Κουίζ: Πόσα χρόνια ζωής χαρίζουν οι υγιεινές συνήθειες; Με τακτικό σεξ ζούμε 7 χρόνια περισσότερο

μακροζωία

Ατμοσφαιρική ρύπανση, μικροπλαστικά, υπερβολικό άγχος, καθιστική ζωή, αμελής στοματική υγιεινή, υπερβολική κατανάλωση καφέ και πρόχειρου φαγητού…. Μερικές φορές μπορεί να νιώθουμε ότι όλα στη ζωή συνωμοτούν για να βλάψουν τη μακροζωία μας.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν απομονώσει μερικούς από τους δεκάδες διαφορετικούς παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της επίδρασης επιβραδύνοντας τον ρυθμό γήρανσης και αναστρέφοντας τη βιολογική ηλικία.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 2021 έδειξε μάλιστα ότι αν και ένα μόνο χοτ-ντογκ μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σας κατά 38 λεπτά, ένα κομμάτι σολομού θα μπορούσε να το παρατείνει κατά 70 λεπτά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί να είναι δυνατό να φτάσετε στην αθανασία μέσω της διατροφής, αλλά δυστυχώς, τα μαθηματικά δεν λειτουργούν έτσι.

Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία συσσωρεύονται και ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε. Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 εντόπισε τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη μείωση της βιολογικής ηλικίας είναι η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η μείωση του στρες, ο καλός ύπνος, οι θετικές κοινωνικές σχέσεις, η αποχή από το κάπνισμα και τα ναρκωτικά και η ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να υιοθετήσετε μια ολοκληρωτική αλλαγή στον τρόπο ζωής, επειδή η μελέτη δείχνει ότι αυτά τα οφέλη συσσωρεύονται με κάθε μια αλλαγή που δοκιμάζετε: μια υγιεινή συνήθεια μπορεί να προσθέσει 3,5 χρόνια στη ζωή μιας γυναίκας, δύο προσθέτουν οκτώ χρόνια και τρεις 12,6 χρόνια, ανέφερε η μελέτη.

Πόσα χρόνια ζωής χαρίζει η κάθε υγιεινή συνήθεια

  1. Καλός ύπνος: + 4,7 χρόνια
  2. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ: + 1 χρόνο
  3. Τακτικό σεξ: + 4-7 χρόνια
  4. Φυσική δραστηριότητα: + 4 χρόνια
  5. Κατανάλωση πολλών φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων: + 10,8 χρόνια
  6. Μικρή περίμετρος μέσης: + 3-5 χρόνια

QuizMaker Quizzes

1. Καλός ύπνος: + 4,7 χρόνια

Ο κακός ύπνος (λιγότερες από επτά ώρες τη νύχτα) έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, τις ορμόνες καθώς και το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, κατάθλιψης και ακόμη και καρκίνου. Μια μελέτη του 2023 από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ο ύπνος 7-9 ώρες τη νύχτα, κάθε βράδυ, θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες κατά 4,7 χρόνια και κατά 2,4 χρόνια για τις γυναίκες.

2. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ: + 1 χρόνο

Οι επιστήμονες αναφέρονται στο αλκοόλ ως «καρκινογόνο νευροτοξίνη» επειδή είναι τοξικό για το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει καρκινικές αλλαγές στο πεπτικό σύστημα. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (όχι περισσότερες από μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα) συνδέεται με μια χαλαρή συμπεριφορά και κοινωνικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι ένα περιστασιακό ποτήρι κρασί ή μπύρα θα μπορούσε να προσθέσει ένα χρόνο στη διάρκεια ζωής σας (ή να συρρικνώσει τη βιολογική σας ηλικία κατά ένα χρόνο).

3. Τακτικό σεξ: + 4-7 χρόνια

Σε μια μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο Secrets of the Superyoung, ο Δρ. David Weeks, κλινικός νευροψυχολόγος στο Royal Edinburgh Hospital είπε ότι η μείωση του στρες, τα αυξημένα επίπεδα ικανοποίησης και ο καλύτερος ύπνος που συνοδεύουν το τακτικό σεξ, θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να προσθέσουν 4-7 χρόνια στη διάρκεια ζωής σας.

4. Φυσική δραστηριότητα: + 4 χρόνια

Πολλοί από εμάς δυσκολεύονται να επιτύχουν τους προτεινόμενους στόχους δραστηριότητας των 150 λεπτών αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους προσθέτει χρόνια στη ζωή σας.

Μια πολωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι 4.000 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2012 στο Journal of Aging Research, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας κατά 3,9 έως 4,4 χρόνια.

5. Κατανάλωση πολλών φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων: + 10,8 χρόνια

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τον αντίκτυπο μιας καλής διατροφής στην υγεία μας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 2023, η μετάβαση από μια ανθυγιεινή διατροφή σε μια υγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, φρούτα, ψάρια, όσπρια και χαμηλή σε κρέας, ζαχαρούχα ποτά και επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί να προσθέσει έως 10,9 και 10,4 επιπλέον χρόνια στο προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών αντίστοιχα.

6. Μικρή περίμετρος μέσης: + 3-5 χρόνια

Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρθρίτιδα και η συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση συνδέεται με πιο τρομακτικές συνέπειες για την υγεία. Αυτό καθιστά τη μέτρηση της μέσης έναν πιο σημαντικό παράγοντα που πρέπει να προσέχετε, καθώς η μεγάλη περίμετρος μέσης, ιδιαίτερα στη μέση ηλικία, μπορεί να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή σας.

Μια ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinical Proceedings διαπίστωσε ότι οι άνδρες με μέση 109 εκατοστά είχαν τρία χρόνια χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μετά την ηλικία των 40 ετών και οι γυναίκες με μέτρηση μέσης 94 εκατοστά ή υψηλότερη είχαν πέντε χρόνια χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής αντίστοιχα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανθυγιεινή συνήθεια που αναδείχθηκε ως η κορυφαία που «κόβει» χρόνια ζωής είναι η καθιστική ζωή. Η καθιστική ζωή έχει διαπιστωθεί ότι είναι τόσο επιζήμια για την υγεία όσο το κάπνισμα και έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι το να κάθεστε για δέκα ή περισσότερες ώρες κάθε μέρα μπορεί να σας γεράσει έως και οκτώ χρόνια.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top