Σε ποιους ασθενείς με καρκίνο ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση καφέ από μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με καρκίνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και επανεμφάνισης της νόσου.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα παρουσίαζαν 37% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής.

Μια ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας (WUR) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι φαίνεται να υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφέ από άτομα με καρκίνο του εντέρου και της θνησιμότητας, καθώς και της πιθανότητας επανεμφάνισης της νόσου μετά την ύφεση.

Φωτογραφία: International Journal of Cancer (2024)

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, διερεύνησε εάν ο καφές επηρεάζει επίσης την εξέλιξη της νόσου. Οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση καφέ με την επιστροφή της νόσου μετά την ύφεση και τη θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών.

37% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής για τους ασθενείς που έπιναν πάνω από 4 καφέδες την ημέρα

Συνολικά 1.719 ασθενείς ερωτήθηκαν για τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της ερώτησης για το πόσο καφέ έπιναν. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που πίνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής από εκείνους που πίνουν λιγότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν χαμηλότερο μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν από τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα.

Περίπου 12.000 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου στην Ολλανδία κάθε χρόνο, γεγονός που τον καθιστά μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου τόσο στην Ολλανδία όσο και στο εξωτερικό.

Αν και το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση αυξάνεται, ο καρκίνος υποτροπιάζει στο 20% έως 30% αυτής της ομάδας, προκαλώντας εκτενείς μελέτες για τη σύνδεση με τη διατροφή και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Όλο Υγεία

Scroll to Top