Άνοια: Πιείτε συγκεκριμένο αριθμό αυτού του ροφήματος κάθε μέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο

άνοια, πράσινο τσάι

Η τακτική κατανάλωση ενός συγκεκριμένου ζεστού ροφήματος μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι το ρόφημα αυτό περιέχει μια μοναδική φυτική ένωση γνωστή ως επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που διασπά τις δυνητικά επικίνδυνες πλάκες στα αιμοφόρα αγγεία.

Πρόκειται για το πράσινο τσάι. Πιο αναλυτικά, οι γιατροί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών πράσινο τσάι κάθε μέρα -μεταξύ 200 ml και 250 ml το καθένα– θα μπορούσε να είναι αρκετή για να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σας.

Για ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε πολλές φορές τα φακελάκια τσαγιού ή τα φύλλα τσαγιού μέχρι να εξαφανιστεί τελείως η γεύση, πρότεινε ο Δρ. Edward Okello του Πανεπιστημίου του Newcastle.

Ο τηλεοπτικός γιατρός Δρ. Michael Mosley είπε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, που δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία από την άνοια.

«Υπάρχει ένα ζεστό ρόφημα που φαίνεται να έχει το προβάδισμα ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου σας», είπε στο podcast του BBC Radio 4 Just One Thing.

«Το πράσινο τσάι χρειάζεται λίγο να το συνηθίσεις, αλλά αυτή η γεύση είναι στην πραγματικότητα οι πολυφαινόλες του τσαγιού που μπορεί να υπερηφανεύονται για κάποια επιπλέον οφέλη για την υγεία, όπως η καύση περισσότερου λίπους κατά την άσκηση, η ενίσχυση της διάθεσης και η μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και άνοια», συμπλήρωσε ο διάσημος γιατρός.

Ο ρόλος της επιγαλλοκατεχίνης στην ενίσχυση του εγκεφάλου

Από την πλευρά του, ο Δρ. Okello αποκάλυψε σε ένα podcast ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνολική εγκεφαλική ισχύ, λέγοντας ότι η επιγαλλοκατεχίνη είναι υπεύθυνη για το αποτέλεσμα.

«Η επιγαλλοκατεχίνη δρα ενισχύοντας τα επίπεδα ακετυλοχολίνης και αυτό μεταφράζεται σε βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Εξετάσαμε την κατανάλωση τσαγιού σε άτομα άνω των 85 ετών σε μια περίοδο έξι ετών και δείξαμε ότι η κατανάλωση τσαγιού επιβραδύνει την έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας Με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε ο ειδικός και σημείωσε:

«Αλλά η ποσότητα του τσαγιού είναι το πιο σημαντικό, επομένως στη μελέτη μας, δείξαμε ότι τουλάχιστον τρία φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα θα ήταν καλό για εσάς».

Οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την υγεία των οστών, να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει τη χοληστερόλη.

Ενώ το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ μας υπενθυμίζει ότι η σωματική δραστηριότητα, η άσκηση του μυαλού και η διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας είναι υπέροχοι τρόποι προστασίας από την άνοια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top