COVID-19: Ποιες είναι οι παρενέργειες του νέου εμβολίου για τον κορωνοϊό – Τι να περιμένετε

COVID-19 παρενέργειες εμβόλιο, ECDC

Με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την COVID-19 από την Pfizer και τη Moderna να αναμένονται αυτό το φθινόπωρο, πολλοί άνθρωποι που σκοπεύουν να εμβολιαστούν αναρωτιούνται αν θα έχουν παρενέργειες.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες, οι οποίες συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες από τη λήψη του εμβολίου.

Ο Stuart Ray, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, είπε στον Verywell ότι ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται αμέσως μετά τον εμβολιασμό, ενώ άλλες μπορεί να εμφανιστούν αργότερα μέσα στην ημέρα ή την επόμενη μέρα.

Ένα κοινό παράδειγμα, άλλωστε, είναι ο πόνος στο χέρι μετά το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του νέου εμβολίου για την COVID-19

Η Hannah Newman, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στο Northwell Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, είπε στο Verywell ότι οι συχνότερες παρενέργειες του επικαιροποιημένου εμβολίου για την COVID-19 είναι παρόμοιες με αυτές που είχαν οι άνθρωποι με προηγούμενες εκδόσεις.

Οι πιθανές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της COVID το 2023 περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο χέρι
  • Πόνο, οίδημα ή ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης
  • Κούραση
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Κακή διάθεση
  • Κούραση
  • Ναυτία
  • Κρυάδες
  • Πυρετό

Ο Δρ. Ray εξήγησε ότι από τη στιγμή που ένα εμβόλιο για την COVID-19 εγχέεται σε έναν μυ του βραχίονα (συγκεκριμένα, στον δελτοειδή μυ), δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε λίγο πόνο. Ωστόσο, «το να κρατάτε το χέρι ακίνητο κατά τη διάρκεια της ένεσης και τις επόμενες ώρες να χρησιμοποιείτε ενεργά αυτόν τον μυ», μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ενόχλησης.

Λιγότερο συχνά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ερυθρότητα και πρήξιμο στο χέρι τους όπου έγινε η ένεση ή περισσότερο μυϊκό πόνο μετά από εμβολιασμό για την COVID-19. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλοι ή αισθητό πρήξιμο των λεμφαδένων γύρω από το χέρι (όπως στη μασχάλη) είναι ακόμη λιγότερο συχνές.

Πόσο διαρκούν οι παρενέργειες του εμβολίου COVID-19

Σύμφωνα με τον Δρ. Ray, παρενέργειες όπως η ενόχληση στον βραχίονα εμφανίζονται όταν κάνετε το εμβόλιο και δεν διαρκούν πολύ. Ο μυϊκός πόνος, η δυσκαμψία ή η κόπωση μπορεί να εμφανιστούν λίγες ώρες μετά τη λήψη του εμβολίου και δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από μερικές ημέρες.

Είναι σπάνιο, αλλά ο Δρ. Ray είπε ότι πιο σοβαρές αντιδράσεις σε ένα εμβόλιο (όπως η αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση) μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά τη λήψη του εμβολίου ή περίπου μια μέρα μετά.

Η Δρ. Newman είπε ότι εάν έχετε παρενέργειες, πιθανότατα θα είναι ήπιες. Το πόσο διαρκούν οι παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 μπορεί να ποικίλλει, διαρκώντας από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα δεν έχουν καθόλου παρενέργειες.

Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν έχουν παρενέργειες;

Σύμφωνα με τη Δρ. Newman, το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός ανταποκρίνεται διαφορετικά στα εμβόλια και αυτό μπορεί να επηρεάσει αν έχουν ή όχι παρενέργειες.

Ορισμένοι άνθρωποι που αντιδρούν στα εμβόλια μπορεί να έχουν πιο αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς επειδή επηρεάζουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν παρενέργειες μετά τα εμβόλια και άλλοι όχι.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία για υψηλότερες ανοσολογικές αποκρίσεις σε άτομα με περισσότερες παρενέργειες, αλλά αυτή η σχέση δεν είναι ισχυρή. α άτομα που παρουσιάζουν λίγες παρενέργειες από το εμβόλιο COVID-19 τείνουν να έχουν εξαιρετικές ανοσολογικές αποκρίσεις, επομένως είναι απλώς μια ενδιαφέρουσα τάση που αξίζει να κατανοηθεί βαθύτερα», σημειώνει ο Δρ. Ray.

Εάν έχετε παρενέργειες μετά τη λήψη ενός εμβολίου, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί και δημιουργεί μια απόκριση. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε παρενέργειες, το σώμα σας εξακολουθεί να δημιουργεί προστασία.

Θα έχετε παρενέργειες από το νέο εμβόλιο εάν δεν είχατε την τελευταία φορά;

Οι ατομικές ανοσολογικές αποκρίσεις και οι διαφορές στη σύνθεση του πιο πρόσφατου εμβολίου για την COVID-19 θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες αυτή τη φορά ακόμα κι αν δεν είχαν παρενέργειες κατά τους προηγούμενους εμβολιασμούς.

«Η αντίδραση σε ένα εμβόλιο είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ατόμου και άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς σύνθεσης του εμβολίου. Δεν κατανοούμε πλήρως αυτό το πολύπλοκο μείγμα παραγόντων, αλλά οι άνθρωποι τείνουν να έχουν παρόμοιες αντιδράσεις σε μια σειρά εμβολιασμών», τονίζει ο Δρ. Ray.

Ορισμένες εμβόλια για την COVID-19 προκαλούν περισσότερες παρενέργειες από άλλα;

Σύμφωνα με τον Δρ. Ray, δεδομένου ότι τα σκευάσματα εμβολίων διαφέρουν λίγο από μάρκα σε μάρκα, θα μπορούσαν να υπάρχουν μικρές διαφορές στις παρενέργειες. Τα εμβόλια Pfizer και Moderna για την COVID-19 είναι εμβόλια mRNA που τείνουν να είναι πολύ αποτελεσματικά και σχετικά αντιδραστικά, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες παρενέργειες από άλλα, λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια.

Ωστόσο, ο Δρ. Ray πρόσθεσε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να θεωρούνται λίγο-πολύ παρόμοια, εφόσον αυτές οι διαφορές δεν είναι σημαντικές—δηλαδή, όλα προσφέρουν προστασία και είναι ασφαλή.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top