Αρτηριακή πίεση: Ποια τιμή είναι σημάδι για άνοια και καρδιακές παθήσεις

αρτηριακής πίεσης

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οι τιμές της αρτηριακής πίεσης κάτω από 120/80 θεωρούνται φυσιολογικές. Οι γιατροί μάλιστα συνιστούν να ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας, ακόμα και αν δεν πάσχετε από υπέρταση.

Οι συστάσεις αυτές προκύπτουν από το γεγονός ότι ακόμα και μία μέτρηση υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ενός επερχόμενου προβλήματος. Για του λόγου το αληθές, μια νέα μελέτη από Αυστραλούς ερευνητές έδειξε τώρα ότι η διακύμανση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και αγγειακών προβλημάτων στους ηλικιωμένους.

Οι σύντομες διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση μέσα σε 24 ώρες και για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες συνδέονται με μειωμένη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) που ηγήθηκαν της μελέτης.

Οι υψηλότερες διακυμάνσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης (ο κορυφαίος αριθμός που μετρά την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά χτυπά) συνδέονται επίσης με τη σκλήρυνση των αρτηριών, που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cerebral Circulation—Cognition and Behaviour.

Η επικεφαλής συγγραφέας Daria Gutterridge από το Εργαστήριο Νευροεπιστήμης Γνωσιακής Γήρανσης και Εξασθένησης του UniSA, λέει ότι είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια, αλλά λίγη προσοχή δίνεται στις διακυμάνσεις της.

«Οι κλινικές θεραπείες επικεντρώνονται στην υπέρταση, ενώ αγνοούν τη μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να κυμαίνεται σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια -μεγάλα και μικρά- και αυτό φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και υγείας των αιμοφόρων αγγείων», σημειώνει η Δρ. Gutterridge.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για να βοηθήσουν στη διερεύνηση των μηχανισμών που συνδέουν τις διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης με την άνοια, οι ερευνητές της UniSA στρατολόγησαν 70 υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 60-80 ετών, χωρίς σημάδια άνοιας ή γνωστικής εξασθένησης.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την αρτηριακή τους πίεση, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν ένα γνωστικό τεστ και μετρήθηκε η αρτηριακή ακαμψία στον εγκέφαλο και τις αρτηρίες χρησιμοποιώντας διακρανιακό υπερηχογράφημα doppler και ανάλυση παλμικών κυμάτων.

«Βρήκαμε ότι η υψηλότερη διακύμανση της αρτηριακής πίεσης εντός της ημέρας, καθώς και μεταξύ των ημερών, συνδέθηκε με μειωμένη γνωστική απόδοση. Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι υψηλότερες διακυμάνσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης συνδέθηκαν με υψηλότερη ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων στις αρτηρίες», ανέφερε η Δρ. Gutterridge και κατέληξε:

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι διαφορετικοί τύποι μεταβλητότητας της αρτηριακής πίεσης πιθανότατα αντανακλούν διαφορετικούς υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς και ότι οι διακυμάνσεις της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης είναι και οι δύο σημαντικές για τη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερους ενήλικες».

Οι συνδέσεις ήταν παρούσες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς καμία κλινικά σχετική γνωστική εξασθένηση, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως πρώιμος κλινικός δείκτης ή στόχος θεραπείας για τη γνωστική εξασθένηση, λένε οι ερευνητές.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top