Διαλειμματική νηστεία: Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας της για απώλεια βάρους, σύμφωνα με έρευνα

διαλειμματική νηστεία
  • Η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει νηστεία για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και κατανάλωση όλων των θερμίδων σε ένα “παράθυρο φαγητού”.
  • Μια μελέτη του Johns Hopkins διαπίστωσε ότι δύο ομάδες που έτρωγαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά η μία έτρωγε νωρίς και η άλλη αργά, έχασαν το ίδιο βάρος.
  • Ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται, και όχι το πότε καταναλώνονται, φαίνεται να είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους.
  • Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Η διαλειμματική νηστεία είναι της μόδας τώρα τελευταία και πολλοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος με τη συγκεκριμένη μέθοδο διατροφής και να το διατηρήσουν. Ποιο είναι το κλειδί της συγκεκριμένης δίαιτας; Μελέτη αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της διαλειμματικής νηστείας.

Με τη διαλειμματική δίαιτα νηστεύετε για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια καταναλώνετε όλες τις θερμίδες σας κατά τη διάρκεια ενός διατροφικού παραθύρου. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη διαλείπουσα νηστεία, όπως η απώλεια βάρους και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έθεσαν αυτή τη φορά ως στόχο να προσδιορίσουν αν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ένα άτομο ή ο χρόνος κατανάλωσης των γευμάτων οδηγεί στην απώλεια βάρους. Με τη διαλειμματική νηστεία, οι διαιτώμενοι συνήθως περιορίζουν τη θερμιδική τους πρόσληψη σε ένα χρονικό παράθυρο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή με ορισμένα σχέδια, παραλείπουν γεύματα για μια ολόκληρη ημέρα.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για διαλειμματική νηστεία

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, συμμετείχαν 41 άτομα που έπασχαν από παχυσαρκία και προδιαβήτη και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα τήρησε μια δίαιτα περιορισμένου χρόνου, κατά την οποία τους επιτρεπόταν να τρώνε από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ., καταναλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους το πρωί.

Η δεύτερη ομάδα, από την άλλη πλευρά, ήταν ελεύθερη να τρώει από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα, καταναλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων της το βράδυ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό ημερήσιων θερμίδων, ο οποίος υπολογίστηκε με βάση το προσωπικό ιστορικό και το επίπεδο δραστηριότητας του κάθε συμμετέχοντα.

Αφού ακολούθησαν τα προγράμματα διατροφής για 12 εβδομάδες, στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν χάσει περίπου την ίδια ποσότητα βάρους και ότι δεν υπήρχαν μετρήσιμες διαφορές στη γλυκόζη νηστείας, στην περιφέρεια μέσης, στην αρτηριακή πίεση ή στα επίπεδα των λιπιδίων.

Με άλλα λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται σε μια ημέρα -και όχι το χρονικό διάστημα στο οποίο καταναλώνονται- είναι αυτός που συμβάλλει στην επιτυχή απώλεια βάρους.

Η διαλείπουσα νηστεία είναι επωφελής για ένα σχέδιο απώλειας βάρους, καθώς γενικά βοηθά τους ανθρώπους να τηρήσουν τους στόχους τους, καταναλώνοντας συνολικά λιγότερες θερμίδες στο χρονικό παράθυρο που διατίθεται για τα γεύματα. Και το σημαντικό είναι η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα αποτελέσματα.

Scroll to Top