Εγκεφαλικό: Η αλλαγή στη γεύση και άλλα 4 συμπτώματα που σας προειδοποιούν ένα μήνα νωρίτερα

Εγκεφαλικό

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία και μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να εντοπίσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που έρχεται έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους το σώμα σας προσπαθεί να σας προειδοποιήσει. Δείτε τα σημάδια που θα μπορούσαν να «δείξουν» ένα επικείμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάποια από αυτά μπορεί να μην τα περιμένετε καν και θα σας εκπλήξουν!

  1. Αλλαγές στην γεύση και την οσμή
  2. Επίμονοι πονοκέφαλοι
  3. Προβλήματα ισορροπίας
  4. Προβλήματα όρασης
  5. Ξαφνική σύγχυση ή δυσκολία στην ομιλία

1. Αλλαγές στη γεύση και την οσμή

Ποιος ήξερε ότι ένα άσχημο φλιτζάνι καφέ (καφές που έχει στο στόμα σας γεύση …χώμα) θα μπορούσε να είναι προειδοποίηση για εγκεφαλικό επεισόδιο. Αποδεικνύεται ότι η γεύση και η όσφρηση συνδέονται με το νευρικό σύστημα και οι μεταβολές μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος που θα εμφανιστεί στον εγκέφαλο.

2. Επίμονοι πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι συμβαίνουν σε όλους, αλλά αν αντιμετωπίζετε ανεξήγητους, επίμονους πονοκεφάλους, ειδικά αυτούς που συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, μην τους αγνοείτε. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, o πονοκέφαλος μπορεί να συνοδεύεται από έμετο, ζάλη και αλλαγή συνείδησης.

3. Προβλήματα ισορροπίας

Αισθάνεστε λίγο ασταθής στα πόδια σας; Μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάποιος που πάσχει από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να παραπατήσει ή να χάσει την ισορροπία του.

4. Προβλήματα όρασης

Ενώ η θολή όραση είναι ένα κλασικό σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν πιο ανεπαίσθητες αλλαγές, όπως αυξημένη ευαισθησία στο φως, δυσκολία εστίασης ή το άτομο να βλέπει διπλά.

5. Ξαφνική σύγχυση ή δυσκολία στην ομιλία

Αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά ακόμη και σύντομες στιγμές σύγχυσης ή δυσκολίας στην εύρεση λέξεων μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι. Το άτομο με εγκεφαλικό μπορεί να συλλαβίζει λέξεις ή να μην είναι σε θέση να κατανοήσει την ομιλία.

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, τα άτομα με εγκεφαλικό εμφανίζουν μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι. Αυτό συχνά επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος. Το άτομο μπορεί να προσπαθήσει να σηκώσει και τα δύο χέρια πάνω από το κεφάλι. Εάν το ένα χέρι αρχίσει να πέφτει, μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, η μία πλευρά του στόματος μπορεί να κρεμάσει όταν προσπαθείτε να χαμογελάσετε.

Η έγκαιρη διάγνωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλειδί για να επιβιώσετε από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι να δράσετε γρήγορα.

Ακούστε το σώμα σας. Αν κάτι σας φαίνεται παράξενο, ειδικά αν είναι επίμονο και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της βλάβης από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς θα προλάβετε το εγκεφαλικό

Η φροντίδα της υγείας σας είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή.

Επικεντρωθείτε στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ασκηθείτε τακτικά.

Επιδιώξτε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Διαχειριστείτε το άγχος.

Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Βρείτε τρόπους διαχείρισης του στρες, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός.

Ελέγξτε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γνωρίζοντας τα σημάδια και λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να παραμείνετε υγιείς. Να θυμάστε, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί. Μην περιμένετε τον καφέ με γεύση χώματος, αναλάβετε την ευθύνη της υγείας σας σήμερα!

Scroll to Top