Μια πρόσφατη εμπειρία έφηβου αποκαλύπτει πόσο σοβαρές μπορεί να γίνουν οι συνέπειες της θερμοπληξίας. Μετά από άσκηση υπό υψηλές θερμοκρασίες, παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια και χρειάστηκε επείγουσα ιατρική παρέμβαση. Η ιστορία του φωτίζει τους κινδύνους της υπερβολικής ζέστης και την ανάγκη σωστής πρόληψης.
Θερμοπληξία: 16 συμπτώματα SOS και πόσο διαρκεί – Τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε γρήγορα
Έφηβος έπαθε πολυοργανική ανεπάρκεια από θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως ένα επείγον και επικίνδυνο περιστατικό, όπου η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει απότομα πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και το άτομο εμφανίζει σύγχυση, λιποθυμία ή σπασμούς. Συνήθως προκαλείται από υπερβολική ζέστη ή έντονη σωματική άσκηση, ειδικά σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία.
Η άμεση ψύξη του σώματος είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, όπως βλάβες σε ζωτικά όργανα. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για τον ασθενή. Παράγοντες όπως φάρμακα, χρήση ουσιών ή προβλήματα υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Μια μητέρα μίλησε για τη «τρομακτική» στιγμή που ο έφηβος γιος της διαγνώστηκε με πολυοργανική ανεπάρκεια, αφού υπέστη θερμοπληξία που προκλήθηκε από άσκηση σε ζεστή ημέρα.

Η Sarah Coen, 51 ετών, δεν ανησύχησε όταν οι δύο γιοι της της είπαν ότι θα πάνε για τρέξιμο μια καλοκαιρινή μέρα, μέχρι που έλαβε ένα πανικόβλητο τηλεφώνημα που της έλεγε ότι ο μικρότερος γιος της κατέρρευσε από θερμοπληξία.
Ο George, τώρα 22, και ο Will, τώρα 16, ξεκίνησαν για ένα τρέξιμο 10 χιλιομέτρων σε δασώδη περιοχή κοντά στο σπίτι τους στο Lincolnshire τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Παρόλο που είχε ζέστη, με τη θερμοκρασία να είναι περίπου 20°C, η μητέρα δεν ανησύχησε για τα «αθλητικά και υγιή αγόρια» καθώς είχαν μόλις επιστρέψει από οικογενειακές διακοπές στην Αίγυπτο, όπου είχαν αντέξει θερμοκρασίες 40°C.
Ωστόσο, περίπου στα μισά της διαδρομής, ο Will άρχισε να νιώθει «μπερδεμένος» και αποπροσανατολισμένος.
Μιλώντας για τα πρώτα χιλιόμετρα, ο έφηβος περιέγραψε ότι ένιωθε «ζαλισμένος», αλλά είπε: «Ήταν δύσκολο, μην με παρεξηγείτε, αλλά δεν ένιωθα ότι πρόκειται να πεθάνω».
Ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση, ο νεαρός κατέρρευσε και έχασε τις αισθήσεις του. Ο πανικόβλητος αδερφός του τηλεφώνησε αμέσως στο σπίτι, προτρέποντας τη μητέρα τους να καλέσει για ιατρική βοήθεια.
Η κα Coen περιέγραψε αυτό το γεγονός ως «μία από τις πιο τρομακτικές στιγμές της ζωής της».
Η μητέρα εξήγησε ότι, επειδή δεν ήταν παρούσα με τα αγόρια, δεν μπορούσε να απαντήσει στις ζωτικής σημασίας ερωτήσεις στο τηλέφωνο, όπως το αν ο γιος της ανέπνεε και πού ακριβώς βρισκόταν.
«Ήταν απολύτως φρικτό», ανέφερε.

