Αϋπνία: Αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο εξαιτίας μιας πρωτεΐνης που ανακάλυψαν οι ερευνητές

αϋπνία

Την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να ξενυχτήσετε με το Netflix κάντε μία χάρη στον εγκέφαλο σας και κοιμηθείτε νωρίς. Έρευνα δείχνει ότι η αϋπνία βλάπτει τον εγκέφαλο και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για νευρολογικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες που ερευνούν αυτό το φαινόμενο έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη απομονώνοντας μια πρωτεΐνη που χτυπά όταν τα ποντίκια εμφανίζουν αϋπνία.

Οι συγγραφείς της μελέτης προκάλεσαν αϋπνία σε ποντίκια για να επιβεβαιώσουν και να επεκτείνουν προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της αϋπνία στον εγκέφαλο. Η αϋπνία οδήγησε σε μείωση της πρωτεΐνης πλειοτροφίνης (PTN), η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε θάνατο των νευρωνικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου για τη μάθηση και τη μνήμη.

«Βρήκαμε ότι η PTN σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση που προκαλείται από την αϋπνία και την απώλεια ύπνου», γράφει η ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Binzhou στην Κίνα στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εξετάζουν παραλλαγές στα επίπεδα πρωτεΐνης και RNA για να μάθουν περισσότερα για τις υποκείμενες αλλαγές που προκαλούν την επίδραση της στέρησης ύπνου στον ιππόκαμπο, όπως φαίνεται σε μελέτες που αφορούν ανθρώπους.

Για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της αϋπνίας στις γνωστικές ικανότητες των ποντικών, οι ερευνητές εξέτασαν τις χωρικές δεξιότητες των ζώων κατά την πλοήγηση σε έναν λαβύρινθο και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους όταν αναγνωρίζουν ένα νέο αντικείμενο.

Δεδομένου ότι οι ίδιες οι δοκιμές θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τις πρωτεΐνες του ιππόκαμπου, οι ερευνητές χρονομέτρησαν προσεκτικά τις αξιολογήσεις τους, πραγματοποιώντας ανάλυση 24 ώρες μετά τη δοκιμή του λαβύρινθου. Η ανάλυση πρωτεϊνών έδειξε ότι 164 πρωτεΐνες εκφράστηκαν διαφορετικά στον εγκέφαλο των ποντικιών που εκδήλωσαν αϋπνία σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου.

Πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες σχετίζονται με οδούς στον ιππόκαμπο που έχουν συσχετιστεί με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και το Χάντινγκτον.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν το PTN ως βιοδείκτη για τις γνωστικές δυσκολίες που σχετίζονται με την αυπνία και προσθέτουν στο ολοένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν τον προστατευτικό ρόλο του ύπνου στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια χωρίς PTN εμφάνισαν ανώμαλη γνωστική συμπεριφορά σε προηγούμενες μελέτες και μελέτες σε ανθρώπους εμπλέκουν το PTN στη νόσο του Alzheimer.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Proteome Research.

Scroll to Top