Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε; Τι έδειξε μελέτη του Χάρβαντ και 7 tips για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

δεν μπορείτε να θυμηθείτε

Το να μη μπορείτε να θυμηθείτε που έχετε βάλει τα κλειδιά σας, το όνομα ενός ατόμου που γνωρίσατε πριν μερικές μέρες, ή το που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητο σας, είναι πράγματα που συμβαίνουν σε όλους μας. Κανένας δεν έχει την τέλεια μνήμη, είναι φυσιολογικό ακόμα και αν είστε νέοι.

Πράγματα που μάθατε πρόσφατα είναι δύσκολα να τα θυμηθείτε, καθώς δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί στη μνήμη σας. Είναι επίσης πολύ σύνηθες να ξεχάσετε που βάλατε κάτι, ή κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει επειδή δεν δώσατε προσοχή την ώρα που κάνατε κάτι εξ αρχής και είχατε την προσοχή σας στραμμένη και κάπου αλλού εκείνη τη στιγμή. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο να ξεχνάτε πράγματα όταν είστε κουρασμένοι, άρρωστοι ή αγχωμένοι.

Πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής μας τη μνήμη μας

Ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει τη μνήμη μας. Για παράδειγμα η διατροφή σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εάν η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο σας είναι σε υψηλά επίπεδα, τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου μπορεί να φράξουν ή και να καταστραφούν.

Σύμφωνα με μία μελέτη του Χάρβαρντ οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά (περιέχονται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα), τα πάνε λιγότερο καλά στα τεστ μνήμης από αυτούς που τρώνε λιγότερα.

Εάν, λοιπόν, σκέφτεστε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας λάβετε υπόψιν σας τη μεσογειακή διατροφή, καθώς περιέχει ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 , ελαιόλαδο και άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία της μνήμης και της σκέψης.

Κάτι άλλο που είναι καλό για τη μνήμη σας όσο και για το υπόλοιπο σώμα σας, είναι η τακτική άσκηση. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε 30′ τη μέρα, καθώς βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Ακόμα, ο καλής ποιότητας ύπνος βοηθάει τον εγκέφαλο σας να αποθηκεύσει τις αναμνήσεις σας.

Το κάπνισμα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη μνήμη, καθώς καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία.

Το αλκοόλ αποτελεί ακόμα έναν ανασταλτικό παράγοντα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη μνήμη σας. Παρόλα αυτά, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ( 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες), μπορεί και να προστατέψει τη μνήμη σας.

Φθίνει η μνήμη λόγω ηλικίας;

Οι δυνατότητες της μνήμης φθίνει με τα χρόνια. Τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να μειώνονται, ξεκινώντας από τα 20 σε συνδυασμό με κάποιες χημικές ουσίες που είναι χρήσιμες στα κύτταρα. Είναι λογικό η μνήμη σας να είναι πιο δυνατή στα 25 παρά στα 55 ή τα 75.

Οι μεγάλες αλλαγές στη μνήμη δεν είναι πάντα σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ. Μπορεί να προκληθούν από μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμούς στο κεφάλι, έλλειψη βιταμινών ή προβλήματα ύπνου. Ακόμα μπορεί να είναι και παρενέργεια κάποιου από τα φάρμακα που παίρνετε. Σε περίπτωση που ανησυχείτε, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

7 γρήγορα tips για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Υπάρχουν μερικά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να βελτιώσετε τη μνήμη σας . Ίσως χρειαστεί να οργανώσετε λίγο τη ζωή σας διαφορετικά. :

  1. Οργανωθείτε
  2. Κρατήστε σημειώσεις
  3. Συμβουλευτείτε το ημερολόγιο σας
  4. Παίξτε με τις λέξεις
  5. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως
  6. Εξασκηθείτε
  7. Κοινωνικοποιηθείτε

1. Οργανωθείτε

Μπορείτε να τοποθετείτε τα αντικείμενα που συχνά αφήνετε σε λάθος σημείο, στο ίδιο σημείο και θα είναι λιγότερο πιθανόν να χαθούν στο μέλλον. Εγκαταστήστε μία θήκη ή ένα άγκιστρο για τα κλειδιά σας και ένα συγκεκριμένο σημείο για να φορτίζετε το κινητό σας, ώστε να έχουν αποκλειστικές θέσεις.

2. Κρατήστε σημειώσεις

Για να παρακολουθείτε το πρόγραμμα σας μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις, για τα προγραμματισμένα ραντεβού σας, τους αριθμούς του τηλεφώνου σας, γενέθλια. Ακόμα και δεν κοιτάτε τις σημειώσεις σας καθημερινά, το να τα γράφετε θα σας βοηθήσει να θυμάστε καλύτερα.

3. Συμβουλευτείτε το ημερολόγιο σας

Πάρτε ένα ημερολόγιο ή ένα ημερολόγιο τοίχου, ώστε να σημειώνετε τα ραντεβού σας, τις υποχρεώσεις σας και οτιδήποτε άλλο. Συμβουλευτείτε το ημερολόγιο σας πριν πέσετε για ύπνο, ώστε να διατηρήσετε τα γεγονότα της επόμενης μέρας φρέσκα στο μυαλό σας.

4. Παίξτε με τις λέξεις

Δημιουργήστε κωδικούς με ακρωνύμια που δεν θα ξεχάσετε. Βρείτε μία πρόταση ή φράση που θα σας είναι εύκολο να θυμάστε. Για παράδειγμα την αγαπημένη σας αθλητική ομάδα, μία χρονιά σημαδιακή σε εσάς , κάτι που να σημαίνει κάτι σε εσάς, ώστε να μην το ξεχάσετε ,

5. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Από το όνομα κάποιου που γνωρίσατε πρόσφατα, σε μία διεύθυνση στην οποία πρέπει να πάτε το να επαναλάβετε κάτι πολλές φορές θα σας βοηθήσει να μην το ξεχάσετε.

6. Εξασκηθείτε

Κάντε πράγματα για να κρατάτε τον εγκέφαλο σας σε εγρήγορση, μάθετε μία νέα γλώσσα, συζητήστε για βιβλία με τους φίλους σας ή λύστε σταυρόλεξο στον ελεύθερο σας χρόνο.

7. Κοινωνικοποιηθείτε

Τα άτομα που ασχολούνται με τον εθελοντισμό ή απλώς διατηρούν επαφές με τους φίλους και την οικογένεια τους, είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Εάν μένετε με κάποιον του οποίου η προσωπικότητα του έχε αλλάξει ή φαίνεται μπερδεμένος, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top