Ο George χρησιμοποίησε μια εφαρμογή εντοπισμού τοποθεσίας στο κινητό του που λέγεται what3words, η οποία του έδωσε έναν μοναδικό συνδυασμό τριών λέξεων για την ακριβή τους τοποθεσία.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έστειλαν αμέσως ένα ελικόπτερο ασθενοφόρο της Lincs & Notts Air Ambulance στην τοποθεσία του νεαρού.
Ωστόσο, επειδή τέθηκε σε αναπνευστήρα, ήταν ασφαλέστερο να μεταφερθεί οδικά με ασθενοφόρο στο πλησιέστερο νοσοκομείο, το Queen’s Medical Centre στο Nottingham.
Εκεί ανακαλύφθηκε ότι ο έφηβος υπέστη ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από θερμοπληξία και από καταπόνηση, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από έντονη σωματική άσκηση σε ζεστά κλίματα.
Πώς θα αποφύγουμε τη θερμοπληξία-12 συμβουλές προστασίας
Πότε παθαίνει το σώμα θερμοπληξία
Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν το σώμα χάνει την ικανότητά του να ψύχει τον εαυτό του και η εσωτερική του θερμοκρασία, που συνήθως κυμαίνεται γύρω στους 37°C, αυξάνεται ραγδαία πάνω από τους 40°C.
Η καρδιά αρχίζει να αντλεί μανιωδώς αίμα για να προσπαθήσει να το ψύξει μέσω του δέρματος.
Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά όργανα, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμη βλάβη ή ακόμα και καταστροφική ανεπάρκεια.
Ανακαλώντας αυτή την περίοδο, η κα Coen, η οποία είχε εργαστεί στον τομέα της υγείας για πάνω από 30 χρόνια και τώρα είναι συνταξιούχος, σχολίασε: «Απλώς δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι συνέβαινε».
Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που ο Will ήπιε ενάμιση λίτρο νερό κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, το σώμα του ήταν αφυδατωμένο λόγω γαστρεντερικού ιού που είχε περάσει την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να πάρει μία από δύο κατευθύνσεις», ανέφερε η κα Coen. «Είτε αρχίζει να αναρρώνει αυτόματα, είτε χρειάζεται μεταμόσχευση».
«Ευτυχώς, το ήπαρ του Will παρουσίασε βελτίωση και άρχισε να αναρρώνει, και μας έστειλαν σπίτι τέσσερις μέρες αργότερα».
Αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο Will έχει υποβληθεί σε τακτικούς ελέγχους και από τότε έχει αναρρώσει πλήρως.
Τώρα, θέλει να προειδοποιήσει άλλους, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, να «ακούν το σώμα τους» και να σταματούν τη σωματική δραστηριότητα εάν παρατηρήσουν ασυνήθιστα συμπτώματα.
«Τρέμω στη σκέψη τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ο George δεν είχε την εφαρμογή στο κινητό του… αλλά είναι εδώ τώρα, και αυτό είναι το μόνο που μετράει», εξήγησε.

Θερμοπληξία: 8 κοινά φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο – Τι πρέπει να προσέχετε στον καύσωνα
Συμπτώματα της θερμοπληξίας
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ην. Βασιλείου (NHS), τα χαρακτηριστικά σημάδια της πρόδρομης κατάστασης της θερμοπληξίας, δηλαδή της θερμικής εξάντλησης, περιλαμβάνουν κόπωση, υψηλή θερμοκρασία, υπερβολική εφίδρωση, δίψα και αδυναμία.
Άλλα συμπτώματα είναι η ταχεία αναπνοή, ο γρήγορος καρδιακός παλμός, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία, ο έμετος, το ιδρωμένο και/ή χλωμό δέρμα, καθώς και κράμπες στα χέρια, στα πόδια και στο στομάχι.
Αν και τα συμπτώματα είναι συνήθως τα ίδια σε ενήλικες και παιδιά, τα άτομα κάτω των 18 ετών μπορεί να παρουσιάσουν επίσης ευερεθιστότητα.
Αν κάποιος εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα, η σύσταση του NHS είναι να τον δροσίσουμε και να του δώσουμε υγρά.
Το NHS αναφέρει ότι η θερμική εξάντληση δεν χρειάζεται συνήθως επείγουσα ιατρική βοήθεια, εφόσον μπορεί κάποιος να δροσιστεί μέσα σε 30 λεπτά.
Αλλά αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή χειροτερέψουν μετά από 30 λεπτά, μπορεί να έχει εξελιχθεί σε θερμοπληξία, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, οπότε πρέπει να καλέσετε αμέσως για ιατρική βοήθεια.
Μπορεί να αποβεί μοιραία επειδή, όταν το σύστημα θερμορύθμισης του σώματος καταρρεύσει, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν βλάβη στα όργανα.
Άλλα σημάδια θερμοπληξίας είναι πολύ υψηλή θερμοκρασία, ζεστό δέρμα που δεν ιδρώνει και μπορεί να φαίνεται κόκκινο, ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, δυσκολία στην αναπνοή, σύγχυση, έλλειψη συντονισμού, σπασμοί ή κρίσεις, και απώλεια συνείδησης.
Ωστόσο, οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος κατά τη διάρκεια θερμοπληξίας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε καφέ ή μαύρο δέρμα, προειδοποιεί το NHS.
Τα πιο ευάλωτα άτομα με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών.