Άνοια: Το προειδοποιητικό σημάδι που εμφανίζεται στα ούλα – Πώς μπορείτε να την αποτρέψετε

Άνοια, ούλα

Η άνοια είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει 900.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά υπάρχουν μερικές συνήθειες που μπορείτε να αλλάξετε για να σταματήσετε την ανάπτυξή της αργότερα.

Η άνοια είναι μέρος του γενικού όρου της νόσου Αλτσχάιμερ και όχι μόνο επηρεάζει τη μνήμη, αλλά επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές εργασίες όπως το περπάτημα, η ομιλία και η ικανότητα συνομιλίας.

Αναμένεται να επηρεάσει 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2040, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την ασθένεια.

Η καθηγήτρια Claire Steves, σύμβουλος ιατρός στη γηριατρική ιατρική στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, μίλησε στον Jonathan Wolf στο τελευταίο επεισόδιο podcast του ZOE Science and Nutrition για να προειδοποιήσει πως οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν σοβαρά την άνοια.

Ενδεικτικό σημάδια της άνοιας η ασθένεια των ούλων

Ένα από τα ενδεικτικά σημάδια της άνοιας μπορεί να βρεθεί στα ούλα μας, είπε η ειδικός. Προέτρεψε τους ανθρώπους να ρίξουν μια προσεκτική ματιά στη στοματική υγιεινή τους και τόνισε: «Περίπου το 35% των ηλικιωμένων έχουν ασθένεια των ούλων και υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου».

Αυτή η σύνδεση μεταξύ της ασθένειας των ούλων και της άνοιας υποστηρίζεται επίσης στην επίσημη σελίδα της Εταιρείας Alzheimer, όπου αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που είχαν ασθένεια των ούλων παρατήρησαν μείωση στη μνήμη τους έξι φορές πιο γρήγορα από εκείνους που δεν είχαν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια των ούλων σχετίζεται με αύξηση της γνωστικής έκπτωσης στη νόσο Αλτσχάιμερ, πιθανώς από μηχανισμούς που συνδέονται με τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος.

Πώς μπορείτε να προλάβετε την άνοια

Τονίστηκε επίσης πως μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα νωρίς, ενώ αναδείχθηκε και η σημασία της οδοντικής υγείας, της γενετικής, της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας για τη διατήρηση της υγείας και την αποφυγή της νόσου όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν αυτό είναι αιτία ή αποτέλεσμα – εάν η ασθένεια των ούλων πυροδοτεί την ταχύτερη μείωση της άνοιας ή το αντίστροφο», εξήγησε ο Δρ. Doug Brown, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ.

«Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία στην ιδέα ότι η ασθένεια των ούλων θα μπορούσε δυνητικά να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά θα πρέπει να δούμε κλινικές δοκιμές για να παρέχουμε πιο σταθερά στοιχεία», πρόσθεσε ο ειδικός και κατέληξε:

«Εάν αυτό αποδειχθεί, η καλύτερη οδοντική υγιεινή θα προσφέρει έναν τρόπο να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας και να επιτρέψει στους ανθρώπους να παραμείνουν ανεξάρτητοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top