Ασθενής με καρκίνο παίζει κιθάρα καθώς οι γιατροί του αφαιρούν όγκο στον εγκέφαλο – Συγκλονιστικό βίντεο

ασθενής με καρκίνο παίζει κιθάρα

Η ιδέα της εγχείρησης εγκεφάλου ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος μπορεί να φαίνεται αρκετά εκπληκτική, αλλά ένας άνδρας από τη Φλόριντα το πήγε ένα βήμα παραπέρα, παίζοντας κιθάρα την ώρα που οι γιατροί αφαιρούσαν τον όγκο του.

Η νευρολογική ομάδα από το Sylvester Comprehensive Cancer Center στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι ήθελε ο ασθενής, Christian Nolen, να παίζει νότες στην κιθάρα, ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν και να προστατεύσουν τη χειρωνακτική του δεξιότητα ενώ ήταν όσο το δυνατόν πιο επιθετικοί στην αφαίρεση του όγκου.

Ο χειρουργός και ο ασθενής μίλησαν στο Fox News Digital για την εμπειρία.

Η διάγνωση του καρκίνου και η απόφαση για την αφαίρεση του όγκου

Ο Nolen, ο οποίος είναι κιθαρίστας, είχε έναν όγκο στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου του ο οποίος είχε αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα. «Ο Christian είχε προβλήματα με την αριστερή πλευρά του σώματός του, ιδιαίτερα το αριστερό του χέρι. Παρατηρούσε προβλήματα με την επιδεξιότητά του που επηρέασαν την ικανότητά του να παίζει κιθάρα», είπε ο Ricardo Komotar, διευθυντής του προγράμματος όγκων εγκεφάλου στο Sylvester.

Ο Nolen χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να καθοριστεί ο τύπος του όγκου -καθώς κάθε όγκος έχει διαφορετικές επιλογές θεραπείας- και επίσης για να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του.

Η χειρουργική επέμβαση είχε προγραμματιστεί για 10 ημέρες μετά την ανακάλυψη του όγκου και ο Nolen εξεπλάγη όταν οι γιατροί ρώτησαν αν θα ήταν πρόθυμος να μείνει ξύπνιος και να παίξει κιθάρα κατά τη διαδικασία.

ασθενής με καρκίνο παίζει κιθάρα
Φωτογραφία: Sylvester Comprehensive Cancer Center at the University of Miami Miller School of Medicine

«Όταν ένας όγκος βρίσκεται κοντά ή μέσα σε ένα κρίσιμο μέρος του εγκεφάλου -π.χ. που ελέγχει την ικανότητα ομιλίας ή κατανόησης της γλώσσας, ή την κίνηση- θέλουμε να κάνουμε τη χειρουργική επέμβαση με τον ασθενή ξύπνιο για να τον παρακολουθούμε συνεχώς, ώστε να γνωρίζουμε εάν αρχίσουμε να παραβιάζουμε τις φυσιολογικές εγκεφαλικές λειτουργίες», εξήγησε ο Δρ. Komotar.

Όταν ο ασθενής κοιμάται, είπε ο γιατρός, η χειρουργική ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει ανατροφοδότηση.

«Οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται στην πραγματικότητα πολύ πιο επικίνδυνες επειδή μπορεί να αφαιρέσουμε έναν όγκο που περιλαμβάνει φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσει πραγματική βλάβη χωρίς να το γνωρίζουμε», είπε.

Μέσω της κιθάρας οι γιατροί παρακολούθησαν της χειρωνακτικές δεξιότητες του ασθενούς

Δεδομένης της σημασίας της κιθάρας στην ποιότητα ζωής του Nolen, ο Δρ. Komotar είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να παρακολουθήσουν τις χειρωνακτικές του δεξιότητες και την επίδραση του όγκου από το να τον βάλουν να παίξει στο χειρουργείο.

ασθενής με καρκίνο παίζει κιθάρα
Φωτογραφία: Sylvester Comprehensive Cancer Center at the University of Miami Miller School of Medicine

«Είχα ακούσει για τέτοιες διαδικασίες μόνο σε εκπομπές και ταινίες. Ένιωσα ότι ήταν μια τόσο μοναδική εμπειρία που δεν μπορούσα να προσπεράσω -ειδικά εφόσον κρίνονταν οι κινητικές μου δεξιότητες», είπε ο Nolen και πρόσθεσε:

«Ο κίνδυνος της νάρκωσης καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας ξεπερνούσε κάθε φόβο ή άγχος γύρω από την ίδια τη διαδικασία».

Πριν από την επέμβαση, ο Nolen είχε συστηθεί στα μέλη της χειρουργικής ομάδας και του ανέλυσαν σε βάθος τι να περιμένει. Ο ασθενής υπεβλήθη σε αναισθησία για την έναρξη της ανοιχτής κρανιοτομής, αλλά ξύπνησε κατά τη διάρκεια ενός ευαίσθητου μέρους της δίωρης επέμβασης. Μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, η ομάδα φροντίδας του έδωσε μια κιθάρα και του ζήτησε να παίξει.

«Μόλις ξύπνησα, ήταν συνταρακτικό να βλέπω όσα γίνονταν γύρω μου και παράλληλα να καταπολεμώ τη φυσική αντίδραση να σηκωθώ», θυμάται ο Nolen.

Αφού ένα από τα μέλη της ομάδας φροντίδας τον καθησύχασε για να τον εμποδίσει να προσπαθήσει να σηκωθεί, ο ασθενής λέει ότι χρειάστηκε μόνο ένα δευτερόλεπτο για να θυμηθεί τι συνέβαινε. «Έπρεπε απλώς να αναπνεύσω και να παραμείνω ήρεμος», είπε.

ασθενής με καρκίνο παίζει κιθάρα
Φωτογραφία: Sylvester Comprehensive Cancer Center at the University of Miami Miller School of Medicine

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, προσπάθησε να παίξει μερικά τραγούδια στην κιθάρα. Καθώς οι χειρουργοί αφαίρεσαν τον όγκο, παρακολουθούσαν συνεχώς τη λειτουργία των χεριών του Nolen ενώ έπαιζε.

«Καθώς τελειώναμε με το πίσω μέρος του όγκου, παρατηρήσαμε ότι η λειτουργία του χεριού του άρχισε να μειώνεται», είπε ο Δρ. Komotar. «Ο όγκος άγγιζε και αλληλεπιδρούσε με το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση των χεριών. Ευτυχώς, καταφέραμε να αφαιρέσουμε ολόκληρο τον όγκο και να μην τραυματίσουμε το χέρι του».

Τελικά, η επέμβαση του Nolen εξελίχθηκε ομαλά και αφαιρέθηκε ολόκληρος ο όγκος. Η έρευνα έχει αποδείξει τα οφέλη από τη διενέργεια επεμβάσεων με αναισθησία σε εγρήγορση αντί για βαθιά γενική αναισθησία. «Η χειρουργική επέμβαση με συνεχή νευρολογική εξέταση οδηγεί σε καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα και λιγότερα νευρολογικά ελλείμματα», κατέληξε ο Δρ. Komotar.

Όλο Υγεία

Scroll to Top