Απώλεια βάρους: 5 «κακές» τροφές που την ενισχύουν, σύμφωνα με διαιτολόγους

απώλεια βάρους

Ορισμένα τρόφιμα έχουν αδικαιολόγητα αρνητική φήμη. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αυτά, χρησιμοποιούν λέξεις όπως «κακό» και «αύξηση βάρους». Αλλά αυτό στην πραγματικότητα απέχει από την αλήθεια. Καμία τροφή δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση ή απώλεια βάρους. Οι διακυμάνσεις του βάρους συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της καθημερινής διατροφής με την πάροδο του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι πέντε «κακές» τροφές μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αν και τα τρόφιμα σε αυτή τη λίστα μπορεί να έχουν ένα ανθυγιεινό στίγμα, είναι γεμάτα πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, δύο θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διευκόλυνση της απώλειας βάρους.

5 «κακές» τροφές που πραγματικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλά τρόφιμα που μπορεί να πιστεύετε ότι είναι βλαβερά μπορεί να είναι μέρος ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθούν είναι πέντε «κακές» τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

  1. Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
  2. Δημητριακά πλούσια σε υδατάνθρακες
  3. Αυγά
  4. Πατάτες
  5. Ποπ κορν

1. Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Έχετε δει πιθανώς συστάσεις για να συμπεριλάβετε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά στο καθημερινό σας διατροφικό μοτίβο, αλλά τι ισχύει για τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, όπως πλήρες γάλα, τυρί ή βούτυρο; Αυτά τα τρόφιμα έχουν περισσότερες θερμίδες και λίπος από τα αντίστοιχα με χαμηλά λιπαρά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η συμπερίληψή τους στη διατροφή μπορεί να μην επηρεάσει το βάρος.

Μια ανασκόπηση του 2020 στο Advances in Nutrition παρατήρησε εάν η κατανάλωση ή μη γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά συνδέεται με αύξηση βάρους ή σωματικό λίπος στα παιδιά. Οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν κάποια σχέση. Μια άλλη ανασκόπηση του 2020 στο Advanced in Nutrition ανέφερε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε παιδιά ή ενήλικες.

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι ότι έχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Για αναφορά, μια μερίδα 230 γραμμαρίων πλήρους γάλακτος έχει 4,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με 1,4 γραμμάρια σε 230 γραμμάρια γάλακτος 1% λιπαρών.

Ωστόσο, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών δεν επηρεάζει αρνητικά τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το πλήρες γιαούρτι και το τυρί, μπορεί πράγματι να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

2. Δημητριακά πλούσια σε υδατάνθρακες

Τα δημητριακά που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και το ρύζι, θεωρούνται συχνά ως «κακές» τροφές που οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν. Αν και αυτοί οι κόκκοι είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, μπορούν ακόμα να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής δίαιτας για απώλεια βάρους.

Μια ανασκόπηση του 2022 δεν βρήκε διαφορά στα αποτελέσματα απώλειας βάρους όταν τα άτομα που ήταν υπέρβαρα ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες αντί για μια ισορροπημένη σε υδατάνθρακες δίαιτα. Αντίθετα, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων έχει μεγαλύτερη σημασία για τις αλλαγές του βάρους.

Επιπλέον, οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και η κινόα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και συμβάλλει σε ένα υγιές βάρος.

3. Αυγά

Τα αυγά βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο γιατί είναι τροφή που περιέχει χοληστερόλη. Αλλά η κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης ή τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τα αυγά μπορεί να είναι ένα υγιές μέρος ενός σχεδίου απώλειας βάρους. Ένα μεγάλο αυγό έχει μόλις 70 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το μια ισορροπημένη προσθήκη στη διατροφή.

Μια ανασκόπηση του 2023 εξέτασε 32 ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές και αποκάλυψε ότι η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε σημαντικά το σωματικό βάρος. Επιπλέον, μελέτες με περιορισμό θερμίδων σε υγιή άτομα διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη ολόκληρων αυγών μείωσε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν αυτά τα ευρήματα στην πρωτεΐνη του αυγού, η οποία βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας.

4. Πατάτες

Αυτό το αμυλούχο λαχανικό λαμβάνει πολλή προσοχή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες. Αλλά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο τύπος αμύλου στις πατάτες μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος υδατάνθρακα που «αντιστέκεται» στην πέψη και ελέγχει την όρεξη.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πατάτας καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση τροφής. Επιπλέον, ο συνδυασμός πατάτας με τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες αύξησε τον κορεσμό και μείωσε την πείνα. Συνοδεύστε, λοιπόν, τις πατάτες με πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως φασόλια, αυγά, γαλακτοκομικά ή κοτόπουλο, για ένα γεύμα φιλικό προς την απώλεια βάρους.

5. Ποπ κορν

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται το ποπ κορν ως ένα «κακό» σνακ, αλλά είναι ένα υγιεινό δημητριακό ολικής αλέσεως πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλές θερμίδες. Ένα φλιτζάνι ποπ κορν έχει μόλις 30 θερμίδες και 1 γραμμάριο φυτικών ινών, καθιστώντας το ένα τραγανό και ικανοποιητικό σνακ με λίγες θερμίδες.

Αν και δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για τα οφέλη του ποπ κορν για την απώλεια βάρους, μια μελέτη συνέκρινε τον βραχυπρόθεσμο κορεσμό από ποπ κορν χαμηλών λιπαρών με τα πατατάκια και διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν ποπ κορν εξέφρασαν λιγότερη πείνα, περισσότερη ικανοποίηση και είπαν ότι έτρωγαν λιγότερο φαγητό συνολικά.

Αλλά, όταν απολαμβάνετε ποπ κορν, προσέξτε τα άλλα πρόσθετα συστατικά. Πρόσθετες γεύσεις, όπως το βούτυρο, η καραμέλα ή η σοκολάτα, μπορούν να προσθέσουν πολλές θερμίδες και λίπος που μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με τους στόχους απώλειας βάρους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top