; 

Ωστόσο, υπάρχουν και τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως είναι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες, το κάπνισμα, η κατάθλιψη, διάφορα φάρμακα (οιστρογόνα, αντιυπερτασικά, αντιλιπιδαιμικά, αντιφλεγμονώδη κ.ά.), οι παράγοντες που επηρεάζουν τα νοητικά αποθέματα (IQ, εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση κ.ά.) και οι διατροφικοί παράγοντες.

Οι επιστήμονες διερευνούν συνεχώς κατά πόσον ορισμένοι τύποι διατροφής ή τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της εμφάνισης της νόσου.

Πώς μπορούν τα αυγά να προστατεύσουν από το Αλτσχάιμερ

Η πιο πρόσφατη μελέτη στην προσπάθεια να εντοπιστεί μια σχέση μεταξύ της διατροφής και της πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ αφορά τα αυγά. Και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

Για να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση αυγών συνδέεται με κάποια επίδραση στη νόσο Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Rush Memory and Aging Project, στηριζόμενοι σε πληροφορίες από ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για να παρακολουθήσουν τη συχνότητα κατανάλωσης αυγών από τους συμμετέχοντες. Η μελέτη αυτή περιελάμβανε δεδομένα από 1.024 ενήλικες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στους κρόκους των αυγών – τη χολίνη – το οποίο σχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 6,7 ετών, 280 συμμετέχοντες (27,3%) διαγνώστηκαν κλινικά με άνοια Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση περισσότερων από ένα αυγό σχετιζόταν με 47% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Το 39% της συνολικής επίδρασης των αυγών στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ σχετιζόταν με τη διατροφική χολίνη.

Αλτσχάιμερ: 4 ασκήσεις που μπορούν να αναστρέψουν τα συμπτώματα – Βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου 

Η μελέτη αυτή βασίζεται στα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι ακόμη και η περιορισμένη κατανάλωση αυγών (περίπου 1 αυγό/εβδομάδα) σχετίζεται με βραδύτερο ρυθμό μείωσης της μνήμης σε σύγκριση με την κατανάλωση λίγων έως καθόλου αυγών.

«Η έρευνα δεν αποδεικνύει τον μηχανισμό αυτού του αποτελέσματος, αλλά γνωρίζουμε ότι αρκετά διατροφικά συστατικά των αυγών κάνουν καλό στον εγκέφαλο» δήλωσε στο Verywell ο Gary Small, καθηγητής και διευθυντής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Hackensack Meridian.

«Η χολίνη υποστηρίζει τη σύνθεση και την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών που είναι σημαντικοί για την αποθήκευση των αναμνήσεων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν την αυξημένη φλεγμονή του εγκεφάλου που συμβάλλει στον νευροεκφυλισμό και η λουτεΐνη μειώνει το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να προκαλέσει φθορά στα εγκεφαλικά κύτταρα» τόνισε ο ίδιος.

Τι είναι η χολίνη

Η χολίνη είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας, ιδίως της λειτουργίας του εγκεφάλου. Λόγω των παρόμοιων ιδιοτήτων και οφελών της, συχνά ομαδοποιείται με τις βιταμίνες Β.

Μια από τις πλουσιότερες και πιο εύκολα προσβάσιμες πηγές χολίνης είναι ο κρόκος του αυγού. Η χολίνη συμβάλλει στη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή απαραίτητου για τη μνήμη, τη διάθεση και τον έλεγχο των μυών. Ως εκ τούτου, η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης χολίνης μπορεί να υποστηρίξει τις γνωστικές λειτουργίες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων νευρολογικών διαταραχών.

«Τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες πηγές χολίνης, αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα από αυτό το θρεπτικό συστατικό» δήλωσε στο Verywell η γνωστή διαιτολόγος Elizabeth Shaw.

Ένα μεγάλο αυγό παρέχει 169 χιλιοστόγραμμα (mg) χολίνης, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), η συνιστώμενη επαρκής πρόσληψη χολίνης είναι 550 mg/ημέρα για τους ενήλικες άνδρες και 425 mg/ημέρα για τις γυναίκες.4

«Δύο αυγά την ημέρα είναι ο στόχος για την κάλυψη των συστάσεων για τη χολίνη και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου» δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Taylor Wallace, επίκουρος καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Αυτό το επίπεδο έχει αποδειχθεί αναμφισβήτητα ασφαλές σε κλινικές μελέτες, ακόμη και σε άτομα με διαβήτη, σε άτομα με καρδιομεταβολικά νοσήματα και σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιομεταβολικά νοσήματα».

Για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου από τα αυγά, φροντίστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τον κρόκο για χολίνη και να προσθέσετε λαχανικά για πιο ολοκληρωμένη διατροφή. Δοκιμάστε αυτές τις προτάσεις:

  • Ενσωματώστε βραστά αυγά σε σαλάτες
  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ομελέτα λαχανικών
  • Ετοιμάστε αυγά τηγανητά και απολαύστε τα με μια χούφτα ξηρούς καρπούς
  • Προσθέστε αυγά ποσέ σε τοστ αβοκάντο
  • Φτιάξτε ομελέτα με φυλλώδη χόρτα και βότανα
  • Φτιάξτε μια φριτάτα με σπανάκι και μπρόκολο.

Να θυμάστε ότι οι διατροφικές επιλογές είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και άλλοι παράγοντες έχουν σημασία, ανέφερε ο Δρ Small.

«Εκτός από μια θρεπτική διατροφή, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του άγχους είναι απαραίτητες για την επιτυχή γήρανση» είπε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Δρ Small, ένας καθημερινός γρήγορος περίπατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και μια 10λεπτη συνεδρία διαλογισμού κάθε μέρα. Οι πνευματικές ασκήσεις, όπως οι συζητήσεις, τα παιχνίδια, τα παζλ και το διάβασμα, διατηρούν επίσης το μυαλό σας δυνατό και τη μνήμη σας κοφτερή.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top