Αρθρίτιδα: Νέα θεραπεία με νανοσωματίδια ανακουφίζει άμεσα τον πόνο

Μια νέα θεραπεία των νανοσωματιδίων αποδείχθηκε αποτελεσματική για την ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα στο εργαστήριο.

Μόνο μια δόση του υπερσύγχρονου φαρμάκου θα μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς ανακούφιση εάν οι κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε εργαστηριακά ποντίκια μπορέσουν να αναπαραχθούν και σε ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Nanotechnology.

Μια ομάδα Κορεατών επιστημόνων δημοσίευσε την έρευνά της αφού ανέπτυξε μια νέα λύση για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία επί του παρόντος δεν επιδέχεται θεραπείας.

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sagang Koo εξήγησε ότι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι η αδυναμία αποκατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρότερη υγιή κατάσταση.

«Η ασθένεια προκαλεί ένα μείγμα ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως φλεγμονώδεις αρθρώσεις, επιβλαβείς κυτοκίνες και ανισορροπίες του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν έναν αδυσώπητο κύκλο επιδείνωσης των συμπτωμάτων», ανέφερε η επιστήμονας και πρόσθεσε:

«Ενώ η στόχευση ορισμένων από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, άλλοι παραμένουν άλυτοι, οδηγώντας σε έναν απογοητευτικό κύκλο ύφεσης και εξάρσεων».

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αφήνει το σώμα ανίκανο να ελέγξει τη συνεχή παραγωγή επιβλαβών ουσιών -όπως οι αντιδραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) και οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες- οδηγώντας σε επίμονη φλεγμονή και δυσφορία.

«Η ιδανική θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν θα πρέπει μόνο να παρέχει άμεση ανακούφιση από τη φλεγμονή και τα συμπτώματα, αλλά και να αντιμετωπίζει τη βασική αιτία επαναφέροντας το ανοσοποιητικό σύστημα στην κανονική, ισορροπημένη κατάστασή του», τόνισε η Δρ. Koo.

Πώς διεξήχθη η έρευνα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα της προσέγγισής της χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού με αρθρίτιδα που προκαλείται από το κολλαγόνο.

Η νέα θεραπεία περιλαμβάνει την ακινητοποίηση των νανοσωματιδίων Ce NPs σε νανοκυστίδια που προέρχονται από μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (MSCNVs). «Και τα δύο αυτά συστατικά μπορούν να εμποδίσουν διαφορετικούς παθογόνους παράγοντες, επιτρέποντάς τους να εργαστούν τόσο μεμονωμένα όσο και συνεργατικά για να επιτύχουν μια ολοκληρωμένη θεραπεία», εξήγησε η ειδικός

Εν ολίγοις, αυτή η προσέγγιση στοχεύει να γεφυρώσει τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσία για να επιτύχει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο, καθώς και να μετατρέψει το περιβάλλον των ιστών σε μια κατάσταση ανοσοανεκτική για την πρόληψη της επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

Το σύστημα Ce-MSCNV ήταν σε θέση να θεραπεύσει ολοκληρωμένα και να αποτρέψει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα και ταυτόχρονα αποκαθιστώντας την ανοσία των Τ κυττάρων.

«Τα υποστηρικτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η βελτίωση των συνθηκών μπορεί να επιτευχθεί απλώς μετά από θεραπεία εφάπαξ δόσης. Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό Ce-MSCNV τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σύγκριση με αυτά που έλαβαν θεραπεία μόνο με την ομάδα Ce NP ή MSCNV», ανέφερε η Δρ. Koo και συμπλήρωσε:

«Καταδεικνύεται έτσι η συνέργεια αντιφλεγμονής και ανοσοτροποποίησης και υπογραμμίζεται η σημασία της συνδυαστικής θεραπείας για την αποτελεσματική θεραπεία της πάθησης αρθρίτιδας. Επιπλέον, η χορήγηση Ce-MSCNV πριν από την αναμνηστική ένεση μείωσε σημαντικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, υποστηρίζοντας το προφυλακτικό δυναμικό των νανοσωματιδίων».

Η ειδικός πιστεύει ότι μια παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες. «Συνολικά, αυτή η μελέτη αποδεικνύει τις δυνατότητες ενός υβριδικού συστήματος νανοσωματιδίων για την ολοκληρωμένη θεραπεία της αυτοάνοσης νόσου και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», καταλήγει.

Scroll to Top