Μπορεί μια διατροφή πλούσια σε καρότα να αλλάξει το χρώμα του δέρματός σας; Μια 40χρονη γυναίκα ισχυρίζεται πως έφαγε τόσα πολλά, που το πρόσωπό της πήρε πορτοκαλί απόχρωση – και έχει τις φωτογραφίες για να το αποδείξει.
Καρότα: Από σύμμαχος σε εχθρός – Τι είναι η καροτιναιμία;
Εντάξει, τα καρότα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως σε β-καροτένιο, και περιέχουν ενώσεις όπως η φαλκαρινόλη που παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Η τακτική τους κατανάλωση έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα και του παγκρέατος, σύμφωνα με το International Journal of Food Properties. Παράλληλα, τα υποπροϊόντα του καρότου αποτελούν πολύτιμη πηγή φυτικών ινών και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της διατροφικής αξίας διαφόρων προϊόντων, μειώνοντας παράλληλα τη σπατάλη τροφίμων.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι λόγος να το παρακάνουμε. Το να καταναλώνει κανείς υπερβολικά πολλά καρότα δεν τον κάνει bugs bunny, αντιθέτως, μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα όπως είναι η καροτιναιμία.
Η καροτιναιμία είναι μια κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κιτρινωπή χρώση του δέρματος (ξανθοδερμία) και αυξημένα επίπεδα β-καροτίνης στο αίμα. Συνήθως προκαλείται από παρατεταμένη και υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτίνη, όπως καρότα, κολοκύθα και γλυκοπατάτες.
Η κατάσταση αυτή είναι συχνή στα παιδιά και είναι αβλαβής, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση ίκτερου. Η κιτρινωπή χρώση είναι πιο εμφανής σε περιοχές με αυξημένη εφίδρωση, όπως οι παλάμες, τα πέλματα και οι ρινοχειλικές πτυχές, ενώ τα σκληρά των ματιών παραμένουν ανεπηρέαστα, γεγονός που βοηθά στη διάκριση από τον ίκτερο. Η καροτιναιμία δεν απαιτεί θεραπεία και η διακοπή της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε καροτίνη οδηγεί σε σταδιακή υποχώρηση της χρώσης του δέρματος.
Αυτό συνέβη και σε μια γυναίκα που αποκάλυψε ότι έφαγε τόσα πολλά καρότα και κατέληξε να μοιάζει με «Oompa Loompa», καθώς το δέρμα της απέκτησε ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα.
Το απλό ρόφημα των δύο συστατικών που μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό
Η ιστορία της 40χρονης που έτρωγε πολλά καρότα
Η ανώνυμη χρήστης του Reddit δήλωσε ότι κατανάλωνε μια «μεγάλη σακούλα» από το συγκεκριμένο λαχανικό «κάθε λίγες μέρες», σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υγεία της.
Όμως, ανησύχησε τον Δεκέμβριο όταν είδε μια φωτογραφία του εαυτού της, παρατηρώντας ότι το δέρμα της είχε γίνει πορτοκαλί και υπέθεσε ότι υπεύθυνος ήταν ο απειλητικός για τη ζωή ίκτερος, που κιτρινίζει το δέρμα.
Αφού έκανε αναζήτηση για την κατάστασή της στο διαδίκτυο, αυτοδιαγνώστηκε με καροτιναιμία, μια συσσώρευση στο αίμα της χρωστικής που δίνει στα καρότα το χρώμα τους.
Μείωσε δραστικά την πρόσληψη καρότων, από περίπου πέντε μεσαίου μεγέθους καρότα την ημέρα σε μόνο περιστασιακή κατανάλωση.
Τώρα, σε μια ανάρτηση που έχει συγκεντρώσει πάνω από 84.000 likes, μοιράστηκε μια φωτογραφία του εαυτού της τραβηγμένη αυτόν τον μήνα και τη συνέκρινε με την «ασθενική» εικόνα του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας την ομοιότητα με τους χαρακτήρες με πορτοκαλί πρόσωπα από το Charlie and the Chocolate Factory του Roald Dahl.
«Προφανώς έτρωγα πάρα πολλά. Συνήθιζα να τρώω ένα μπολ cottage cheese με μια στοίβα καρότα για μεσημεριανό επειδή τα λατρεύω και είναι φθηνά. Κατανάλωνα μια μεγάλη σακούλα κάθε λίγες μέρες. Τρομοκρατήθηκα όταν είδα την αριστερή φωτογραφία γιατί νόμιζα ότι ήταν ίκτερος. Αλλά όχι. Απλώς αγαπώ υπερβολικά τα καρότα», δήλωσε.
«Είμαι αρκετά κοντή,1,60 μέτρα περίπου», πρόσθεσε, «οπότε η σύγκριση με Oompa Loompa είναι τέλεια».

Ο παράξενος χυμός λαχανικών που μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο
Πού βρίσκεται η βήτα-καροτίνη
Τα καρότα και άλλα φρούτα όπως τα μάνγκο, τα βερίκοκα και οι κολοκύθες, περιέχουν μια φυσική χρωστική που ονομάζεται βήτα-καροτίνη.
Αυτή η ουσία τους δίνει τη χαρακτηριστική τους απόχρωση.
Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση βήτα-καροτίνης μπορεί να προκαλέσει κιτρινοπορτοκαλί αποχρωματισμό του δέρματος.
Η καροτιναιμία, όπως είναι γνωστή ιατρικά, είναι ακίνδυνη.
Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επιστρέψει το δέρμα στο φυσιολογικό του χρώμα.
Η ανώνυμη χρήστης του Reddit πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν — βάρος, ύψος, ηλικία — και κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Είμαι φυσικά πολύ χλωμή, και επίσης κοντή και λεπτή, οπότε ίσως για αυτό να φάνηκε πιο έντονα σε μένα. Σταμάτησα [να τρώω τόσα πολλά καρότα] γιατί αισθητικά δεν ήθελα να είμαι το μόνο πορτοκαλί άτομο στις φωτογραφίες».
Οι χρήστες του Reddit αντέδρασαν με σοκ στο thread. Κάποιος έγραψε ότι «δεν ήξερε» πως τα καρότα μπορούσαν να αλλάξουν το χρώμα του δέρματος.
Ένας άλλος, μοιράστηκε ότι η υπερβολική κατανάλωση κολοκύθας και καρότων όταν ήταν μωρό έκανε τη μύτη του να αποκτήσει «μια απόχρωση του πορτοκαλί».