«Έχασα εύκολα 15 κιλά σε ένα χρόνο – Οι εφαρμογές και τα εργαλεία που με βοήθησαν να το πετύχω»

15 κιλά

Τον περασμένο Ιούλιο, ο δημοσιογράφος τεχνολογίας Michael L Hicks ανακάλυψε ότι είχε φτάσει τα 102 κιλά, αγγίζοντας τα όρια της παχυσαρκίας για το ύψος του- αφού είχε πάρει πάνω από 9 κιλά σε τρία χρόνια. Μετά από αυτό, αποφάσισε να επιστρέψει στο βάρος που είχε πριν από την πανδημία χάνοντας 15 κιλά σε ένα χρόνο.

Αυτή τη στιγμή είναι στα 87 κιλά και λέει ότι όλη η απώλεια βάρους που πέτυχε ήρθε χωρίς τη χρήση εφαρμογών αυστηρής δίαιτας ή διατροφής, αλλά με τη βοήθεια ορισμένων χρήσιμων τεχνολογικών στοιχείων.

Περπατούσε καθημερινά επί 30 μέρες για να χάσει βάρος – Με πόσα βήματα πέτυχε μια εκπληκτική μεταμόρφωση

Η αύξηση του σωματικού βάρους του έγινε βαρίδι για τον ίδιο. Συνήθιζε να τρέχει ως τρόπο άσκησης και ο τρόπος ζωής του στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη κράτησε το σώμα του αρκετά υγιές. Ποτέ δεν είχε επίγνωση εννοιών  όπως η συγκρατημένη κατανάλωση φαγητού, παρόλο που ο μεταβολισμός του επιβραδύνθηκε, ο ρυθμός τρεξίματος έπεφτε και το λίπος στην κοιλιά του αυξανόταν σταθερά.

Η πανδημία και η καθιστική δουλειά ήταν τα σημεία αιχμής, αλλά δεν το είχε συνειδητοποιήσει. Συνέχισε να αυξάνει τα χιλιόμετρα τρεξίματος, με την υπόθεση ότι η προσπάθειά του θα αποδώσει σε απώλεια βάρους. Αντίθετα, το τρέξιμο βοήθησε ελάχιστα και τα περιττά κιλά οδήγησαν σε τραυματισμό στο πόδι την άνοιξη του 2023.

«Αυτός ήταν ο καταλύτης για τις προσπάθειές μου για απώλεια βάρους. Τον Ιούλιο του 2023 συνειδητοποίησα πως είχε έρθει η ώρα να αλλάξω τα πράγματα. Ένα χρόνο μετά, έγινε!», περιγράφει ο ίδιος στο Android Central

Έτσι, για οποιονδήποτε άλλον βρίσκεται σε αυτή τη φάση, ο Michael μοιράζεται τη στρατηγική που ακολούθησε και τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποίησε για να κρατήσει τον εαυτό του σε καλό δρόμο, τονίζοντας ότι δεν είναι ειδικός στην απώλεια βάρους ή διατροφολόγος, αλλά δείχνει απλώς μια λύση που βρήκε για τον εαυτό μου και ελπίζει ότι θα λειτουργήσει σε άλλους.

Τα τρία εργαλεία που τον βοήθησαν να χάσει 15 κιλά σε ένα χρόνο

  1. Ζυγαριά με δεδομένα σύστασης σώματος
  2. Έξυπνο ρολόι
  3. Ημερολόγιο

Ζυγαριά με δεδομένα σύστασης σώματος

«Πρώτον, χρειάζεστε ένα εργαλείο για την παρακολούθηση του σωματικού λίπους, των μυών, του σπλαχνικού λίπους, του βασικού μεταβολικού ρυθμού, της ενυδάτωσης και μερικές άλλες μετρήσεις», λέει ο Michael.

15 κιλά
Φωτογραφία: Michael Hicks / Android Central

Η στρατηγική του ήταν να ζυγίζεται με συνέπεια δύο φορές την εβδομάδα. «Το καθημερινό ζύγισμα δίνει υπερβολική έμφαση σε όλα όσα κάνετε σε μια μέρα, ενώ το ζύγισμα μία φορά την εβδομάδα δεν ξεκαθαρίζει εάν αυτά τα δεδομένα είναι ακριβή ή απλώς ατυχή», εξηγεί.

