9 έξυπνοι τρόποι για να ξεκουράσετε το μυαλό σας

Το μυαλό σας χρειάζεται ξεκούραση; Κάντε τώρα ένα διάλειμμα!

Η ώρα είναι 1:02 μ.μ. Ξέρετε τι κάνει το μυαλό σας; Αν η απάντηση είναι ότι σερφάρετε στο Διαδίκτυο αντί να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας, ίσως είναι καιρός να απομακρυνθείτε από το γραφείο σας. Η πτώση του εγκεφάλου είναι πραγματική. Και το αντίδοτο σε αυτό είναι ένα διάλειμμα. Από τη στιγμή που δεν έχουμε την απαίτηση από το σώμα μας να σηκώνουμε βάρη ασταμάτητα όλη την ημέρα τότε δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από το μυαλό μας να παραμένει σταθερά συγκεντρωμένο και να δείχνει τη δέουσα προσοχή για πολλή ώρα. Αν και το μυαλό δεν είναι μυς, το να παραμένουμε συγκεντρωμένοι απαιτεί από τον εγκέφαλό μας να καίει ενέργεια.

Ο πιο επιτακτικός λόγος για να κάνετε ένα διάλειμμα είναι ότι μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά σας να εργαστείτε ποιοτικά. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE διαπίστωσε ότι ακόμη και μικρά διαλείμματα διάρκειας 10 λεπτών ή λιγότερο μείωσαν την πνευματική κόπωση και αύξησαν τη δύναμη και την επιμονή. Αυτά τα διαλείμματα βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση σε εργασίες που απαιτούν δημιουργικότητα αλλά λιγότερο για δραστηριότητες, όπως τα απλά μαθηματικά. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το διάλειμμα, τόσο πιο ενισχυμένη ήταν η απόδοση.

Το μυαλό μας είναι σχεδιασμένο για σπριντ, όχι για μαραθώνιους. Χρειάζεται χρόνο για ξεκούραση, επαναφορά και εμπέδωση της γνώσης. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος δεν σκεφτόμαστε τίποτα, και τότε είναι που μας έρχονται ξαφνικά οι καλύτερες ιδέες μας.

Πώς να κάνετε διάλειμμα για το μυαλό σας

Αφιερώνοντας λίγα λεπτά για να κοιτάξετε το κενό μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην εργασία σας με πιο ξεκάθαρο μυαλό και πιο δημιουργικοί.

 

ξεκούραση και μυαλό με διαλογισμό
Photo Unsplash

1 Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε 10 βαθιές ανάσες

Σηκωθείτε και απομακρυνθείτε από το γραφείο σας. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, όπου μπορείτε να καθίσετε, να κλείσετε τα μάτια σας, να χαμογελάσετε στον εαυτό σας και να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες. Φανταστείτε την ένταση, το στρες και το άγχος να φεύγει από το σώμα σας καθώς εκπνέετε, και η ηρεμία, η θετικότητα και η χαλάρωση να γεμίζουν το μυαλό σας με κάθε αναπνοή που παίρνετε.

2 Απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο τάσης

Κινείστε αργά το λαιμό σας προς τα δεξιά παρατηρώντας μια ελαφριά ένταση στους μυς του λαιμού. Κρατήστε αυτή τη θέση για 2 λεπτά (μετρώντας μέχρι το 120), μετά γυρίστε το κεφάλι σας προς την αντίθετη πλευρά και επαναλάβετε.

3 Παρατηρήστε τους ανθρώπους

Το να παρακολουθείτε ανθρώπους να περπατούν στο δρόμο ή να κουβεντιάζουν σε ένα καφέ είναι διαλογισμός από μόνος του. Επιπλέον, το να κοιτάτε έξω από το παράθυρο μειώνει την καταπόνηση των ματιών από τον υπολογιστή.

4 Μην τα παρατάτε

Σκεφτείτε τους κιρκάδιους ρυθμούς σας πριν ρυθμίσετε αυθαίρετα ένα χρονόμετρο. Πολλοί άνθρωποι δίνουν προσοχή γύρω στις 11 π.μ. και στις 3 μ.μ., και μετά το μεσημεριανό γεύμα η προσοχή να «πέφτει». Μπορεί να είστε συγκεντρωμένοι περισσότερο το πρωί, αλλά να χρειάζεστε πιο συχνά διαλείμματα το απόγευμα.

 

άσκηση για ξεκούραση και μυαλό
Photo Pixels.com

5 Σηκωθείτε από την καρέκλα

Το να βγείτε έξω για κάποια σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε ένα διάλειμμα. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω για άσκηση, μια βόλτα στο κτίριο του γραφείου σας αρκεί.

6 Αφήστε το κινητό σας

Ο έλεγχος των email εξακολουθεί να προκαλεί το μυαλό σας να παραμείνει στο δίκτυο που σχετίζεται με τις εργασίες, επομένως δεν αφήνετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην είναι το εγκεφαλικό διάλειμμα που νομίζετε ότι κάνετε.

7 Πάρτε έναν υπνάκο

Μόνο μερικοί από εμάς μπορούμε να πάρουμε έναν μεσημεριανό υπνάκο αν δουλεύουμε το Σαββατοκύριακο. Αλλά αν μπορείτε να κάνετε σιέστα, μια αναβολή 5 έως 15 λεπτών μπορεί να προσφέρει διαύγεια, αν και θα χρειαστείτε περισσότερη ξεκούραση για να τονώσετε τη δημιουργικότητά σας. Ή το να καταναλώσετε κάποιο σνακ. Τα εγκεφαλικά κύτταρα χρειάζονται γλυκόζη και η δραστηριότητά τους είναι σημαντική για να συγκεντρωθείτε.

μήλο για ξεκούραση μυαλό
Photo Pexels.com

8 Φάτε ένα μήλο πολύ αργά

Στη μέση μιας κουραστικής μέρας, κάντε ένα διάλειμμα 2-3 λεπτών για να φάτε ένα μήλο (ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο που σας αρέσει). Απλά κάντε το πολύ αργά. Παρατηρήστε τη γεύση, την υφή, τη φρεσκάδα. Το να κάνετε κάτι με αργό ρυθμό μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, ακόμη και ενοχλητικό στην αρχή. Αλλά μετά από λίγα λεπτά νιώθετε πολύ πιο ήρεμοι, λιγότερο αγχωμένοι και το μυαλό σας αναζωογονημένο.

9 Τεντωθείτε

Το να σηκωθείτε από το γραφείο σας για να κάνετε μια σειρά από χαιρετισμούς στον ήλιο, αυτό μπορεί να μην γίνεται εάν εργάζεστε σε έναν χώρο γεμάτο κόσμο. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να στερήσετε από τον εαυτό σας την ευχαρίστηση να τεντώσετε το σώμα σας και να ασκηθείτε. Δοκιμάστε μια απλή άσκηση διατάσεων.

  • Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια στο έδαφος, σηκώστε τα χέρια και κοιτάξτε τις παλάμες σας.
  • Τεντώστε τη σπονδυλική σας στήλη για περίπου 30-60 δευτερόλεπτα, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση, σαν να προσπαθείτε να αγγίξετε το ταβάνι με τα δάχτυλά σας.
  • Χαλαρώστε, χαμηλώστε τα χέρια σας και νιώστε την ενέργεια να κινείται προς την σπονδυλική σας στήλη.
Όλο Υγεία

Scroll to Top