Αδυνάτισμα: 3 βήματα στο πρωινό που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Από την αρχή του 2024, ο ίδιος έχει χάσει 5,5 κιλά, αλλά στο σύνολο των φορών που ζυγίστηκε, το βάρος του μειώθηκε 26 φορές, αυξήθηκε 18 φορές και παρέμεινε ίδιο δύο φορές.

«Μερικές φορές, κέρδιζα ή έχασα βάρος αποκλειστικά με βάση την αύξηση των μυών ή την ενυδάτωση, ενώ το σωματικό μου λίπος παρέμενε το ίδιο. Πιο συχνά, έχανα σωματικό λίπος μετά από μια σκληρή προπόνηση, και στη συνέχεια το σώμα μου πρόσθετε φυσικά λίγο λίπος τις επόμενες ημέρες», εξηγεί.

Έξυπνο ρολόι

Ο Michael έτρεξε 376 χλμ. συνολικά το 2021, 674 χλμ. το 2022 και 1.085 χλμ. το 2023. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα υποθέτουν ότι τα επιπλέον χιλιόμετρα τον βοήθησαν να χάσει βάρος. Αντίθετα, κέρδισε βάρος ακόμα και όταν έτρεχε πιο συχνά. «Είμαι βέβαιος ότι κάθε χιλιόμετρο είχε σύντομο αντίκτυπο, αλλά τα τρεξίματα με υψηλούς καρδιακούς παλμούς καίνε θερμίδες, όχι λίπος, και τότε το σώμα απαιτεί να αντικαταστήσετε αυτές τις θερμίδες», αναφέρει.

15 κιλά
Φωτογραφία: Michael Hicks / Android Central

Ο πρώτος σημαντικός μήνας απώλειας βάρους για τον ίδιο ήταν ο Αύγουστος του 2023, όταν περπατούσε πάνω από 10.000 βήματα την ημέρα για ένα μήνα, ή 374.000 συνολικά, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο ρολόι για να παρακολουθεί τα βήματα. Ήταν ένα εξαιρετικά βαρετό πείραμα, παραδέχεται, καθώς έπρεπε να βρει τρόπους να διασκεδάζει για 60-90 λεπτά περπάτημα κάθε βράδυ. «Ωστόσο, με βοήθησε επίσης να χάσω 4 κιλά εκείνον τον μήνα», λέει.

Το γρήγορο περπάτημα ανήκει στην κατηγορία χαμηλής αερόβιας προπόνησης -55–75% του μέγιστου καρδιακού παλμού- που καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι καθημερινές βόλτες αποτελούσαν περίπου 1,5-2 ώρες της ημέρας για περπάτημα, που κανονικά θα μπορούσε να είχε περάσει καθιστός και τσιμπολογώντας.

Ημερολόγιο

Σε ένα αρχείο στον υπολογιστή του ο Michael κατέγραφε τα χιλιόμετρα που τρέχει ή περπατά κάθε μέρα, τα βήματα που κάνει συνολικά, ασκήσεις όπως push-ups και squats, και ένα σωρό άλλα πράγματα φυσικής κατάστασης (και μη).

15 κιλά
Φωτογραφία: Michael Hicks / Android Central

Όπως εξηγεί, πιθανότατα μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες εφαρμογές καταγραφής φυσικής κατάστασης για κινητά, η καθεμία με λεπτομερή γραφήματα και εργαλεία παρακίνησης που σας προκαλούν να πετύχετε τους καθημερινούς στόχους και σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα αν «χαλαρώσετε» ή χάσετε ένα καθημερινό σερί.

«Αλλά αυτά δεν λειτουργούν για μένα και πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν για πολυάσχολους ανθρώπους με δουλειές ή παιδιά που θα εκτροχιάσουν τα σχέδιά σας για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες», υπογραμμίζει και καταλήγει:

«Η απώλεια βάρους είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Εάν έχετε κίνητρο να πετύχετε τους μηνιαίους στόχους, δεν έχει σημασία αν μείνετε πίσω για λίγες μέρες, αρκεί να προσπαθήσετε να αναπληρώσετε το χαμένο έδαφος σε ελεύθερες στιγμές ή να ανακάμψετε τον επόμενο μήνα».

Όλο Υγεία

Scroll to Top